De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Honor 20 Pro release voorlopig van de baan door problemen Huawei’

Thomas Haenen
23 mei 2019, 16:04
2 min leestijd
‘Honor 20 Pro release voorlopig van de baan door problemen Huawei’

De onlangs aangekondigde Honor 20 Pro verschijnt mogelijk een stuk later dan gepland. Door aanhoudende problemen met Huawei is het toestel nog niet goedgekeurd door Google. Een nieuwe releasedatum is nog onbekend.

Lees verder na de advertentie.

Honor 20 Pro release uitgesteld

De Honor 20 Pro verschijnt voorlopig niet in Europa, zo meldt het Franse 01Net. Het toestel werd op dinsdag aangekondigd, maar zou nog niet gecertificeerd zijn door Google. Door het handelsverbod van de Amerikaanse regering is het onduidelijk of en wanneer Google het toestel alsnog mag goedkeuren.

Oorspronkelijk zou de Honor 20 Pro begin juli in Nederland verschijnen. De releasedatum is nu doorgeschoven naar een onbekende datum ‘in de toekomst’. De Honor 20, een iets goedkopere variant met een minder indrukwekkende camera, is al wel goedgekeurd en verschijnt waarschijnlijk volgens schema volgende maand.

honor 20 pro

Honor is een submerk van Huawei. Dat Chinese bedrijf zit momenteel in zwaar weer. De Amerikaanse regering heeft Huawei namelijk op de zwarte handelslijst gezet. Dat betekent dat Google, Qualcomm en andere bedrijven geen enkel zakelijk contact meer met elkaar mogen hebben. Voordat een Android-smartphone over de Play Store beschikt, moet deze eerst gekeurd worden Google. Die keuringen mogen nu niet meer gebeuren, waardoor Huawei alleen maar toestellen zonder Android-apps kan uitbrengen.

Huawei problemen: wat betekent dit voor mijn smartphone?

De kans is groot dat het toestel op korte termijn alsnog een releasedatum krijgt. Op dinsdag werd namelijk bekend dat het verbod drie maanden wordt opgeschort, zodat ‘lopende zaken’ kunnen worden afgehandeld. In theorie kunnen Google en Huawei dus nog tot eind augustus afspraken maken als vanouds.

Huawei werkt aan oplossing

Ook daar zitten echter haken en ogen aan: Amerikaanse bedrijven kunnen mogelijk ook met de tijdelijke opschorting geen nieuwe afspraken of producten bespreken met Huawei. Het is nog onduidelijk of de Honor 20 Pro onder de lopende zaken valt, als onderdeel van Googles langdurige samenwerking met Huawei, of als nieuw product wordt gezien.

Desalniettemin is deze uitgestelde release een voorproefje van de nieuwe verhoudingen in de mobiele wereld. Zolang het verbod loopt, kan Huawei geen enkele Android-smartphone met Google-software introduceren. Voor vlaggenschepen die dit najaar verschijnen, zoals de Mate 30, moet Huawei dus op zoek naar een andere oplossing. Zo zegt Huawei te werken aan een eigen besturingssysteem, Hongmeng OS. Dat is gebaseerd op Android en ondersteunt dus in theorie vrijwel alle bestaande Android-apps. Huawei claimt dat Hongmeng al vanaf dit najaar op smartphones meegeleverd kan worden.

Lees meer over Honor

Bron: 01Net
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor 20
Honor 20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu