Google zet door: sms-opvolger RCS wordt zonder providers uitgerold

Thomas Haenen
18 juni 2019, 16:56
3 min leestijd
Google zet door: sms-opvolger RCS wordt zonder providers uitgerold

Als het aan Google ligt, is RCS op zeer korte termijn beschikbaar op alle Android-smartphones. Oorspronkelijk zou de sms-opvolger met providers worden uitgerold, maar die zijn te traag voor het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Google Chat-uitrol in Nederland mogelijk snel

Vanaf eind deze maand kunnen Android-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met Google Chat aan de slag. Dat heeft het zoekbedrijf bevestigd aan The Verge. In de loop van het jaar verschijnt Chat in meer landen. Het is onbekend of en wanneer Nederland aan de beurt is, maar volgens het bedrijf is de dienst over niet al te lange tijd beschikbaar voor vrijwel alle Android-smartphones.

Chat is de nieuwste berichtendienst van Google, die het bedrijf vorig jaar introduceerde. Het is gebouwd rondom de RCS-standaard, de opvolger van sms. RCS staat door ‘Rich Communication Services’, en is de afgelopen jaren door providers en technologiebedrijven ontwikkeld. Google is het eerste techbedrijf dat RCS volledig omarmt. Het is geen nieuwe app, maar een onderdeel van de Android Berichten-app.

chat end-to-end encryptie

Het plan was dat de nieuwe dienst op termijn sms-berichten zou vervangen, zodat providers in feite hun eigen alternatief voor WhatsApp hadden. Veel providers zijn in de laatste maanden echter gaan treuzelen, en sommigen lijken hun interesse te hebben verloren. Daardoor wil de uitrol van Chat nog niet echt vlotten.

Google heeft klaarblijkelijk geen zin om nog langer te wachten en rolt Chat nu daarom zonder steun van de providers uit. Zodra Google de dienst naar Nederland stuurt, zul je via de Chat-app gratis RCS-berichten kunnen verzenden naar al je vrienden met een Android-smartphone.

Wat is RCS en Google Chat?

Met RCS kun je, zoals de naam al suggereert, veel uitgebreidere berichten sturen dan via sms. Zo ondersteunt RCS bijvoorbeeld het versturen van foto’s en video’s op hoge resolutie. Ook zijn er veel features die je voorheen alleen zag in chat-apps als WhatsApp. Zo is er ondersteuning voor groepsgesprekken en kun je zien wanneer iemand een bericht typt of jouw bericht ontvangt. De berichten worden verstuurd via je provider, maar qua functionaliteit zit alles straks op hetzelfde niveau als WhatsApp.

Met Chat voegt Google die ondersteuning toe aan de Android Berichten-app. Het bedrijf voegt daarnaast enkele eigen features toe die niet standaard onderdeel zijn van RCS. Zo is er een zoekfunctie voor bewegende gif-afbeeldingen, net als in WhatsApp. Je krijgt uitgebreide integratie met de Google Assistent, zodat je vanuit de app commando’s kan geven om muziek af te spelen of vragen te stellen.

→ Lees alles wat je moet weten over Google Chat, de opvolger van sms

End-to-end-encryptie komt later

Eén van de grote nadelen van RCS is nu nog dat het geen end-to-end-encryptie ondersteunt. Dat betekent dat berichten relatief makkelijk te onderscheppen zijn voor kwaadwillenden. Dat is anders dan bijvoorbeeld WhatsApp, dat berichten wel versleuteld voor de buitenwereld.

In een reactie aan The Verge laat Google weten dat het belang van de encryptie wordt erkend. “We geloven dat alle communicatie zeer persoonlijk is en dat gebruikers recht hebben op privacy voor die communicatie.”

Het laatste nieuws over Google

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu