Oproep aan alle fabrikanten: geef smartphones een grotere accu

Redactie
3 november 2015, 20:30
3 min leestijd
Oproep aan alle fabrikanten: geef smartphones een grotere accu

Gek word ik ervan. Het is 2015, maar het is nog steeds niet mogelijk om met het gros van de Android-vlaggenschepen de dag door te komen. Daarom een oproep aan alle fabrikanten: kies minimaal voor 3000 mAh-accu’s.

Lees verder na de advertentie.

HTC kondigde vorige week zijn nieuwe smartphone aan: de One A9. Direct viel mij één hardwarespecificatie op: de grootte van de accu. De One A9 heeft maar een 2150 mAh-accu, maar wel een 5 inch-scherm met een full-hd-resolutie. En terwijl ik nauwelijks de dag door komt met de Nexus 5X (5,2 inch, 2700 mAh), introduceert HTC een smartphone die hoogstwaarschijnlijk niet langer dan een paar uur mee gaat. Daar kan het energiezuinige Android Marshmallow weinig aan veranderen.

Wij willen grote accu’s!

Misschien ben ik wel een beetje verwend geraakt door de OnePlus One, die dankzij  zijn 3100 mAh-accu echt een uitstekende accuduur heeft. Of de Moto X Play, die met zijn 3630 mAh-accu echt enorm veel energie biedt. Met die smartphones haal je het einde van de dag wel, zelfs als je jouw smartphone net zo veel gebruikt als ondergetekende. Sommige fabrikanten laten zien dat het zeker wel mogelijk is, maar het gros van de grote bedrijven hebben gewoonweg lak aan de accuduur van hun producten.

Het is eigenlijk bizar dat we in een tijd leven dat we met onze smartphones in 4K kunnen filmen, breedbeeldselfies kunnen schieten en vingerafdrukscanners hebben, maar dat we ze wel om 16.00 al aan de oplader moeten leggen.  Of dat we soms niet de deur uit kunnen gaan zonder een lompe externe accu.

motoxplay-1

Het probleem is: ik wil niet puur een smartphone kiezen op basis van een goede accuduur. Anders was ik voor de Moto X Play gegaan, maar die heeft niet de high-end-specificaties die ik zoek. Te veel fabrikanten zijn bang om hun smartphone iets dikker te maken, omdat ze denken dat de consument een millimeter meer of minder veel uitmaakt. Daar denk ik net iets anders over: volgens mij maakt het velen heel weinig uit, zolang ze zich geen zorgen hoeven te maken of hun smartphone het einde van de dag wel haalt.

mAh’s zijn de dupe van Android

Android heeft nu eenmaal als nadeel dat het meer energie verbruikt dan andere mobiele besturingssystemen. Dat komt omdat Android op allerlei soorten hardware moet draaien en tegelijkertijd echte multitasking ondersteunt. Dat eerste  betekent dat de hardware niet helemaal op één specifieke soort hardware is ontwikkeld, waardoor de accuprestaties logischerwijs niet optimaal zijn. Het echte multitasken is een belangrijk voordeel van Android dat de productiviteit ten goede komt, maar de accuduur echter niet. Multitasking geeft apps de mogelijkheid om de smartphone ‘wakker’ te houden, zonder dat de gebruiker dit weet.

Android is minder energiezuinig dan andere besturingssystemen

Daarom is het voor de komende tijd gewoon heel belangrijk dat fabrikanten kiezen voor meer mAh’s. Ze kunnen allerlei features introduceren, van softwarematig als Doze tot hardwarematig als Quick Charge. Maar voorlopig hoop ik dat fabrikanten gewoon minimaal 3000 mAh-accu’s in hun toestellen integreren. Dan is een smartphone maar iets zwaarder en dikker; ik heb het er graag voor over als ik  niet elke dag het accupercentage donkerrood zie worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu