YouTube beperkt resolutie van hdr-video’s tot maximaal 1080p

Erwin Vogelaar
5 november 2017, 13:31
2 min leestijd
YouTube beperkt resolutie van hdr-video’s tot maximaal 1080p

Het kijken van hdr-video’s op YouTube wordt beperkt tot maximaal 1080p. Google krijgt het niet voor elkaar om hogere resoluties soepel te laten afspelen.

Lees verder na de advertentie.

Resolutie van hdr-video’s op YouTube

Sinds september is het mogelijk om hdr-video’s op YouTube te kijken met smartphones die deze technologie ondersteunen. Deze video’s afspelen met hoge resoluties gaf echter teveel problemen. Daarom heeft Google nu besloten om de video’s te beperken tot maximaal 1080p.

Steeds meer toestellen ondersteunen hdr. Dit staat voor ‘high dynamic range’ en betekent dat de kleuren dieper zijn en er beter contrast wordt getoond. De video’s zijn gewoonweg mooier. De beeldtechnologie vraagt echter ook meer van de hardware van een smartphone. Hierdoor draaien hdr-video’s met een hoge resolutie niet soepel.

hdr-video's youtube

Hdr-video’s kijken kan bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8, Sony Xperia XZ Premium, LG V30 en de Pixel-smartphones van Google. De meeste van deze toestellen ondersteunen een resolutie van 1440p en een enkele zelfs 4k. Helaas is 1080p nu de hoogste resolutie waar je YouTube-video’s met hdr op kunt bekijken.

Dat is opvallend, want apps als Netflix hebben geen problemen met hdr en hoge resoluties. Blijkbaar bieden YouTube-video’s unieke problemen die Google niet kan oplossen. Hopelijk keren de hogere resoluties later weer terug. Het is namelijk zonde om de hoge resolutie die smartphones ondersteunen niet volledig te gebruiken.

YouTube en picture-in-picture

Met Android 8.0 (Oreo) introduceert Google een picture-in-picture-modus voor verschillende apps. Een van de meest voor de hand liggende invullingen van deze functie is om een YouTube-video in het hoekje van het scherm te plaatsen en ondertussen een andere app te openen.

Helaas heeft Google besloten om deze functie voorlopig exclusief beschikbaar te maken voor gebruikers die YouTube Red hebben. Dit abonnement is echter nog niet in de Benelux verkrijgbaar. Hierdoor is picture-in-picture dus ook niet mogelijk.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu