De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Video: HoloFlex is een flexibel en holografisch Android-prototype

Erwin Vogelaar
8 mei 2016, 9:22
2 min leestijd
Video: HoloFlex is een flexibel en holografisch Android-prototype

Android-prototype HoloFlex is niet alleen flexibel, maar geeft de kijker ook 3D zonder gebruik van een brilletje.

Lees verder na de advertentie.

HoloFlex

Onderzoekers van de Human Media Lab van Queen’s University hebben een bijzonder Android-toestel gemaakt. De HoloFlex valt niet alleen op door het flexibele materiaal waardoor het scherm gebogen kan worden, maar ook door de holografische technologie in het scherm. Hierdoor kunnen objecten in 3D afgebeeld worden zonder gebruik van een bril.

Het scherm kan vervolgens gebogen worden om de diepte aan te passen en door het toestel te draaien zijn de objecten van alle kanten te zien. Uiteraard is de Holoflex nog maar een prototype, maar het is ook een blik in de mogelijke toekomst voor mobiele technologie. Het toestel ziet er zo uit:

Een 2D-video voor een 3D-product is natuurlijk niet ideaal. In de video is wel direct duidelijk hoe laag de resolutie van het 3D-effect is. Hoewel het scherm 1920 bij 1080 pixels heeft in een ‘Flexible Organic Light Emitting Diode’-aanraakscherm (ook wel FOLED), is het effect nog niet zo scherp.

De smartphone werkt door afbeeldingen in 12-pixel brede blokken te plaatsen, waardoor het resulterende 3D-object van alle kanten gezien kan worden. Deze blokken worden door 16.000 fisheye-lenzen geprojecteerd. Het resultaat is hierdoor een praktische resolutie van maar 160 bij 104 pixels. Toch kun je zo wel de objecten van alle kanten bekijken door enkel het draaien van de smartphone.

“HoloFlex biedt een nieuwe manier van interactie met je smartphone”, stelt dr. Roel Vertegaal, directeur van het Human Media Laboratory. “Het geeft de mogelijkheid voor brilvrije interactie met 3D-video’s en -afbeeldingen op een manier die niet de gebruiker tot last is.” In bovenstaande video is ook de mogelijkheden voor games te zien, met een vroege  versie van een holografische Angry Birds. Komende maandag wordt het prototype officieel onthuld tijdens ACM CHI 2016, een conferentie over interactie tussen mens en computer.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu