Android is een succesverhaal, maar kent ook de nodige flops. Herinner je je bijvoorbeeld nog de Ouya-spelcomputer of de brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7? Android Planet zet de meest opmerkelijke geflopte Android-apparaten op een rijtje.
Lees verder na de advertentie.
De grootste Android-flops
Android is veruit het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld; ruim 80 procent van alle smartphones wereldwijd draait op de software. Naast smartphones tref je Android tegenwoordig ook aan op andere apparaten in en rondom het huis. Denk hierbij aan mediaspelers, tablets, computers, auto’s en ga zo maar door.
Niet alle apparaten die op Android draaien zijn echter tot een succes uitgegroeid. We hebben de meest opmerkelijke en in het oog springende voorbeelden daarvan geselecteerd.
Motorola Atrix: zijn tijd te ver vooruit
De in 2011 uitgekomen Motorola Atrix werd geïntroduceerd met diverse bijbehorende accessoires, zoals een laptop dock. Wanneer je de smartphone hierin plaatst, kun je hem ineens als volwaardig netbook gebruiken. Motorola lanceerde deze ‘webtop’-modus met veel bombarie en de pers was direct enthousiast. Niet voor niets was het toestel de grote winnaar bij de CES-beurs van 2011, toen hij er met de prijs voor ‘beste smartphone’ vandoor ging.

Daarnaast beschikt het toestel over (voor die tijd) futuristische functies zoals een vingerafdrukscanner, een hoogwaardig beeldscherm en vlotte hardware. Desondanks sloeg de telefoon nooit aan bij het grote publiek, mede dankzij het hoge prijskaartje van de accessoires. De laptop dock kostte bij uitkomst bijvoorbeeld bijna 500 euro. Bovenal was de Atrix zijn tijd simpelweg té ver vooruit.
Sony Tablet P: innovatief, maar niet goed
Gedurfd, maar jammerlijk gefaald; zo kun je de Sony Tablet P het best omschrijven. De opvallende tablet van Japanse makelij heeft twee schermen met een draaimechanisme in het midden waardoor je hem kunt dichtklappen, net zoals telefoons van vroeger. Alhoewel het idee (helemaal destijds) innovatief was, is de uitwerking minder denderend.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat Sony de software van de tablet niet heeft geoptimaliseerd. Zodoende wordt er eigenlijk geen voordeel behaald uit de aanwezigheid van twee schermen. Daarnaast was de hardware bij uitkomst al gedateerd, waardoor de Tablet P een slechte prijs-kwaliteitsverhouding had. Onder meer de kijkhoek van het scherm is matig en ook de grafische kaart liet te wensen over. Dit terwijl Sony in reclames de tablet juist roemde om zijn gameprestaties dankzij de ‘goede’ gpu.
Google Nexus Q: hele dure Chromecast
De Nexus Q kun je het best zien als een vroege versie van de Chromecast. Het apparaat is in staat media – zoals films – van je telefoon of tablet naar je tv te streamen, en werd in 2012 tijdens Googles jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie aangekondigd. Een paar maanden later, in januari 2013, werd de verkoop van de op het oog revolutionaire mediaspeler alweer gestaakt. Waarom?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit van Nexus Q: die was simpelweg niet goed genoeg. Video’s werden bijvoorbeeld in lage kwaliteit naar je tv gestreamd waardoor het beeld blokkerig oogde.
Daarnaast was het concept niet goed uitgewerkt. In feite fungeerde je telefoon of tablet als een hele grote afstandsbediening, aangezien de Nexus Q zelf media afspeelde vanaf internet. Tot slot was het apparaat verschrikkelijk duur: in de Verenigde Staten kostte hij maar liefst 299 dollar. Dit is ongeveer tien keer zoveel als dat je voor de Chromecast, die amper een jaar later uitkwam, moest neerleggen.
HTC First: waarom?
De ‘Facebook-telefoon’ wordt hij ook wel genoemd: we hebben het over de HTC First. De telefoon werd met veel bombarie aangekondigd en in de markt gezet, maar had eigenlijk bijzonder weinig om het lijf. De focus op het sociale netwerk uitte zich vooral in ongemakkelijke en rare software-elementen. Zodoende was het besturingssysteem compleet rondom Facebook gecentreerd, en zag je op het thuisscherm bijvoorbeeld de laatste updates uit je tijdlijn.

In een poging dit concept van de grond te krijgen, werd de software vrijgegeven voor alle Android-telefoons, maar dit faalde jammerlijk. Uiteindelijk bestempelden diverse recensenten het toestel daarom als prima middenklasser, afgezien van het hele Facebook-element. Een flinke domper voor zowel het sociale netwerk als HTC, aangezien reclames vrijwel alleen dit ‘unieke’ kenmerk uitlichtten.
Google Glass: sms’en met je bril
De Google Glass is een computer verpakt in een bril. Je kunt ermee bellen, foto’s maken, berichten versturen en bijvoorbeeld navigeren. De Google-bril is nooit ‘echt’ op de markt gekomen. Wel is er een prototype uitgebracht, maar dankzij het hoge prijskaartje van 1500 dollar is deze nooit door de massa opgepikt.
Helemaal mislukt is het project echter niet: de speciale variant voor bedrijven is inmiddels toe aan zijn tweede versie en wordt nog steeds geproduceerd door Google.

Consumenten liepen echter niet warm voor de bril. Dit heeft diverse oorzaken. Ten eerste vonden veel mensen de bril er vreemd uitzien. Daarbij is het nogal ongemakkelijk om in het openbaar dingen als “Ok, Glass” te zeggen. Ook waren er zorgen omtrent de privacy: wat gebeurt er met al de vergaarde informatie? Waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van mislukking is echter het ontbreken van vraag: waarom zou je een bril van 1500 dollar willen om mee te sms’en?
→ Lees meer in onze Google Glass review
Ouya: te weinig animo
De Ouya leek lange tijd een succesverhaal in wording. De compacte spelcomputer werd in 2012 hét meest succesvolle Kickstarter-project ooit en haalde binnen 8 uur na aankondiging zijn doelstelling van 950,000 dollar al binnen. Uiteindelijk werd ruim 8 miljoen dollar opgehaald en kwam de eerste versie uit in 2013. Toch gaat de Ouya de boeken in als een mislukking.

Recensenten waren namelijk allerminst enthousiast over de spelcomputer. Ten eerste was het game-aanbod karig: bij lancering waren rond de 170 titels beschikbaar. Daarnaast was de kwaliteit van de controller matig en leek het erop dat consumenten simpelweg niet op de Ouya zaten te wachten. In theorie zou de spelcomputer het gat tussen goedkope Android- en iOS-games enerzijds, en duurdere PlayStation- en Xbox-titels anderzijds moeten opvullen. In praktijk bleek dit gat in de markt echter niet te bestaan. Zodoende verdween de Ouya al weer snel van het toneel.
Razer Forge TV: waar waren de reclames?
De Razer Forge is de spiritueel opvolger van de Ouya. De kleine settop-box is in staat om media en games af te spelen, is fraai vormgegeven en met zijn adviesprijs van 99 euro redelijk scherp geprijsd. Desondanks heeft het niet het succes opgeleverd dat Razer ervan had verwacht. Dat blijkt wel uit het feit dat het apparaat een half jaar na introductie al niet meer te koop was.

Dit falen komt volgens diverse analisten door het gebrek aan marketing: Razer stuurde bijvoorbeeld geen review-exemplaren naar techwebsites, waardoor er weinig over werd bericht. Daarnaast ontbraken enkele cruciale functies. De Forge TV bood bijvoorbeeld geen Netflix-ondersteuning. Ook had het apparaatje de nodige concurrentie te verduren en werden beloftes niet nagekomen. De beloofde toetsenbord en muis combinatie kwam bijvoorbeeld pas na een jaar uit.
Samsung Galaxy Note 7
Het is inmiddels één van de best belichte verhalen in de telefoonwereld: de Samsung Galaxy Note 7. De phablet leek bij uitkomst in 2016 een enorm goede telefoon te worden, maar werd een regelrechte mislukking. Aan het design of de specificaties lag het niet, wel aan de veiligheid.

De accu’s van sommige exemplaren ontploften, waardoor de Note 7 al snel het onderwerp van een ware mediasoap werd. Vrijwel alle kranten, websites en radiozenders berichtten overvloedig over het falen van de Samsung-phablet, waarna het Zuid-Koreaanse bedrijf een wereldwijde terugroepactie op poten zette. Uiteindelijk werd het apparaat helemaal uit de schappen gehaald, in Nederland is het toestel nooit verkrijgbaar geweest.
Falen hoort erbij
Dat bovenstaande producten nooit (commerciële) successen hebben behaald, wil niet zeggen dat ze compleet geflopt zijn. Zoals we allemaal weten, hoort falen er simpelweg bij in de techindustrie. Innoveren gaat met vallen en opstaan, en bedrijven leren continu van hun producten. Zodoende heeft Google de achterliggende techniek van Glass verwerkt in andere producten en vormt de Nexus Q dé basis voor het succes van de Chromecast.
Daarnaast komt het soms voor dat de timing van een product niet goed is, zoals bij de Motorola Atrix. Een paar jaar later stal Samsung bij de presentatie van de Galaxy S8 immers de show met DeX. Qua opzet en achterliggend idee is dit hetzelfde product, maar verfijnder en een paar jaar later in de markt gezet. Tot slot heeft Android als besturingssysteem er soms niks mee te maken, zoals bij de Galaxy Note 7.
Ontbreken er volgens jou Android-apparaten in deze lijst? Laat je dan horen in de reacties!