Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

HTC onthult Exodus 1 als ‘blockchain-smartphone’, met U12+-hardware

Thomas Haenen
23 oktober 2018, 14:03
2 min leestijd
HTC onthult Exodus 1 als ‘blockchain-smartphone’, met U12+-hardware

Na maanden van hints, teasers en vage geruchten heeft HTC zijn eerste smartphone voor de blockchain officieel onthuld. Met de HTC Exodus 1 hoopt het bedrijf vooral handelaars in cryptocurrency aan te spreken.

HTC Exodus 1 officieel: eerste blockchain-smartphone

HTC’s nieuwe smartphone is vanaf december verkrijgbaar in verschillende landen, waaronder waarschijnlijk ook Nederland. Bestellen kan alleen via de website van de fabrikant. Iedereen die zich nu aanmeldt, krijgt de smartphone nog voor het einde van het jaar. Niet geheel verrassend kun je niet afrekenen in euro’s, maar in bitcoin. De HTC Exodus 1 kost 0,15 bitcoin, omgerekend met de huidige wisselkoers ongeveer 850 euro.

Op het eerste gezicht herken je de Exodus 1 wellicht. Het toestel is qua ontwerp en specificaties namelijk nagenoeg identiek aan de HTC U12 Plus, die eerder dit jaar verscheen. Ook de Exodus 1 heeft een 6 inch lcd-scherm, dubbele camera van 12 en 16 megapixel en Snapdragon 845-chip. Het toestel loopt op Android Oreo, al verschijnt er later nog een update naar Android Pie.

HTC Exodus 1 officieel

Beter beveiligde bitcoin

Alle onderscheidende features zijn dan ook wat beter verstopt. De Exodus 1 heeft een afgesloten softwareomgeving, waarin je veilig je cryptovaluta en andere persoonlijke gegevens kunt opslaan. Wordt de telefoon gehackt, dan krijgt de inbreker dus geen toegang meer tot je bitcoin of ethereum. Voor fervente cryptohandelaars is dat een stuk veiliger dan traditionele ‘wallet’-apps. Die zijn doorgaans al te kraken zodra iemand je wachtwoord heeft.

Mocht je Exodus 1 onverhoopt gestolen worden, kwijtraken of kapot gaan, dan ben je gelukkig niet gelijk de toegang tot je cryptovaluta kwijt. Daarvoor heeft HTC namelijk de ‘social key recovery’ ontwikkeld. Bij het instellen van je smartphone kies je drie tot vijf vrienden of familieleden die je vertrouwt, die allemaal een stukje van jouw cryptowallet krijgen. Breng je die vrienden samen, dan heb je de volledige code en dus weer toegang tot je investeringen.

Het toestel kent een vrij opmerkelijke lancering. HTC kondigde de blockchainsmartphone eerder dit jaar al aan, maar heeft sindsdien mondjesmaat details vrijgegeven. Vandaag is de officiële introductie, maar het toestel dat gebruikers nu kunnen kopen, is volgens de fabrikant nog wel in ‘early access’. De fabrikant zegt de komende tijd meer features toe te voegen die de blockchain volledig benutten, maar het blijft vaag over wat die plannen precies omvatten.

Lees meer nieuws over HTC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu