Hoe wordt de ranglijst van de Android Market samengesteld?

Redactie
21 oktober 2009, 17:16
2 min leestijd
Hoe wordt de ranglijst van de Android Market samengesteld?
android market place

De manier waarop Google de pagerank van websites bepaalt is een goed bewaard geheim: het algemene algoritme is bekend, maar er wordt veel gespeculeerd over aanvullende factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke plek in de Google-zoekresultaten. Bij de rankings in de Android Market lijkt nu een beetje hetzelfde aan de hand. Het aantal downloads en de sterrenwaardering lijken niet alleen bepalend voor de plaats die een applicatie op de ranglijst van populairste applicaties krijgt.

Een applicatie met 5.000 downloads en 3 sterren kan hoger geclassificeerd staan dan een applicatie met 10.000 downloads en 4 sterren. Hoewel we best zouden willen weten welke criteria Google hanteert om de ranglijst samen te stellen, is het misschien beter dat het niet bekend wordt gemaakt, om manipulatie te voorkomen. Wat zijn nou criteria die invloed kunnen hebben op de plaats in de ranglijst van de Android Market?

Lees verder na de advertentie.

AndroidGuys heeft een aantal mogelijke factoren op een rijtje gezet:

  • Installed Base: Aantal toestellen waarop de applicatie daadwerkelijk is geïnstalleerd en in gebruik is. Hoge downloadcijfers zeggen nog niet zoveel. Uit ervaringen van ontwikkelaars blijkt dat ongeveer 35 tot 45 procent van de downloaders de applicatie ook echt blijft gebruiken.
  • Groeisnelheid en continue groei: Nieuwe applicaties staan sterk in de belangstelling en groeien sneller dan applicaties die al wat langer in de Android Market staan. De continue groei kan ook meespelen: apps die maar blijven groeien verdienen een hogere plek op de ranglijst dan apps met hetzelfde aantal downloads die nauwelijks groeien. De website AndroidStats houdt de wekelijkse groeicijfers bij.
  • Retentie: Sommige applicaties zijn de top in hun categorie, zoals MySpace en Facebook. Die applicaties blijven altijd bovenaan staan, mogelijk omdat er zoveel downloads zijn geteld dat niemand ze meer inhaalt, of omdat groeicijfers toch niet zo bepalend zijn.
  • Rating: Deze tellen misschien niet eens zo sterk (of helemaal niet) mee in de totale ranglijst.
nulaz ranglijst
Categorie: Google Play
Spotlight: Google Play

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's