Zo kun je Harry Potter Wizards Unite ‘spelen’ in Nederland (+ 5 andere vragen beantwoord)

Thomas Haenen
21 juni 2019, 13:14
6 min leestijd
Zo kun je Harry Potter Wizards Unite ‘spelen’ in Nederland (+ 5 andere vragen beantwoord)

Harry Potter: Wizards Unite belooft één van de populairste Android-games van dit jaar te worden. Maar wat doe je eigenlijk in het nieuwe spel van de makers van Pokémon GO, en wanneer kun je het zelf downloaden?

Lees verder na de advertentie.

1. Wanneer kan ik Harry Potter: Wizards Unite in Nederland spelen?

Harry Potter: Wizards Unite is vanaf deze week te downloaden in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. In Nederland werkt de app echter nog niet. De app is nog niet beschikbaar in de Play Store, al kun je hem via een kleine omweg wel opstarten – zie verderop in dit artikel.

Op moment van schrijven is de Nederlandse Harry Potter: Wizards Unite releasedatum nog onbekend. Niantic beloofde eerder nog dat de game eind juni in Nederland zou verschijnen, maar die datum is inmiddels nergens meer terug te vinden. De ontwikkelaar belooft alleen de game ‘binnenkort’ uit te brengen. Wij verwachten dat als de uitrol in andere landen goed loopt, Nederland vanaf juli of augustus aan de beurt is.

2. Kan ik Wizards Unite nu al downloaden op mijn Android-smartphone?

Het is op Android-smartphones natuurlijk mogelijk om apps buiten de Play Store om te installeren. Lees daarvoor onze instructies voor het installeren van apk-bestanden. Via sommige sites, waaronder APKMirror, worden de installatiebestanden voor de game al gedeeld. Niantic en Warner doen er echter alles aan om die links zo snel mogelijk weer offline te halen, dus het is goed zoeken.

We raden je echter aan om niet die moeite te nemen, want voor nu heb je in Nederland weinig aan de game. Je kunt een profiel aanmaken en een paar menu’s doorlezen, maar verder is de game nog niet speelbaar. Niantic heeft namelijk nog geen Nederlandse speellocaties toegevoegd. Dat doen ze pas als de game hier officieel verschijnt. Tot die tijd kun je eigenlijk helemaal niets doen in het spel.

Wel is een pagina voor de game nu al in de Play Store te vinden. Kies je daar ‘Vooraf registreren’, dan krijg je direct bericht zodra Wizards Unite in Nederland beschikbaar is.

3. Wat is Harry Potter: Wizards Unite voor Android?

Wizards Unite is de volgende game van Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon GO. De game werd eind 2017 al werd aangekondigd.  Pokémon GO is natuurlijk één van de populairste mobiele games aller tijden. Tel daarbij op dat de nieuwe game zich afspeelt in de wereld van Harry Potter, één van de weinige series die misschien nog wel populairder is dan Pokémon. Dan begrijp je wel dat de verwachtingen voor Niantic’s volgende game erg hoog zijn.

Wizards Unite speelt zich af net na het zevende boek. Voldemort is verslagen, maar de wereld is nog niet helemaal hersteld als er een mysterieuze ‘Calamity’ opduikt. Die zorgt ervoor dat er allerlei magische voorwerpen, personen en wezens opduiken in de wereld, ook zichtbaar voor dreuzels (niet-tovenaars). Het is aan jou om deze ‘Foundables’ in de echte wereld te vinden en verzamelen.

4. Wat doe je in Harry Potter: Wizards Unite?

Harry Potter Wizards Unite Android

Open je de game voor de eerste keer, dan maak je een avatar van je eigen tovenaar. Daarbij kies je het Zweinstein-huis waarbij je aangesloten bent (Zwadderich, Griffoendor, Huffelpuf of Ravenklauw), je toverstok en je klasse (Professor, Auror of Magizoologist). Vervolgens kun je met jouw avatar de echte wereld verkennen, op zoek naar de virtuele Foundables.

Foundables kunnen allerlei voorstellingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een personage uit de boeken dat wordt aangevallen door de spin, of een bijzonder object. Zie je zo’n object, dan moet je het verzamelen door er toverspreuken op uit te voeren. Dat doe je dan weer door patronen op het scherm te vegen. Heb je genoeg ‘Spell Energy’ om alle spreuken uit te voeren, dan kun je de Foundable claimen.

Daarnaast zijn er allerlei power-ups te vinden in de echte wereld, waarmee je potions kan brouwen. Ook kun je vechten tegen andere tovenaars. Dat zijn helaas niet andere spelers uit de echte wereld, maar computergestuurde figuren die je moet verslaan met jouw spreuken. Door foundables te vinden en gevechten te winnen, kun je upgrades kopen en jouw personage sterker maken. Je leert bijvoorbeeld nieuwe spreuken, of houdt meer items over aan een gevecht.

5. Wat zijn de verschillen tussen Pokémon GO en Harry Potter: Wizards Unite?

De nieuwe Harry Potter-game wordt ontwikkeld door Niantic. Dat is hetzelfde bedrijf dat drie jaar geleden ook Pokémon GO uitbracht. Niet geheel verrassend zitten er dan ook grote gelijkenissen tussen de twee games. Zo combineert ook Wizards Unite de echte en virtuele wereld. Open je de game, dan zie je de buurt om je heen net als in Pokémon GO. Zelfs veel menu’s zijn vergelijkbaar.

Maar waar bij Pokémon GO nauwelijks sprake is van een verhaal, is dat bij Harry Potter Wizards Unite een stuk belangrijker. Jij speelt als een tovenaar uit de wereld van de boeken, en kunt een belangrijke rol innemen in het conflict dat zich afspeelt. Als medewerker van het Ministerie voor Magie is het mede aan jou om alle mysteries op te lossen. In Pokémon GO draait het vooral om het vangen en trainen van Pikachu, Charizard en de honderden andere Pokémon. Daar is niet of nauwelijks sprake van een doorlopend verhaal.

Harry Potter Wizards Unite Android

Daarnaast ziet Harry Potter: Wizards Unite er grafisch wat geavanceerder uit. Ook lijkt de app augmented reality slimmer in te zetten. Heel gek is dat natuurlijk niet, want Pokémon GO is inmiddels bijna drie jaar oud. Een voorbeeld zijn de Portkeys in Wizards Unite, waarmee je in een volledig virtuele omgeving stapt en vervolgens op je smartphone om je heen kijkt. Daarmee worden de echte en virtuele wereld nog veel meer met elkaar gecombineerd.

Al die kracht heb je nodig om de Fortresses uit de game aan te kunnen. Ook die zitten verspreid over de echte wereld en bieden stevige uitdagingen. In elk Fortress vind je Wizarding Challenges; extra sterke tegenstanders (zoals Dementors) om te verslaan. Om deze gevechten goed te voltooien, heb je hulp van andere spelers nodig. Maximaal vijf spelers kunnen tegelijk in een Fortress actief zijn. Weten jullie je tegenstanders te verslaan, dan zul je wel zeldzamere Foundables vinden.

6. Wat kost Harry Potter: Wizards Unite?

Je kunt straks Wizards Unite gratis downloaden uit de Play Store. Net als Pokémon GO en andere populaire Android-games is het spel zelf gratis. Wel zullen er verschillende in-app aankopen zijn waarmee Niantic en Warner Bros. geld hopen te verdienen. Je moet waarschijnlijk denken aan een combinatie van tijdelijke boosts en blijvende cosmetische items.

Wil je het laatste nieuws over Harry Potter: Wizards Unite op de voet volgen? Download dan ook de gratis Android Planet-app. Daarmee ontvang je automatisch notificaties bij belangrijk nieuws over deze game en ander Android-nieuws. 

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu