Wat betekent de handelsoorlog voor de prijs van smartphones?

7 april 2025, 11:18
2 min leestijd
Wat betekent de handelsoorlog voor de prijs van smartphones?

Het kan je niet zijn ontgaan: de Verenigde Staten leggen stevige importheffingen op aan andere landen. De EU dreigt terug te slaan. Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze handelsoorlog voor de prijs van smartphones?

Lees verder na de advertentie.

Handelsoorlog kan de prijs van smartphones opdrijven

Consumenten in de Verenigde Staten houden hun hart vast. President Trump heeft enorme importheffingen aangekondigd voor vrijwel alle landen. Daardoor kan de prijs van elektronica flink de lucht in schieten. Dat geldt natuurlijk zeker voor smartphones van Chinese merken als Xiaomi en OnePlus. Over producten uit China moet vanaf deze week in totaal 54 procent heffing worden betaald. Voor producten uit de Europese Unie is dat 20 procent.

Trump wil zo het vermeende handelstekort tussen de VS en andere landen rechttrekken. Ook hoopt hij bedrijven te bewegen om hun productie te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Dan gelden de tarieven immers niet. iPhones worden momenteel bijvoorbeeld grotendeels in China gemaakt. Die zouden dus ook in prijs kunnen stijgen als Apple niets doet.

Motorola Moto G15 Power review

Wat we in Europa gaan merken van de handelsoorlog ligt voor een groot deel aan de reactie van de Europese Unie. Die beraadt zich momenteel op tegenmaatregelen.

Als producten vanuit de Verenigde Staten ook met 20 procent belast worden, zullen smartphones van Amerikaanse bedrijven, zoals iPhones en Google Pixel-toestellen, hier hoogstwaarschijnlijk een stuk duurder worden.

Handelsoorlog kent alleen maar verliezers

Een handelsoorlog is dus slecht nieuws voor liefhebbers van smartphones. Hoewel elektronica die vanuit China naar Europa wordt verscheept momenteel buiten de strijd valt, zouden óók Chinese telefoons hier in prijs kunnen stijgen. Bepaalde onderdelen komen vaak wel uit de Verenigde Staten en die worden voor de fabrikanten duurder.

Bovendien zullen Trumps importheffingen de winstmarges van bedrijven stevig onder druk zetten. De rekening daarvoor belandt doorgaans bij de consument. Het is dus te hopen dat deze oorlog snel voorbij is.

Lees het laatste nieuws:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu