De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

HTC gaat versleutelde bootloaders nog eens overdenken

Redactie
25 mei 2011, 15:11
2 min leestijd
HTC gaat versleutelde bootloaders nog eens overdenken
htc toestel

HTC heeft aangegeven dat ze hun beleid rond bootloaders gaan herzien. Voorheen kon je op HTC-toestellen altijd custom rom’s installeren; HTC stond het oogluikend toe. Maar bij de nieuwste generatie HTC-toestellen werd de bootloader versleuteld, waardoor je geen custom rom’s meer kon installeren. De gebruikers klaagden en HTC gaat nu nadenken over haar beleid. Een bootloader is op te vatten als een startmotor van een auto: het is de software die meteen actief wordt bij het opstarten van je toestel en ervoor zorgt dat het besturingssysteem wordt geladen. Voorheen werd gebruik gemaakt van vergrendelde bootloaders, die door foutjes in de firmware makkelijk te omzeilen waren. Bij een versleutelde bootloader is de beveiliging moeilijker te omzeilen: als je modificaties hebt aangebracht start de telefoon domweg niet meer op.

Eerder koos Motorola al voor een versleutelde bootloader en later volgde HTC ook. Maar terwijl Motorola aanvankelijk doof leek voor de protesten van gebruikers, lijkt het dat de fabrikanten toch iets willen doen. Motorola bood de Xoom-tablet aan met een vergrendelde boatloader en Sony Ericsson besloot om recente toestellen ook alleen met vergrendelde bootloaders aan te bieden. Nu heeft HTC aangekondigd dat ze toch nog eens naar hun beleid willen kijken.

Lees verder na de advertentie.

Update on Bootloaders
Thanks so much for providing feedback, we hear your concerns. Your satisfaction is a top priority for us and we`re working hard to ensure you have great experiences with our phones. We`re reviewing the issue and our policy around bootloaders and will provide more information soon. Thank you for your interest, support and willingness to share your feedback.

Dit is te lezen op de Facebook-pagina van HTC. Eerder voerde HTC als argument aan, dat ze de bootloader wel moesten vergrendelen, om intellectuele eigendommen van het bedrijf te beschermen. Of HTC daadwerkelijk ervoor kiest om voortaan vergrendelde (in plaats van versleutelde) bootloaders te gebruiken, valt nog te bezien. Overigens is er nog een derde versie mogelijk: Google leverde bij de ontwikkelaarstelefoons Nexus One en Nexus S de mogelijkheid om de bootloader legaal te ontgrendelen, na acceptatie van een aantal voorwaarden. Bij schade aan het toestel vervalt bijvoorbeeld de garantie. Maar een ontgrendelbare bootloader zal HTC ongetwijfeld te ver gaan.

Via: AndroidCommunity en HTC Facebook-pagina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu