De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

HTC 10 versus HTC One M9: toptoestellen vergeleken

Lars Paymans
13 april 2016, 12:15
5 min leestijd
HTC 10 versus HTC One M9: toptoestellen vergeleken

De HTC 10 is de gloednieuwe opvolger van de HTC One M9, maar hoe goed is dit nieuwe vlaggenschip van HTC vergeleken met zijn voorganger? In dit HTC 10 vs HTC One M9-vergelijkingsartikel zetten we de twee toestellen tegenover elkaar.

Design

Met het blote oog is het amper te zien, maar de HTC 10 is een fractie groter dan de HTC One M9. Door de gebogen achterkant merk je hier echter weinig van. Beide toestellen zijn van metaal gemaakt, maar – zoals je op de afbeeldingen kunt zien – is die van de HTC 10 beter afgewerkt.

Beide toestellen zijn gemaakt van  metaal, maar door de iets dikkere rand aan de achterkant van de HTC 10 ziet deze er wat stijlvoller uit. De rand accentueert de vorm van het toestel, zodat de HTC 10 er beter uitziet als je de twee toestellen naast elkaar legt. De HTC 10 is daarnaast wat minder afgerond, en de zwarte balk onder het scherm is ook verdwenen.

htc 10 vs htc onem9-1

Bovendien beschikt de HTC 10 over een homeknop aan de onderkant, die tevens dienst doet als vingerafdrukscanner. Aan de weerszijden van deze knop zitten capacitieve knoppen. In tegenstelling tot de HTC One M9 heeft de HTC 10 slechts één knop om het volume mee te regelen.

De voorkant oogt van de HTC 10 oogt strakker dan de HTC One M9, wat naast de verdwenen zwarte balk vooral te danken is aan het ontbreken van het rooster voor de speakers. De HTC 10 heeft nog steeds BoomSound-speakers, maar die zijn iets mooier weggewerkt dan bij de One M9 het geval is.  De camera zit zowel op de voor- als achterkant ongeveer  op dezelfde plek, al is de achterste camera rond in plaats van vierkant. We vonden de HTC One M9 altijd al een mooi toestel, maar door deze subtiele aanpassingen ziet de HTC 10 er nét iets  strakker uit.

Scherm en hardware

Het 5,2 inch-scherm van de HTC 10 is net iets groter dan het 5 inch-display van de One M9. Het scherm van de HTC 10 heeft echter  een primeur: een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels, dat nog niet eerder voorkwam bij HTC-toestellen. Ter vergelijking: de HTC One M9 heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

De hogere pixeldichtheid van de HTC 10 zorgt ervoor dat details mooier in beeld komen, al is het verschil op dit schermformaat nauwelijks te zien. Daarnaast is de HTC 10 uitgerust met de Snapdragon 820-chip, in tegenstelling tot de Snapdragon 810 van de One M9. De Snapdragon 820 is energiezuiniger en sneller en zorgt er tevens voor dat het toestel minder snel warm wordt.

htc 10 camera

De HTC 10 beschikt logischerwijs over betere specificaties dan zijn voorganger, al kan laatstgenoemde nog prima meekomen. Zo heeft de HTC 10 4GB RAM, ten opzichte van 3GB bij  de One M9. Het is echter bij beide toestellen mogelijk om het opslaggeheugen middels een micro-sd-kaartje uit te breiden. Bij beide smartphones kan dit tot maximaal 200GB.

Als gezegd is de HTC 10 voor het eerst uitgerust met een vingerafdrukscanner. Deze kun je gebruiken om het toestel snel  en veilig te ontgrendelen, zodat je niet steeds een  pincode of patroon hoeft in te vullen. De scanner is ook een uitkomst voor mensen die vaak mobiele betalingen uitvoeren, of bepaalde apps met hun vingerafdruk willen beveiligen.

htc 10

Software en camera

Het grote minpunt van de HTC One M9 was de 20 megapixel-camera, die matige foto’s maakt en vooral bij weinig licht tegenviel. De foto’s waren onscherp en de camera kon bovendien niet op tegen die van de vlaggenschepen van Samsung, LG en Huawei. Deze pijnpunten heeft HTC aangepakt met de HTC 10. De nieuwe 12 megapixel-camera moet bij uitstek geschikt zijn om in donkere omgevingen kiekjes te schieten. Onlangs lieten experts op cameragebied nog weten dat de HTC 10 de beste smartphonecamera van het moment heeft, samen met de Galaxy S7 Edge.

htc 10 vs htc one m9

Uit de doos draait HTC 10 op Android 6.0 (Marshmallow) met versie 8 van Sense. Deze versie oogt een stuk rustiger en geeft gebruikers meer vrijheid om het toestel naar eigen smaak in te stellen. Zo kun je widgets en icoontjes bijvoorbeeld gemakkelijk verplaatsen. Ook staat er minder bloatware op de HTC 10 voorgeïnstalleerd. Op de camera-app na zijn alle apps van HTC vervangen door die van Google, wat de HTC 10 een stuk meer op een Nexus-toestel laat lijken ten opzichte van zijn voorganger. Nieuw bij de HTC 10 is de mogelijkheid om media direct via AirPlay, dat we kennen van de iPhone, te streamen.

Accuduur

De accu van de HTC 10 is met een capaciteit van 3000 mAh groter dan de 2840 mAh-accu van de One M9. Een klein verschil, dat de HTC 10 wel nodig heeft  om het betere scherm van stroom te voorzien. Volgens HTC houdt het nieuwe vlaggenschip  het gemakkelijk twee dagen vol op een enkele acculading, terwijl in de praktijk bleek dat de HTC One M9 het anderhalf tot twee dagen uithield.

In onze review van de HTC 10 zullen we uiteraard testen om te zien of deze bewering klopt. Toen we de HTC One M9 testten op accuduur, merkten we dat deze gemakkelijk een dag mee kon gaan, ook bij intensief gebruik.

htc one m9s 2

De Boost+-functie van de HTC 10 optimaliseert het geheugen en schakelt automatisch apps uit die opvallend veel energie vreten. Hierdoor zou de accuduur met maximaal 30 procent extra wordt opgerekt.  Ook de One M9 heeft  een handige spaarstand die nog wat extra tijd uit de accu wringt. Deze kan allerlei functies uitschakelen, zodat alleen het broodnodige overblijft.

Conclusie

Het zal je niet verbazen dat de HTC 10 superieur is aan  de HTC One M9, omdat laatstgenoemde simpelweg een ouder toestel is. Het doel van deze vergelijking is  dan ook vooral om te zien waar HTC de belangrijkste verbeteringen heeft doorgevoerd. Dit zijn de verbeterde camera, het QHD-scherm en het fijne Sense 8.0. Hoewel het design slechts op een aantal subtiele punten is aangepakt, ziet de HTC 10 er direct een stuk strakker en stijlvoller uit.

De vingerafdrukscanner aan  de voorkant, capacitieve knoppen en het ontbreken van de speaker-roosters geven de HTC 10 een mooie gladde voorkant, die nog simplistischer  oogt. In onze review van de HTC 10 gaan we uitgebreid in op de accuduur en zullen we de camera aan de tand voelen. De specs en eerste indrukken zijn in ieder geval veelbelovend.

De HTC 10 verschijnt in mei in Nederland voor een adviesprijs van 749 euro. Inmiddels is het toestel al te pre-orderen. Hieronder vind je de actuele prijzen.

HTC Desire 610

HTC Desire 610 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC Desire 610 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

Voor een compleet overzicht van het totale aanbod kan je terecht op de HTC 10 abonnement pagina.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC 10
HTC 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu