De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Hoge Raad: eerste Galaxy Tab geen inbreuk op modelrecht iPad

Gijs Ettes
31 mei 2013, 11:59
1 min leestijd
Hoge Raad: eerste Galaxy Tab geen inbreuk op modelrecht iPad
Samsung versus GOogle

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat de Samsung Galaxy Tab 10.1v geen inbreuk maakt op het modelrecht van Apple. De Galaxy Tab 10.1v kwam twee jaar geleden op de markt.

Lees verder na de advertentie.

Apple begon een inbreukprocedure tegen Samsung in meerdere landen, omdat het bedrijf van mening was dat de Galaxy Tab 10.1v inbreuk deed op zijn modelrechten. In Nederland hebben rechtbank en hof de vordering van Apple echter afgewezen, schrijft de Hoge Raad der Nederlanden op zijn website.

“Volgens het hof heeft het Apple-model slechts in beperkte mate een eigen karakter, omdat de elementen waaruit het is opgebouwd, alle voorkomen in eerder door anderen op de markt gebrachte tablets.” De Hoge Raad is dus van mening dat Apple hierdoor zelf slechts een ‘beperkte beschermingsomvang’ heeft en dat consumenten de verschillen tussen een tablet van Samsung en Apple duidelijk genoeg kunnen zien.

Samsung Nederland laat in een reactie tegenover NU.nl weten dat ze blij zijn met de uitspraak: “Apple was niet de eerste die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken. De oorsprong van de geregistreerde designfeatures van Apple is te vinden in talrijke voorbeelden van `prior art’. Geen enkel bedrijf zou het monopolie moeten hebben op algemene ontwerpen, omdat we zo vooruitgang en innovatie in de industrie beperken.”

De juridische strijd tussen Apple en Samsung loopt al jaren. In de Verenigde Staten boekte Apple vorig jaar nog een grote overwinning. Het Zuid-Koreaanse Samsung moest toen meer dan een miljard dollar aan het bedrijf uit Cupertino betalen. De uitspraak van vrijdag is beperkter in omvang, omdat de Galaxy Tab 10.1v alweer twee jaar oud is.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu