Telefoonabonnement met ‘gratis toestel’ blijft een lening

Redactie
2 juli 2015, 11:21
1 min leestijd
Telefoonabonnement met ‘gratis toestel’ blijft een lening

Voor consumenten die een telefoonabonnement met een gratis smartphone aanschaffen, blijven de regels van een lening gelden. Daarom  is de  Wet op het financieel toezicht van toepassing, waardoor bij dergelijke aanbiedingen de leus ‘geld lenen kost geld’ moet worden getoond.

Lees verder na de advertentie.

Dat heeft minister Dijsselbloem donderdag besloten. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar al dat bij een abonnement met een gratis toestel de smartphone eigenlijk op afbetaling wordt verkocht. Consumenten moeten volgens Dijsselbloem worden geïnformeerd over de gang van zaken bij een ‘gratis toestel’,  zoals de rente die wordt gerekend op de telefoonlening.

Gratis toestel blijft lening

nieuwe smartphone

Telefoonabonnementen met een lening hoger dan 250 euro worden  geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie, waardoor andere kredietverleners inzicht hebben in de leningen van consumenten. Het abonnement wordt niet geregistreerd als de waarde van de smartphone lager is dan 250 euro, of dat de consument al een bijbetaling heeft gedaan waardoor het bedrag minder dan 250 euro wordt.

Dijsselbloem zet de beslissing door ondanks kritiek van  Nederlandse providers, VNO-NCW en MKB-Nederland.  “Het  is voor mij relevant dat veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet”, aldus de minister.

→ Bekijk de beste Android smartphones van dit moment

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu