Hoe de Nexus 7 mijn leven (een klein beetje) heeft veranderd

Redactie
26 augustus 2012, 13:20
4 min leestijd

Android-tablets hebben mij nog nooit kunnen bekoren. Ze zijn te zwaar, werken niet fijn of de bouwkwaliteit is te slecht. Zelfs de iPad 3, één van de betere tablets op de huidige markt, ligt hier te verstoffen. Hoe dat komt? Door de aankoop van mijn Nexus 7.

Laat ik vooropstellen dat ik een groot liefhebber van Vanilla Android – Android zoals Google het graag ziet – ben. Ik houd niet van allerlei poespas en wil dat een Android-toestel zo snel en soepel mogelijk werkt, zonder dat een skin of extra bloatware (voorgeïnstalleerde apps) de telefoon vertragen. Daarnaast vind ik het uiterlijk van Vanilla Android om te smullen, vooral sinds Ice Cream Sandwich: de grootste en belangrijkste stap die Android met hun besturingssysteem heeft gemaakt. Android 4.0 maakte het mobiele besturingssysteem eindelijk eens écht aantrekkelijk, zonder de functionaliteit te verliezen.

Lees verder na de advertentie.

Door Ice Cream Sandwich is het mogelijk om een Android-toestel in de handen van je moeder te drukken en dat ze begrijpt hoe Android werkt. Jelly Bean maakt Android net zo soepel als – ja, ik zeg het toch – iOS, en dit schittert op de Nexus 7: een tablet die het goede van de smartphone waarborgt en met enkele vernuftigheden de Android-ervaring nog beter maakt.

Afgezien van de enorm aantrekkelijk prijs (200 dollar voor de 8GB-versie, 250 dollar voor de 16GB-versie) is de Nexus 7 vooral een mooie en solide tablet. Hoewel esthetische waarde altijd erg subjectief is, vind ik de rubber-achtige back cover echt geweldig. Het voelt goed in de hand, is geen vingerafdrukkenmagneet en komt niet goedkoop over. De geheel zwarte voorkant vind ik, net als bij de Galaxy Nexus, erg futuristisch ogen en dat simplisme stel ik bij toestellen altijd op prijs. Daarom gebruik ik nog steeds de Galaxy Nexus: in mijn ogen het mooiste toestel dat op dit moment als enige Jelly Bean echt optimaal draait.

Het geheim van de Nexus 7 zit in de ‘tabphone-software’. In feite is de Nexus 7 een grotere versie van de Galaxy Nexus, waarbij de Nexus 7 speciale tablet-apps en een iets andere notificatiebalk heeft. Deze eenheid is begrijpelijk en Google’s tablet is sinds het eerste gebruik al erg herkenbaar. Het werkt gewoon. Als je andere Android-tablets gebruikt, word je overspoeld met opties als ‘doe dit, kijk hier en zie dat’. Een dergelijke tablet schreeuwt om zo veel verschillende dingen, waardoor het zijn focus verliest. De Nexus 7 heeft juist een duidelijke focus: de tablet het verlengde van je huidige smartphone maken.

Deze focus komt ook door het kleine formaat, dat net groot genoeg is om van de smartphone in bediening en mogelijkheden te verschillen. Zo kun je nog goed met beide duimen op het toetsenbord typen en is het scherm uitstekend om te lezen: iets waar ik een tablet voornamelijk voor gebruik. Ook voor browsen, videobellen, gebruik van social media, gamen, video’s bekijken en zelfs iTunes besturen heb je niet per se een 10 inch scherm nodig. Een tablet met een dergelijk groot scherm heeft ook een compleet nieuw design nodig, waar Android bij veel tablets nog steeds niet lekker uit de verf komt. In deze Android-software voor tablets met 10 inch schermen zit nog te veel differentiatie: iets dat verwarrend werkt, zelfs voor de ervaren Android-gebruiker.

Een nadeel van Android-tablets is het beperkte aanbod van tablet-apps. Dat is echter bij de Nexus 7 een minder groot probleem (zie ook mijn favoriete apps). Door het kleine formaat kunnen apps, waaronder Facebook, Twitter en Instagram, naar een groter formaat worden opgeschroefd zonder dat het er lelijk uit gaat zien. Het is zeker geen optimale weergave, maar het is ook niet storend. Android-tablets zitten in de kinderfase, waarbij ontwikkelaars nog op het toenemende marktaandeel van Android-tablets moeten gaan anticiperen. Wanneer ook de Google Play Store veel kwalitatieve tablet-apps aanbiedt, krijgen de grotere tablets een meer eerlijke kans. Op dit moment heeft Google het vooral heel goed aangepakt om een tablet uit te brengen met een scherm dat net niet groot genoeg is om alleen tablet-apps op te draaien.

Dat is misschien wel het belangrijkste: ik vind mijn smartphone op dit moment uitstekend (zowel het toestel als de meeste apps) en zou graag eenzelfde product willen hebben die op een aantal punten meer mogelijkheden biedt. Denk aan een grote batterij die erg lang meegaat. Of een scherm waar apps als Gmail, Google+ en zelfs Instagram erg goed uit de verf komen. Een toestel waar ik lekker op kan lezen (Pocket, ebooks, PDF-bestanden) zonder dat mijn hand na een tijd oververmoeid raakt. En een toestel waar ik al het goede van mijn smartphone op terug kan vinden, met een paar nieuwe en vooral enorm handige functionaliteiten. En dat doet de Nexus 7, die mij op sommige punten heeft weggetrokken van de smartphone en een geheel eigen functie in mijn verzameling Android-apparaten heeft gecreëerd waarvan ik niet wist dat die bestond.

Ik heb eindelijk de grote broer van mijn Galaxy Nexus. Google’s tablet biedt de Android-ervaring die ik verwacht en waar ik van houd. En het beste: de Nexus 7 past gewoon in de binnenzak van mijn jas.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu