Google heeft moeite met het herkennen van onjuiste informatie. In sommige gevallen toont de zoekmachine in Google Zoeken nepnieuws bovenaan resultaten.
Lees verder na de advertentie.
Google Zoeken nepnieuws
Google kan in veel gevallen geen onderscheid maken tussen feiten en nepnieuws, zo meldt The Outline. De algoritmes die Google gebruikt pikken in sommige gevallen feitelijk onjuiste informatie op, en tonen deze in de antwoordvakken boven zoekresultaten.
Het nepnieuws dat bovenaan resultaten wordt getoond is in sommige gevallen schadelijk te noemen. Zo beweert Google op basis van een specifieke vraag dat ex-president Harding van de Verenigde Staten lid is van de Ku Klux Klan. Andere antwoorden zijn minder erg: op de vraag waarom brandweerauto’s rood zijn komt Google met een verhaaltje uit Monty Python.
De manier waarop Google de informatie vindt die in de vakjes verschijnt kan in theorie snel en accuraat informatie weergeven. Door te checken welke informatie er op het internet te vinden is over een bepaald onderwerp kan Google automatisch het juiste antwoord formuleren. Het nadeel is dat er dus geen controle plaatsvindt of deze informatie wel klopt.
Het gevaar van Googles systeem is dat zowel de Google Home als de Google Assistant de antwoordvakjes oplezen als antwoord op de vraag. Als je bijvoorbeeld in het Engels vraagt of ex-president Barack Obama een staatsgreep wil plegen, dan krijg je een serieus antwoord van een website over samenzweringen. Ondanks dat de informatie dus feitelijk niet klopt presenteert Google het dus wel als antwoord op de vraag.
Feedback geven
Google heeft wel een systeem waarmee gebruikers feedback kunnen geven. Onderaan antwoordvakjes kun je namelijk feedback geven op de informatie die daar wordt weergegeven. Als genoeg gebruikers aangeven dat er is mis is verdwijnen schadelijke antwoorden vanzelf. Dit duurt vaak wel enkele dagen, en Google Home-gebruikers kunnen het niet gebruiken. Dit moet je namelijk op een computer of smartphone doen.
Lees het laatste nieuws over Google
- Gerucht: Google Pixel Watch draait op vier jaar oude chip (14-5)
- Android Auto krijgt update: dit is het nieuwe design (13-5)
- Opinie: Google heeft een nieuwe missie nodig (12-5)
- Poll: Gebruik jij de Google Assistent (nog)? (12-5)
- Google Pixel 6a vs Pixel 5a: dit zijn de 5 belangrijkste verschillen (12-5)