Hands-on met de Sony Ericsson Xperia Mini en Mini Pro

Redactie
6 mei 2011, 12:01
4 min leestijd
Hands-on met de Sony Ericsson Xperia Mini en Mini Pro
xperia mini pro 2
sony ericsson persmeeting

Sony Ericsson organiseerde vanochtend een persbijeenkomst waar we de gisteren aangekondigde Sony Ericsson Xperia Mini en Mini Pro konden ervaren. Er waren testexemplaren beschikbaar van de twee toestellen, die in het derde kwartaal op de markt komen. Bovendien kregen we een demonstratie van de nieuwe Facebook-functies, die bijvoorbeeld ook op de Xperia Arc beschikbaar zullen komen via een software-update. Eerste indruk van de nieuwe Xperia Mini’s: ze zijn klein, maar zijn net zo snel en voelen kwalitatief net zo goed aan, als de grotere Android-toestellen die momenteel op de markt zijn. Je hebt niet het idee dat je een toestel voor dwergen in handen hebt.

Om nu te zeggen dat de Xperia Mini en Mini Pro vooral op vrouwen zijn gericht, is misschien wat teveel gezegd. Maar feit is wel dat de voorgangers (X10) populair waren bij vrouwen. De nieuwe Xperia Mini-modellen zullen dan ook in vrolijke kleurtjes verkrijgbaar zijn, inclusief roze, turquoise en wit. Om een indruk te geven van de prijs: de Xperia Mini zal €239 gaan kosten als los toestel. Nu heb ik wel vaker goedkope Android-toestellen in handen gehad en meestal voelen ze een beetje ‘plastic’ en goedkoop. Bij de Xperia Mini’s is dat niet het geval: ze maken een robuuste indruk, ook al zijn de (verwisselbare) achterkantjes wel degelijk van plastic gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

xperia mini 1

Beide Mini’s zijn voorzien van HD-videorecording (720p), een 1 GHz processor en Gingerbread. Beide hebben ook een vernieuwde interface, met in elke hoek functies die je kunt customizen, zodat je in totaal 16 apps als snelkoppelingen in de schermhoeken kunt wegwerken. Wat het schermformaat betreft heeft Sony Ericsson naar de ervaringen met de eerste modellen gekeken en geconcludeerd dat 3 inch optimaal is. Op die manier blijft het scherm nog goed leesbaar en kan het toestel zo compact mogelijk worden uitgevoerd.

Mini Pro met toetsenbordje

xperia mini pro 1

Eerlijk gezegd was ik het meest benieuwd naar de Xperia Mini Pro, omdat dat een mooi alternatief is voor BlackBerry-gebruikende jongeren die wel eens wat anders willen: een toestel waarop je iets meer apps kunt installeren en meer kunt aanpassen aan je eigen smaak. Het toetsenbordje van de Xperia Mini Pro is klein, maar goed te bedienen, met knoppen die iets uit elkaar zijn geplaatst. Geen rammelende knopjes, of een topzwaar gevoel. De Android-interface past zich uiteraard aan naar landscape-weergave zodra je het toetsenbordje openschuift. Sony Ericsson heeft gekozen voor een Smart Keyboard, die begrijpt wat je wilt gaan doen. Bekijk je een e-mailtje en open je het keyboard, dan snapt het toestel dat je een reply wilt sturen. Nieuw is ook Type & Send, een widget op het startscherm, waarbij je meteen kunt beginnen te typen. Pas daarna hoef je te beslissen wat je met de ingetypte tekst wilt doen: als e-mail versturen, twitteren of whatsappen bijvoorbeeld.

sony ericsson xperia mini pro 2

Facebook ook op Xperia Arc

Sony Ericsson kondigde gisteren nieuwe Facebook-functies aan, maar toch zullen de nieuwe Mini’s niet worden gepresenteerd als ‘Facebook-telefoons’, zoals HTC wel doet met de ChaCha. Alle Facebook-functies zijn optioneel aanwezig en eventueel uit te vinken. Je kunt bij foto’s bijvoorbeeld zien welke reacties erop zijn geweest en welke vrienden op de like-knop hebben gedrukt. ook kun je zien wat je vrienden hebben ‘geliked’, bijvoorbeeld YouTube-video’s.

Sony Ericsson demonstreerde deze nieuwe Facebook-functies op de Xperia Arc, die een software-update zal krijgen waarin de functies worden geactiveerd. Verder is het bedrijf aan het kijken of het ook in de Gingerbread-update van de X10 kan worden toegevoegd, maar deed er nog geen toezeggingen over.
Handige functies dankzij de Facebook-integratie zijn bijvoorbeeld, dat je verjaardagen van vrienden meteen in je agenda ziet, zonder dat je ze handmatig van Facebook hoeft over te nemen. Natuurlijk kun je al dit soort informatie ook in de Facebook-app vinden, maar Sony Ericsson vindt het handiger dat je de informatie kunt vinden op de logische plek waar je het zoekt: contactinformatie in je adresboek en verjaardagen in je agenda.

sony ericsson xperia mini pro

Ambities

Sony Ericsson heeft nogal grote ambities wat Android betreft. Ze hebben Android gekozen als hét platform voor hun smartphones en proberen een productportfolio in te vullen met toestellen die in de categorieën Creative, Premium, Performance en Compact passen. De Xperia PLAY past in de categorie Creative, terwijl de Xperia Mini’s uiteraard in de categorie Compact thuishoren. Dit zijn toestellen die met één hand te bedienen zijn. Het plan is om de nummer 1 in Android te worden en dat proberen ze te bereiken met toestellen die een lach op je gezicht toveren. Met de Xperia Mini’s is dat vandaag wel gelukt. Nog de hele dag zullen er productdemonstraties worden gegeven aan de pers.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu