Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

7 vragen en antwoorden over HarmonyOS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei

Michel van 't Klaphek
10 augustus 2019, 13:06
4 min leestijd
7 vragen en antwoorden over HarmonyOS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei

Is HarmonyOS de vervanger van Android? En kan ik het besturingssysteem al uitproberen? Dit is alles wat je moet weten over HarmonyOS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei.

Lees verder na de advertentie.

HarmonyOS: 7 vragen en antwoorden

Het hing al lange tijd in de lucht, maar afgelopen week werd HarmonyOS dan eindelijk echt aangekondigd. Dit nieuwe besturingssysteem van Huawei richt zich op ‘slimme’ apparaten zoals smartphones, smart speakers, tablets en zelfs auto’s. Het lijkt daarmee op Android, maar is niet hetzelfde. Dit is alles wat je moet weten.

1. Wat is HarmonyOS?

HarmonyOS is een door Huawei ontwikkeld besturingssysteem voor slimme apparaten. Denk hierbij aan smartphones, tablets, computers, smart speakers, slimme horloges en draadloze oordopjes. Maar het platform reikt verder dan dat. In de toekomst wordt het bijvoorbeeld ook beschikbaar voor auto’s. In thuisland China heet het systeem HongMengOS.

Huawei presenteert HarmonyOS

2. Wat zijn de kenmerken van HarmonyOS?

Over de specifieke details is nog weinig bekend, maar Huawei-topman Richard Yu claimt dat HarmonyOS vloeiender en sneller werkt dan Android. Dit komt doordat het systeem is opgebouwd uit verschillende blokken die allemaal hun eigen taak hebben, in tegenstelling tot het Google-platform, waarin de ‘taakverdeling’ ietwat chaotisch is.

Bovendien claimt Huawei dat het nieuwe besturingssysteem een stuk vriendelijker is voor app-ontwikkelaars. Zij hoeven hun programma namelijk maar één keer te maken, waarna het zonder problemen op alle apparaten met HarmonyOS draait, of het nu om een auto, tv of smartphone gaat. Bij Android moet je meerdere versies van dezelfde app maken.

Daarnaast is HarmonyOS volledig opensource. Dit betekent dat makers van smartphones, tablets en andere apparaten het programma voor hun device kunnen gebruiken. Op die manier hoopt Huawei natuurlijk zoveel mogelijk gebruikers aan zich te binden. Bovendien wordt het zo aantrekkelijker voor ontwikkelaars om apps voor het platform te maken.

HarmonyOS building blocks

3. Gaat het systeem Android vervangen?

HarmonyOS wordt door sommigen omschreven als een vervanger voor Android, maar dat is iets te kort door de bocht. Het besturingssysteem van Huawei is namelijk vooral een alternatief. Tijdens de presentatie gaven de Chinezen immers aan liever niet te willen veranderen van besturingssysteem.

HarmonyOS moet je daarom vooral zien als een troef die Huawei achter de hand heeft. De afgelopen periode lag het Chinese bedrijf onder vuur van de Amerikaanse regering en kreeg het een handelsverbod opgelegd, dat inmiddels is opgeschort. Hierdoor kon Huawei tijdelijk geen zaken doen met Google, de eigenaar van Android. Om dat soort situaties in de toekomst te voorkomen daarom HarmonyOS gemaakt.

4. Wat betekent dit voor mijn Huawei-smartphone?

Voorlopig is er niks aan de hand. Zoals eerder gezegd is HarmonyOS vooral een plan B en wil Huawei in principe verder met Android. Maar, mocht er in de toekomst weer een conflict met Google plaatsvinden, dan kan er weleens het een en ander veranderen.

Volgens Yu is het namelijk binnen twee dagen mogelijk om over te stappen van Android naar het eigen platform. “Als we in de toekomst niet langer gebruik kunnen maken van Android, kunnen we onmiddellijk overstappen naar HarmonyOS”, aldus de topman. Of dit statement ook telt voor toestellen die nu op Android draaien, is niet bekend.

Huawei Hongmeng android alternatief

5. Kan HarmonyOS overweg met Android-apps?

Dat is niet helemaal duidelijk. Wel geeft Yu in gesprek met Forbes aan dat het voor app-makers heel makkelijk wordt om hun programma’s van Android naar HarmonyOS over te zetten. “We gaan ontwikkelaars ondersteunen om hun apps te kopiëren”, verklaart de topman.

Nu zal het voor grote apps als Facebook en Instagram vast niet zoveel moeite zijn om een versie voor Huawei’s platform te maken. Maar geldt deze ondersteuning ook voor kleine, onafhankelijke ontwikkelaars? Dat is nog maar de vraag. Bovendien is het onduidelijk of Google-apps (zoals Gmail en YouTube) werken op Huawei’s platform.

6. Kan ik HarmonyOS al downloaden?

Nee. Huawei heeft voorlopig geen plannen om een telefoon met HarmonyOS uit te brengen. Dit betekent dat de software ook nog niet is te downloaden. De eerste websites die neppe versies van Huawei’s-besturingssysteem aanbieden zijn al gespot, dus wees op je hoede. Klik in ieder geval niet op de downloadknop, want het levert waarschijnlijk weinig goeds op.

HarmonyOS Huawei Honor Vision Pro

7. Wanneer komt het eerste apparaat met HarmonyOS uit?

Die is er al. Een dag na de aankondiging van HarmonyOS werden de Honor Vision en Honor Vision Pro aangekondigd, twee slimme tv’s die op het besturingssysteem draaien. Honor is een dochterbedrijf van Huawei en kun je kennen van smartphones zoals de View 20. Net als bij bijvoorbeeld Android TV kun je apps vanaf het thuisscherm opstarten en casten naar het beeldscherm.

De Honor Vision heeft een 55 inch-beeldscherm, full-hd-camera aan de bovenkant voor het voeren van videogesprekken en een ingebouwde spraakassistent, zoals de Google Assistent. Voorlopig is de slimme tv met Huawei’s besturingssysteem alleen te koop in China en kost omgerekend zo’n 470 euro. De Pro-versie gaat voor ongeveer 600 euro over de toonbank. Het is onwaarschijnlijk dat de tv’s ook in Nederland uitkomen.

Wil je op de hoogte blijven van HarmonyOS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis Android Planet-app!

Lees het laatste nieuws over Huawei

Bron: Forbes
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu