De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei: ‘HongMeng OS is niet voor smartphones, Android is eerste keus’

Dennis de Vries
19 juli 2019, 10:45
2 min leestijd
Huawei: ‘HongMeng OS is niet voor smartphones, Android is eerste keus’

Huawei’s besturingssysteem HongMeng OS is geen vervanger voor Android op smartphones. De Chinese fabrikant is van plan zijn toestellen gewoon met Android te blijven uitrusten.

Lees verder na de advertentie.

HongMeng OS niet op Huawei-smartphones

Er komen in de toekomst geen Huawei-smartphones met het HongMeng OS. Er werd verwacht dat dit besturingssysteem op termijn Android zou vervangen. Huawei’s vice president Catherine Chen laat echter aan nieuwssite Xinhau weten dat dit nooit het plan was: Android blijft de eerste keus voor Huawei’s smartphones.

Er waren sterke aanwijzingen dat Huawei in het zelfontwikkelde HongMeng OS een vervanger had gevonden voor het besturingssysteem van Google. Dit leek hard nodig toen de Chinese fabrikant slachtoffer was geworden van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Uiteindelijk liep dat met een sisser af, maar werd wel duidelijk dat de afhankelijkheid van Google voor Huawei niet handig was. HongMeng OS zou de fabrikant in staat stellen het zonder Android af te kunnen.

Lees ook: 11 vragen over Huawei, het handelsverbod, Android-updates en meer

Huawei blijft bij Android

Daar blijkt nu dus geen sprake van. Huawei topvrouw Chen verklaarde tijdens een bezoek aan Brussel dat het bedrijf vastbesloten is om Android te blijven gebruiken voor zijn telefoons. Vorige week liet topman Liang Hua ook al weten dat Hongmeng OS geen alternatief is voor Android en dat Google besturingssysteem voor Huawei de voorkeur blijft houden.

Huawei Hongmeng android alternatief

HongMeng OS blijkt voornamelijk ontwikkeld te zijn voor Internet of Things (IoT) en industriële toepassingen. Of de software ooit geschikt gemaakt wordt voor smartphones, daar heeft het bedrijf nog geen besluit over genomen, zo liet Hau weten tijdens een persconferentie.

‘Sneller dan Android’

Daarmee spreken ze eerdere uitspraken van hun collega’s tegen. In gelekte berichten van Huawei-directeur Richard Yu eerder dit jaar werd wel degelijk gesproken over HongMeng als Android-alternatief. Huawei’s besturingssysteem zou zelfs geschikt zijn om Android-apps te draaien en zou deze herfst al uit moeten komen. Huawei-oprichter Ren Zhengfei verklaarde in een Frans tijdschrift dat hun besturingssysteem sneller is dan Android.

HongMeng is mogelijk niet het enige alternatief waar Huawei naar gekeken heeft. Zo zou de fabrikant in onderhandeling zijn over het gebruik van het Russische mobiele besturingssysteem Aurora. Ook duikt de naam Harmony op als mogelijk besturingssysteem voor Huawei’s telefoons. Voorlopig laten de nieuwste uitspraken uit het Huawei-kamp even weinig aan duidelijkheid te wensen over: Huawei-telefoons blijven gewoon Android draaien.

Lees meer over Huawei

Bronnen: Xinhau, Technode
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu