Hands-on: Sony Ericsson Xperia X10

Redactie
17 november 2009, 16:21
4 min leestijd
Hands-on: Sony Ericsson Xperia X10
sony ericsson x10

Vanmiddag werd in Amsterdam de Sony Ericsson Xperia X10 voor het eerst te bekijken. Zeven mensen kwamen erop af, van vijf verschillende websites/tijdschriften: Bright, GSM Helpdesk, Mobilyz, Telecomwereld en Planet Android. Helaas komt de Sony Ericsson Xperia X10 niet eerder naar Nederland. Halverwege februari, rond de periode dat Mobile World Congress in Barcelona is gepland, zal het toestel pas in de winkel liggen. Gelukkig waren er op de bijeenkomst al wel toestellen aanwezig, die we hands-on konden bekijken. De eerste indruk was goed: Sony Ericsson heeft echt moeite gedaan om Android een andere schil te geven en heeft met Timescape en Mediascape twee manieren om zich te onderscheiden van de markt.

De toestellen die we in handen kregen waren nog niet de definitieve toestellen zoals ze straks in de winkel liggen. De navigatiesoftware Wisepilot was bijvoorbeeld wel aanwezig, maar het opstarten leverde meteen een foutmelding op. Om van de werkelijke prestaties van de 1GHz Qualcomm Snapdragon-processor te profiteren zullen we ook moeten wachten op de definitieve firmware. De X10 zal met Android 1.6 worden geleverd, maar er werd beloofd dat een update naar Android 2.0 wel degelijk op de planning staat.

Lees verder na de advertentie.

De X10 krijgt drie bijzonderheden ten opzichte van een normaal Android-toestel: Timescape (een gebruiksvriendelijke interface voor je communicatie en contacten), Mediascape (waar alle mediabestanden samengebracht zijn) en een Infinite-knop. Met die laatste knop kun je bij artiesten bijvoorbeeld een ‘eindeloze’ lijst van alle muzieknummers of muziekvideo’s opvragen. Bij personen vraag je met de Infinite-knop alle communcatie op die je met een bepaalde persoon hebt gevoerd. Er komt ook een koppeling met PlayNow, de eigen muziekomgeving van Sony Ericsson. De Infinite-knop komt als eerste op de X10 beschikbaar en volgt daarna ook op andere toestellen.

Voor wie wat minder goed thuis is in het productaanbod van Sony Ericsson: er zijn drie produktlijnen: de eenvoudige toestellen voor het dagelijks gebruik (ook zakelijk), de fashiongroep zoals de pas gelanceerde Sony Ericsson Jalou (in samenwerking met Dolce & Gabbana) en de communicatiegroep, de toptoestellen waar ook de X10 onder valt. De basis voor de toestellen van 2010 en 2011 ligt voor Sony Ericsson bij integratie van sociale media, zoals YouTube, Facebook en Twitter. Onderscheidend vermogen willen ze maken op basis van software, al is ook aan de uitvoering van de hardware gedacht. De X10 is ontworpen vanuit de ergonomie van de handpalm (ze noemen dit human curvature).

sony ericsson experia x10

De interface van de X10 is grotendeels gebaseerd op tegels (tiles), zoals op de foto hiernaast te zien is. Laad je bijvoorbeeld de Twitter-gesprekken die je met iemand voert, dan komen ze als een stroom tegels voorbij. Langer drukken op een tile zorgt ervoor dat je meer informatie te zien krijgt, bijvoorbeeld de communicatie die je met een bepaalde persoon hebt gevoerd. Sony Ericsson gaat een SDK beschikbaar stellen om te zorgen dat ook ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. De interface is in eerste instantie bedoeld voor Sony Ericsson-toestellen en het is ook dé manier waarmee ze zich willen onderscheiden, maar het is volgens de woordvoerder niet tegen te houden dat ook soortgelijke toepassingen op andere toestellen te zien zullen zijn.

De Sony Ericsson Xperia X10 komt halverwege Q1 2010 beschikbaar in zwart en wit. Je krijgt er een stereo headset, microSD-kaart, micro-USB-kabel en quick user guide bij. Het toestel heeft een 3,5 mm headset-aansluiting en is dus ook geschikt voor je zelf gekochte headset. Bijzonder is natuurlijk de 8,1 megapixel camera, die voorzien is van glimlachherkenning. Bij reeds gemaakte foto’s kun je maximaal 5 personen op een foto automatisch laten herkennen met behulp van gezichtsherkenning. Hieronder een foto die met de camera is gemaakt:

se foto

Sony Ericsson gaat de desktopsoftware Media Go bij het toestel leveren, dat samen Sony is ontwikkeld. Deze software wordt ook meegeleverd met de Sony Ericsson Aino, een recent gelanceerd toestel. Dit werkt niet samen met Apple, maar daar wordt wel naar gekeken.

media go

De X10 zal niet via een exclusieve provider worden aangeboden, maar komt vrij op de markt via alle providers en retailers. Wel kan het zijn dat bepaalde providers alleen een bepaalde kleur gaan voeren (wit of zwart) of een aangepaste versie willen. Het bleek geen probleem om allerlei software vanuit de Android Market te installeren op de X10. Nederlandse applicaties zoals Teletekst zijn gewoon in de Market te vinden en te installeren. De eigen interface van Sony Ericsson leek daarbij niet in de weg te zitten.

De toestellen die we konden testen waren helemaal kaal, zonder gebruikersgegevens. Zelf heb ik daarom alleen maar foto’s gemaakt van het toestel, maar gelukkig hebben de Italiaanse collega’s van HDblog.it ook al een filmpje gemaakt, met een toestel dat beter was gevuld met contactfoto’s en multimedia:

Categorie: Fabrikanten
Merk: Sony

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's