De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Google bevestigt dat Hangouts geen end-to-end-encryptie heeft

Redactie
12 mei 2015, 12:12
2 min leestijd
Google bevestigt dat Hangouts geen end-to-end-encryptie heeft

Hangouts biedt geen end-to-end-encryptie aan, waardoor het voor Google mogelijk is om al jouw communicatie te lezen en  derden een tap kunnen  plaatsen, zoals de geheime dienst NSA.

Lees verder na de advertentie.

Dat bevestigt Google tijdens een Ask Me Anything-sessie op Reddit, waar Motherboard over bericht. Volgens Google zijn de berichten tijdens het verzendproces “versleuteld”, maar is het voor “legale autoriteiten” wel mogelijk om de communicatie af te tappen. Bij end-to-end-encryptie, wat onder andere Apples iMessage en WhatsApp wel hebben, wordt dit veel lastiger gemaakt.

Zo werkt end-to-end-encryptie

Je kunt end-to-end-encryptie het beste vergelijken met het verzenden van een ansichtkaart. Normaliter verstuur je deze zonder envelop, waardoor het postkantoor en de postbode kunnen zien wat er op de kaart staat. Dit is een vorm van algemene versleuteling, waarbij veelal één of twee partijen met je mee kunnen kijken. Denk bijvoorbeeld aan Google, die e-mails van Gmail scant op trefwoorden. Bij end-to-end-encryptie stop je de ansichtkaart in een verzegelde envelop, en kan alleen de ontvanger de boodschap op de kaart lezen.

Hangouts end-to-end-encryptie

hangouts2

Hangouts is niet van end-to-end-encryptie voorzien, maar alle berichten worden tijdens het verzenden wel versleuteld. Dit betekent dat het voor bijvoorbeeld een internetaanbieder niet mogelijk is om te zien wat jij verstuurt, maar dat het bericht bij aankomst wel weer wordt ontsleuteld en voor zowel Google als andere partijen mogelijk wordt om jouw berichten in te zien.

“Kort gezegd is dit de bevestiging dat Google gewoon Hangouts kan tappen”, aldus een Reddit-gebruiker. Ook de off the record-functie van Hangouts kan gewoon worden ingezien door Google, omdat alleen de gesprekshistorie niet wordt getoond. De historie wordt echter wel gewoon behouden en inzichtelijk gemaakt.

Lees ook onze artikelen over beveiligd bellen, PGP Android  (end-to-end-encryptie voor Android) en veilig berichten versturen.

Laatste nieuws over Hangouts

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu