Google wint definitief van Oracle: Android loopt geen gevaar

Redactie
1 juni 2012, 17:16
1 min leestijd
Google wint definitief van Oracle: Android loopt geen gevaar
oracle google

Google heeft een eerste definitieve overwinning op Oracle geboekt. Rechter Alsup oordeelde dat Java API’s, hetgeen dat Google voor Android gebruikt, niet auteursrechtelijk beschermd kunnen worden. Hierdoor zijn ook de ontwikkelaars die Java API’s gebruiken (waaronder veel Android-ontwikkelaars) gerustgesteld, want zij kunnen ook gewoon blijven programmeren zonder illegaal bezig te zijn. Alsup besliste dat Google niet de exacte programmering van Oracle-code in Android heeft gebruikt, maar dat Google zijn eigen code ontwikkelde om dezelfde functies te produceren. Eerder kwam een jury nog niet tot een oordeel en werd Google gedeeltelijk vrijgesproken.

Volgens de rechter zijn namen, titels en korte (code-)zinnen niet auteursrechtelijk beschermd, en Google’s gebruik van deze zinnen is daarom niet strafbaar. Alsup: “Kortom, Google en het publiek [van ontwikkelaars] waren en blijven vrij om hun eigen implementaties te coderen van precies dezelfde functies die zijn behandeld, ook met dezelfde methode-specificaties en -namen.” Google is zeer tevreden en opgelucht: “De beslissing van de rechtbank bevestigt het principe dat open computertaal de essentiële basis voor software-ontwikkeling vormt.”

Lees verder na de advertentie.

Oracle heeft al laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. De rechtzaak wordt dus vervolgd, maar het eerste definitieve (en voor ons positieve) oordeel is in ieder geval binnen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu