Google toont onjuiste informatie als feit in zoekresultaten

Rick van der Veer
6 maart 2017, 9:29
2 min leestijd
Google toont onjuiste informatie als feit in zoekresultaten

Google heeft moeite met het herkennen van onjuiste informatie. In sommige gevallen toont de zoekmachine in Google Zoeken nepnieuws bovenaan resultaten.

Lees verder na de advertentie.

Google Zoeken nepnieuws

Google kan in veel gevallen geen onderscheid maken tussen feiten en nepnieuws, zo meldt The Outline. De algoritmes die Google gebruikt pikken in sommige gevallen feitelijk onjuiste informatie op, en tonen deze in de antwoordvakken boven zoekresultaten.

Het nepnieuws dat bovenaan resultaten wordt getoond is in sommige gevallen schadelijk te noemen. Zo beweert Google op basis van een specifieke vraag dat ex-president Harding van de Verenigde Staten lid is van de Ku Klux Klan. Andere antwoorden zijn minder erg: op de vraag waarom brandweerauto’s rood zijn komt Google met een verhaaltje uit Monty Python.

Google zoeken nepnieuws

De manier waarop Google de informatie vindt die in de vakjes verschijnt kan in theorie snel en accuraat informatie weergeven. Door te checken welke informatie er op het internet te vinden is over een bepaald onderwerp kan Google automatisch het juiste antwoord formuleren. Het nadeel is dat er dus geen controle plaatsvindt of deze informatie wel klopt.

Het gevaar van Googles systeem is dat zowel de Google Home als de Google Assistant de antwoordvakjes oplezen als antwoord op de vraag. Als je bijvoorbeeld in het Engels vraagt of ex-president Barack Obama een staatsgreep wil plegen, dan krijg je een serieus antwoord van een website over samenzweringen. Ondanks dat de informatie dus feitelijk niet klopt presenteert Google het dus wel als antwoord op de vraag.

Feedback geven

Google heeft wel een systeem waarmee gebruikers feedback kunnen geven. Onderaan antwoordvakjes kun je namelijk feedback geven op de informatie die daar wordt weergegeven. Als genoeg gebruikers aangeven dat er is mis is verdwijnen schadelijke antwoorden vanzelf. Dit duurt vaak wel enkele dagen, en Google Home-gebruikers kunnen het niet gebruiken. Dit moet je namelijk op een computer of smartphone doen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: The Outline
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu