Helft Android-fabrikanten betaalt licentiekosten aan Microsoft

Helft van Android-fabrikanten betaalt licentiekosten aan MicrosoftMeer dan de helft van alle Android-fabrikanten heeft een deal gesloten met Microsoft voor het gebruik van Android. Dat maakte Microsoft bekend tijdens de aankondiging van de nieuwse licentiedeal met het Taiwanese Compal, een bedrijf dat telefoons en tablets maakt voor derden. Het is de tiende deal die Microsoft heeft gesloten met een grote Android-fabrikant. Onder meer Samsung, HTC en Acer hebben een deal gesloten met Microsoft voor het gebruik van Google’s mobiele besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Met alle licentiedeals lijkt het erop dat Android winstgevender is voor Microsoft dan het eigen Windows Phone besturingssysteem. Door het betalen van een vergoeding aan Microsoft hoeven fabrikanten niet bang te zijn dat ze worden aangeklaagd. Microsoft belooft tevens dat ze licentiehouders zullen helpen mochten ze door derden worden aangeklaagd. Kijkend naar de Amerikaanse smartphonemarkt krijgt Microsoft van 53 procent van de fabrikanten die daar actief zijn geld. Dat betekent echter wel dat nog er nog veel winst te behalen is voor de softwaregigant.

Rechtszaken en licentiehouders in beeld gebracht door Microsoft

Met de bekendmaking van het nieuws heeft Microsoft ook meteen de belangrijkste licentiedeals en lopende rechtszaken in beeld gebracht. Zo is te zien dat er onder meer nog rechtszaken lopen met Motorola Mobility, Foxconn en Barnes & Noble. Deze moeten uiteindelijk nog meer geld in het laatje brengen voor Microsoft. Zo krijgt de softwaregigant nu al 5 dollar per Android-telefoon van HTC en tussen de 5 en 15 dollar per Android-apparaat van Samsung. Opvallend detail is dat Microsoft ook liet weten dat ze zelf de afgelopen tien jaar ongeveer 4,5 miljard dollar heeft uitgegeven aan licentiekosten.

Bron: Microsoft

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.