Harry Potter Wizards Unite: 5 belangrijke vragen beantwoord
Thomas Haenen

Harry Potter: Wizards Unite belooft één van de populairste Android-games van dit jaar te worden. Maar wat doe je eigenlijk in het nieuwe spel van de makers van Pokémon GO, en wanneer kun je het zelf downloaden?

1. Wat is Harry Potter: Wizards Unite voor Android-smartphones?

Binnen nu en enkele maanden brengt Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon GO, eindelijk zijn volgende game uit. Het gaat om Harry Potter: Wizards Unite, een game die eind 2017 al werd aangekondigd. Pas nu, na bijna twee jaar ontwikkeling, heeft Niantic voor het eerst een groep journalisten de game laten proberen.

Pokémon GO is natuurlijk één van de populairste mobiele games aller tijden. Tel daarbij op dat de nieuwe game zich afspeelt in de wereld van Harry Potter, één van de weinige series die misschien nog wel populairder is dan Pokémon. Dan begrijp je wel dat de verwachtingen voor Niantic’s volgende game erg hoog zijn. Maar wat kunnen we nou eigenlijk van Wizards Unite verwachten?

2. Wat doe je in Harry Potter: Wizards Unite?

Wizards Unite speelt zich af net na het zevende boek. Voldemort is verslagen, maar de wereld is nog niet helemaal hersteld als er een mysterieuze ‘Calamity’ opduikt. Die zorgt ervoor dat er allerlei magische voorwerpen, personen en wezens opduiken in de wereld, ook zichtbaar voor dreuzels (niet-tovenaars). Het is aan jou om deze ‘Foundables’ in de echte wereld te vinden en verzamelen.

Open je de game voor de eerste keer, dan maak je een avatar van je eigen tovenaar. Daarbij kies je het Zweinstein-huis waarbij je aangesloten bent (Zwadderich, Griffoendor, Huffelpuf of Ravenklauw), je toverstok en je klasse (Professor, Auror of Magizoologist). Vervolgens kun je met jouw avatar de echte wereld verkennen, op zoek naar de virtuele Foundables.

Harry Potter Wizards Unite Android

Foundables kunnen allerlei voorstellingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een personage uit de boeken dat wordt aangevallen door de spin, of een bijzonder object. Zie je zo’n object, dan moet je het verzamelen door er toverspreuken op uit te voeren. Dat doe je dan weer door patronen op het scherm te vegen. Heb je genoeg ‘Spell Energy’ om alle spreuken uit te voeren, dan kun je de Foundable claimen.

Daarnaast zijn er allerlei power-ups te vinden in de echte wereld, waarmee je potions kan brouwen. Ook kun je vechten tegen andere tovenaars. Dat zijn helaas niet andere spelers uit de echte wereld, maar computergestuurde figuren die je moet verslaan met jouw spreuken. Door foundables te vinden en gevechten te winnen, kun je upgrades kopen en jouw personage sterker maken. Je leert bijvoorbeeld nieuwe spreuken, of houdt meer items over aan een gevecht.

3. Wat zijn de verschillen tussen Pokémon GO en Harry Potter: Wizards Unite?

De nieuwe Harry Potter-game wordt ontwikkeld door Niantic. Dat is hetzelfde bedrijf dat drie jaar geleden ook Pokémon GO uitbracht. Niet geheel verrassend zitten er dan ook grote gelijkenissen tussen de twee games. Zo combineert ook Wizards Unite de echte en virtuele wereld. Open je de game, dan zie je de buurt om je heen net als in Pokémon GO. Zelfs veel menu’s zijn vergelijkbaar.

Maar waar bij Pokémon GO nauwelijks sprake is van een verhaal, is dat bij Harry Potter Wizards Unite een stuk belangrijker. Jij speelt als een tovenaar uit de wereld van de boeken, en kunt een belangrijke rol innemen in het conflict dat zich afspeelt. Als medewerker van het Ministerie voor Magie is het mede aan jou om alle mysteries op te lossen. In Pokémon GO draait het vooral om het vangen en trainen van Pikachu, Charizard en de honderden andere Pokémon. Daar is niet of nauwelijks sprake van een doorlopend verhaal.

Harry Potter Wizards Unite Android

Daarnaast ziet Harry Potter: Wizards Unite er grafisch wat geavanceerder uit. Ook lijkt de app augmented reality slimmer in te zetten. Heel gek is dat natuurlijk niet, want Pokémon GO is inmiddels bijna drie jaar oud. Een voorbeeld zijn de Portkeys in Wizards Unite, waarmee je in een volledig virtuele omgeving stapt en vervolgens op je smartphone om je heen kijkt. Daarmee worden de echte en virtuele wereld nog veel meer met elkaar gecombineerd.

Al die kracht heb je nodig om de Fortresses uit de game aan te kunnen. Ook die zitten verspreid over de echte wereld en bieden stevige uitdagingen. In elk Fortress vind je Wizarding Challenges; extra sterke tegenstanders (zoals Dementors) om te verslaan. Om deze gevechten goed te voltooien, heb je hulp van andere spelers nodig. Maximaal vijf spelers kunnen tegelijk in een Fortress actief zijn. Weten jullie je tegenstanders te verslaan, dan zul je wel zeldzamere Foundables vinden.

4. Wat kost Harry Potter: Wizards Unite?

Je kunt straks Wizards Unite kosteloos downloaden uit de Play Store. Net als Pokémon GO en andere populaire Android-games is het spel zelf gratis. Wel zullen er verschillende in-app aankopen zijn waarmee Niantic en Warner Bros. geld hopen te verdienen.

Welke in-app aankopen er precies komen, is nog onbekend. Je moet waarschijnlijk denken aan een combinatie van tijdelijke boosts en blijvende cosmetische items.

5. Wanneer kan ik Harry Potter: Wizards Unite downloaden?

Een exacte releasedatum voor Wizards Unite is nog onbekend. De makers willen alleen zeggen dat de game ‘vanaf 2019’ beschikbaar is. Het feit dat veel journalisten de game al hebben gespeeld, suggereert echter dat een release niet al te lang meer op zich laat wachten. We verwachten dat een eerste versie van de game binnen enkele maanden verschijnt. Pokémon GO verscheen in juli 2016, en was toen gelijk dé game van de zomervakantie voor veel scholieren. Niantic zal dat succes maar wat graag willen herhalen.

Fans die echt niet kunnen wachten, kunnen zich nu al aanmelden voor een testversie van Wizards Unite. Daarvoor moet je je registreren op de site van de game. Het is nog onbekend hoeveel mensen precies mee kunnen doen aan de test, en wanneer deze begint. Wel is een pagina voor de game nu al in de Play Store te vinden. Kies je daar ‘Vooraf registreren’, dan krijg je direct bericht zodra Wizards Unite beschikbaar is.

Wil je het laatste nieuws over Harry Potter: Wizards Unite op de voet volgen? Download dan ook de gratis Android Planet-app. Daarmee ontvang je automatisch notificaties bij belangrijk nieuws over deze game en ander Android-nieuws. 

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.