Hands-on Nokia XL, X en X+: spotgoedkope smartphones met een vleugje Android

Gijs Ettes
25 februari 2014, 11:00
2 min leestijd
Hands-on Nokia XL, X en X+: spotgoedkope smartphones met een vleugje Android
Nokia XL X

Nokia heeft op het Mobile World Congress de Nokia X, X+ en L onthuld. De smartphones, die respectievelijk 109 euro, 99 euro en 89 euro kosten, draaien op een aangepaste versie van Android. Hier overheen heeft Nokia een eigen skin gelegd (Nokia OS X) die lijkt op een mix tussen Windows Phone en het besturingssysteem waarop de goedkope Asha-telefoons draaien. Dat betekent grote vierkante tegels voor applicaties en Fastlane, een tijdslijn die uiteenlopende gebeurtenissen (updates, nieuws, berichten) chronologisch weergeeft. Dat werkt goed, maar is als verstokte Android-gebruiker behoorlijk wennen.

Als je de nieuwe Nokia’s voor het eerst uitprobeert, zul je nauwelijks Android-elementen herkennen. Er zijn geen Google-apps aanwezig, maar wel alternatieven als OneDrive, Outlook en de Nokia Store. Laatstgenoemde heeft een veel kleiner aanbod aan apps, maar de belangrijkste applicaties voor bijvoorbeeld sociale media (Facebook, Twitter, Vine) en videobellen (Skype) zijn aanwezig. Met Here hebben Nokia-gebruikers daarnaast een volledige navigatie-app tot hun beschikking.

Lees verder na de advertentie.

Veel waar voor je geld, weinig Android

Nokia XL X+

De nieuwe Nokia’s kunnen echter niet de Play Store benaderen waar het aanbod apps groot is en gecontroleerd is. Apps sideloaden is een optie, maar de kans dat je een malafide app te pakken hebt, is dan natuurlijk groter. Het aanbod in de Nokia Store wordt de komende tijd vast nog uitgebreid, maar momenteel is de keuze nog niet reuze.

Qua design zijn de Nokia XL, X en X+ een feest van herkeninning. De smartphones zouden niet misstaan in de Lumia-lijn van Nokia en hebben een stevig design dat grotendeels uit kleurrijk plastic bestaat. De Nokia XL is de grootste van de drie met een 5 inch-scherm, terwijl de X en X+ het doen met een 4 inch-scherm. De resolutie bedraagt voor alle toestellen 800 bij 480 pixels, wat aan de lage kant is. Wel ogen de displays redelijk helder en goed afleesbaar.

De overige specificaties zijn als verwacht bescheiden: een 1GHz-dualcore-processor en 512MB aan werkgeheugen voor de X en X+ en 768MB voor de XL. Allen beschikken over 4GB opslag, dualsim-ondersteuning en een beltijd van circa 13 uur dankzij de 2000 mAh-accu.

De Nokia X, X+ en XL zijn budgettelefoons bij uitstek, maar qua prijs verschillen ze weinig van de duurdere Asha-modellen. Als je nagaat dat de nieuwe Nokia’s een stuk functioneler zijn en over betere hardware beschikken, zijn ze nog niet eens zo’n slechte keuze. Het is dan ook niet zo gek dat Nokia zich met de toestellen richt op opkomende markten en gebruikers die net aan een smartphone beginnen.

Lees meer over Nokia

Lees het laatste MWC 2014 nieuws

Niks missen van het Mobile World Congress 2014? Check dan het laatste nieuws hieronder!

Categorie: Fabrikanten
Thema: MWC
Merk: Nokia

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's