De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Dit is waarom Google de camerarace wint met de Pixel 4

Erwin Vogelaar
16 oktober 2019, 19:09
3 min leestijd
Opinie: Dit is waarom Google de camerarace wint met de Pixel 4

Tijdens Made by Google 2019 werd onder andere de Pixel 4 onthuld, met in de presentatie voornamelijk veel aandacht voor de camera in vergelijking met de nieuwe iPhones. En Google? Die wint hiermee de camerarace.

Lees verder na de advertentie.

Google wint camerarace

Eigenlijk was bijna alles al gelekt over de Pixel 4, maar gisteren heeft Google het toestel voor de sier officieel aangekondigd tijdens een uitgebreid evenement. Om het nog wat aan te kleden, werd onder andere een kunstenaar uitgenodigd voor een ietwat ongemakkelijke afsluiter.

Zoals verwacht was er tijdens de presentatie veel aandacht voor de camera van de smartphone. De Pixels staan al geruime tijd bekend als toestellen met de beste camera’s, maar andere bedrijven zitten ook niet stil. Zeker Apple zet grote stappen in camerakwaliteit met zijn nieuwe reeks iPhone 11-toestellen.

google wint camerarace

Steken naar Apple

Tijdens de presentatie was Google niet bepaald subtiel over de strijd met Apple. Marc Levoy deed de presentatie over de Pixel 4-camera. Hij verwees daarin naar de Apple-presentatie van de iPhone 11, waarin de realistische kleur- en lichtweergave ‘mad science’ werd genoemd. “Dit is geen mad science, maar gewoon simpele fysica”, sneerde Levoy tijdens zijn presentatie.

Levoy is een professor op Stanford University en engineer bij Google. Van hem is zo’n opmerking meer dan terecht. In essentie wordt hij namelijk door Apple een mad scientist genoemd. Hoewel je met die lelijke camerabumps wellicht kunt spreken over een monster van Frankenstein, blijft Google gewoon lekker nuchter.

Later in de presentatie verwees Levoy ook nog naar de groothoekcamera van de iPhone 11: “Hoewel groothoek leuk kan zijn, denken wij dat telefoto belangrijker is”. Google legt de nadruk op zoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat is absoluut indrukwekkend, maar toch is het lastig vol te houden dat een groothoekcamera niet ook heel tof is.

google camerarace

Geavanceerde camera’s

Inmiddels zijn smartphonecamera’s in zo’n vergevorderd stadium dat het voor de gemiddelde consument allang niet meer te volgen is. Al die verschillende soorten lenzen en ingewikkelde termen klinken inderdaad als gekke wetenschappelijke abracadabra. Het resultaat is in ieder geval dat we tegenwoordig de meest waanzinnige foto’s kunnen maken met smartphones.

Elke keer als je denkt dat het niet mooier kan, wordt de volgende stap gezet. Fabrikanten van dure fotocamera’s zullen vast peentjes zweten door de snelheid waarop smartphonecamera’s verbeteren.

Dat komt doordat de camera het onderdeel is waarmee fabrikanten nog echt mee kunnen concurreren. Neem bijvoorbeeld de recentelijke nachtmodi, waardoor je foto’s in slecht licht kunt maken. Google is daar de voorloper mee met de Pixel 3, maar de Pixel 4 en de iPhone 11 zetten weer volgende indrukwekkende stappen. Hoelang hebben we gedacht dat foto’s in het donker maken met zo’n kleine camera gewoonweg niet mogelijk is?

google wint camerarace

De smartphone zelf is nu grotendeels af, maar met de camera zijn nog steeds grote sprongen te maken. Daarom zetten onder andere Google, Apple, Huawei en Samsung alles op alles om hun camera’s nog beter te maken.

Wedstrijd

De Pixel 4 zal natuurlijk naast de iPhone 11 worden gelegd om te zien wie nou echt de beste smartphonecamera heeft. De kans is groot dat Apple en Google heel dicht bij elkaar liggen, met hier en daar verschillen. Mocht dat zo zijn, dan zou Google toch moeten winnen.

De Pixel 4 concurreert namelijk als we puur naar de camera kijken met de iPhone 11 Pro. Dat toestel is vanaf 1159 euro verkrijgbaar. De Pixel 4? Die is vanaf 749 euro te koop. 410 euro is een enorm verschil. Maar wat dacht je vervolgens van de goedkopere Pixel 4a die mogelijk later verschijnt?

Natuurlijk zijn er genoeg andere verschillen tussen de twee toestellen, niet in de laatste plaats de compleet verschillende besturingssystemen. Tevens zal de Pixel 4 nooit in de buurt komen van de iPhone 11 in populariteit. Maar als je puur kijkt naar de beste smartphonecamera voor de beste prijs? Dan heeft Google dat absoluut in de pocket. Zodra consumenten dat inzien, kan dat mogelijk ook wat betekenen in de verkopen.

Meer nieuws van Made by Google 2019

Benieuwd wat Google nog meer heeft aangekondigd tijdens het Made by Google 2019-evenement? Lees dan onze round-up en je bent weer helemaal bij. Check het overzicht met de verschillen tussen de Pixel 3 en Pixel 4.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 4
Google Pixel 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu