Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

HTC One M8 versus iPhone 5S: wie wint?

Redactie
15 mei 2014, 19:36
8 min leestijd
HTC One M8 versus iPhone 5S: wie wint?
HTC One vs iPhone 5S

In dit artikel zetten we de HTC One M8 en de iPhone 5S naast elkaar om te bekijken op welke fronten ze van elkaar verschillen en wat je moet overwegen bij je keuze voor het toptoestel van HTC of Apple. Hoe verhouden het HTC-toestel en de Apple-telefoon zich tot elkaar? Lees gauw verder en kom erachter!

Lees verder na de advertentie.

Het design vergeleken: beide van aluminium

De nieuwe HTC One bouwt verder op het metalen design van zijn voorganger. In plaats van de voor- en achterzijde zijn nu ook de zijkanten van metaal, waardoor de smartphone een nog robuuster uiterlijk heeft. De metalen randen ligt ook een stuk steviger in de hand, terwijl de One ook tegelijkertijd iets dunner en lichter aanvoelt. Daarnaast is het metaal niet meer mat, maar glimmend: een aanpassing die het metaal nog meer moet accentueren. Onze indruk is dan ook goed: het toestel heeft een premium uitstraling en voelt degelijk aan.

iPhone-5S-vs-HTC-One-M8

De iPhone 5S bouwt eveneens verder op het metalen design van zijn voorganger, maar is door het kleinere scherm logischerwijs een stuk minder groot. Het design van de iPhone 5S is zeer mooi afgewerkt en door de dunne behuizing en het kleine scherm is de telefoon ook erg licht: het apparaat weegt maar 112 gram, ten opzichte van de 143 gram van de HTC One. Een voordeel van de iPhone 5S is dat het toestel over een toffe vingerafdrukscanner beschikt die vrij secuur en snel werkt. Hier beschikt de HTC One niet over.

Beide toestellen worden geprezen vanwege hun metalen design, waarbij dit in de Android-wereld een belangrijker compliment is: de huidige Android-markt bestaat voornamelijk uit plastic toestellen.

Het scherm: 4 inch tegenover 5,1 inch

Peter, directeur van BigSpark (uitgever van onder andere AndroidPlanet), gebruikt dagelijks een iPhone 5S. Toen wij de nieuwe HTC One op de redactie ontvingen, heeft hij er tijdje mee gespeeld en was enorm onder de indruk. Niet alleen van de behuizing, maar van het grote heldere scherm. Ideaal voor het bekijken van YouTube-video’s, lezen van e-books, spelen van games of gewoonweg het bekijken van Facebook. Want door een groter scherm kun je ook meer content zien. Toen Peter ‘m een tijdje had gebruikt, moest hij enorm wennen aan dat “kleine scherm” van de iPhone. “Nu begrijp ik waarom Apple grotere schermen overweegt”, zei hij bedenkelijk.

iphone5s_vs_htc_one_m8

De iPhone 5S heeft een 4 inch-scherm met een resolutie van 1136 bij 640 pixels. De HTC One heeft een 5 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. In de praktijk zijn beide schermen ongeveer even scherp: de lagere resolutie van de iPhone 5S wordt opgevangen door het kleinere scherm, waardoor de pixeldichtheid hoog blijft. Beide schermen zijn lcd-schermen, waardoor kleuren helder en natuurgetrouw worden weergegeven. Bij de HTC One lijken de kleuren iets te zijn versterkt, waardoor ze intenser overkomen. Dit zie je pas als je beide toestellen naar elkaar legt. Hierdoor toont de iPhone 5S kleuren wat realistischer en laat de HTC One M8 kleuren soms ietwat mooier zien dan ze in het echt zijn, waardoor foto’s of video’s wat intenser kunnen overkomen.

Dat ze allebei een topscherm hebben, staat echter buiten kijf.

HTC One VS iPhone 5S: wie heeft de beste camera?

iPhone 5S camera

De camera op de iPhone 5S is duidelijk gericht op gebruiksgemak. De 8-megapixel-camera met led-flitser reageert snel, schiet plaatjes in burstmodus als je de sluiterknop inhoudt en laat je gemakkelijk filters toevoegen en panoramafoto`s maken. Daarnaast schakel je snel tussen foto- en videomodus. De kwaliteit is uitstekend. Foto`s zijn kleurrijk en vol detail dankzij het diafragma van f/2.2 en video`s ogen scherp (1080p) en vloeiend. Daarnaast is er een HDR-modus aanwezig die zorgt dat je foto`s perfect belicht zijn.

htconem8-camera

HTC pakt het wat anders aan. De nieuwe HTC One heeft nog steeds een 4 ultrapixel-camera, waardoor de kwaliteit van foto’s gewoonweg niet kan tippen aan foto’s die met de iPhone 5S zijn gemaakt. Wat is dan het voordeel van zo’n ultrapixel-camera? Je kunt er vrij gemakkelijk foto’s in donkere omgevingen mee maken. Dan kan de iPhone 5S echter weer niet, maar wij kiezen toch liever voor foto’s van hoge kwaliteit. Een unieke feature van de HTC One-camera is de dualcamera waardoor het toestel over twee lenzen beschikt. Hierdoor kun je na het schieten van een foto de diepte kiezen en aanpassen. Dit is handig om de focus op één specifiek persoon of object te richten.

In de praktijk werkt het best goed, maar we zagen wel dat deze fototechnologie niet zoals de Lytro-camera wordt uitgevoerd: het zag er soms iets te kunstmatig en daardoor minder mooi uit. Wel kun je foto`s gemakkelijker aanpassen, zoals een foto zwart-wit maken en één object kleur laten behouden. Ook is het mogelijk om geanimeerde effecten aan een foto toe te voegen. De foto kan vervolgens als gif-bestand worden gedeeld met anderen. Een laatste toffe feature is de speciale selfie-modus, waarbij er een automatische timer wordt geactiveerd. Zo heb je altijd tijd voor je beste pose. De frontcamera van de HTC One is ook gemaakt voor selfies: de 5 megapixel-camera heeft een groothoeklens waardoor je selfies in breedbeeldkwaliteit kunt schieten.

Software: iOS versus Android

iOS en Android verschillen van elkaar als dag en nacht, maar het is duidelijk beide besturingssystemen sinds de laatste update enorm verbeterd zijn. Android heeft het voordeel van widgets, openheid en een grotere mate van aanpasbaarheid, terwijl iOS doorgaans wordt gezien als veiliger, soepeler en gemakkelijker. De app-stores voor beide platformen hebben een bijzonder groot aanbod aan apps, waarbij er in Google Play iets meer gratis apps zijn om uit te kiezen. Daarentegen lanceren veel ontwikkelaars eerst hun app binnen de App Store, waarna Android pas later en soms wel nooit volgt. De belangrijkste games en apps voor sociale media, productiviteit en het weer zijn echter zowel in Google Play als de App Store te vinden.

Het is daarom goed om – voordat je de keuze maakt tussen Android of iOS – uitgebreid in een winkel te testen met de besturingssystemen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij ook meespeelt in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Google (Gmail, Google Drive, Chrome) of Apple (iCloud, iTunes, Safari). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten. Zo is ondergetekende enorm gewend aan het uitstekende ecosysteem van Google en de samenwerking tussen apps – neem bijvoorbeeld Google Calendar, Google Contacts, Google Now en Google Maps

Accuduur

De accuduur van zowel de iPhone 5S als de HTC One is indrukwekkend. De iPhone heeft door verschillende softwareoptimalisaties altijd al een zeer goede accuduur gehad. Apple hoeft immers alleen de ontwikkelen voor een handjevol toestellen en daarmee een paar hardwareconfiguraties. Bij Android ligt dit veel ingewikkelder, waardoor de software lang niet altijd zo energiezuinig is. Android-fabrikanten lossen dit op door een grotere accu in een toestel te stoppen en een energiebesparende modus toe te voegen.

HTC heeft ook een flinke accu in de HTC One gestopt: 2600 mAh. Ter vergelijking: de iPhone 5S heeft maar een accu van 1560 mAh, maar biedt bijna dezelfde accuduur. De HTC One biedt ook nog eens een hele toffe batterijbesparende modus die je kunt inschakelen als je nog maar een paar procent over hebt. De telefoon schakelt dan over naar een nieuwe software-interface die het energieverbruikt minimaliseert. Met een paar procent kun je vervolgens nog gemakkelijk uren je telefoon gebruiken.

HTC One VS iPhone 5S: de specificaties

microsd

De HTC One is voorzien van krachtigere hardware dan de iPhone 5S. Toch betekent dit niet dat het HTC-toestel sneller is. De software van de iPhone is namelijk speciaal ontwikkeld voor de hardware, waardoor minder krachtige hardware toch nog enorm snel kan aanvoelen. De iPhone 5S heeft een 1,3GHz-dualcore-processor en 1GB aan werkgeheugen aan boord, terwijl de HTC One een Snapdragon 801 met een 2,3GHz quadcore-processor en 2GB aan werkgeheugen huisvest. In de praktijk zijn ze dan ook allebei bijzonder vlot; in het navigeren door de interface, browser en bij het starten van apps zijn geen vertragingen merkbaar. Tevens kennen ze allebei 4G-ondersteuning; ook niet geheel onbelangrijk in 2014.

Voor wat betreft opslaggeheugen is het belangrijk om te weten dat dit bij de iPhone 5S niet is uit te breiden. Je moet dus vooraf bepalen hoeveel opslagruimte je denkt nodig te hebben. De HTC One beschikt standaard over 16GB opslagruimte. Via een micro-sd-kaartje kun je het opslaggeheugen uitbreiden tot maximaal 128GB.

Conclusie

Android-iOS-300x175

De keuze tussen de HTC One en iPhone 5S zal voor velen moeilijk zijn. Beide toestellen hebben een prachtig metaal design, zijn enorm snel en bieden een uistekende accuduur, dus het gaat bij de keuze echt om enkele specifieke punten. De camera van de HTC One presenteert beduidend minder dan de camera van de iPhone 5S, maar het grote scherm en de mogelijkheid om een microSD-kaar te gebruiken kunnen twee belangrijke voordelen zijn. Dan de belangrijkste keuze: Android of iOS? Op het gebied van gebruiksgemak is het Apple-toestel in sommige opzichten beter, maar de HTC One biedt weer meer opties, is veelzijdiger en vooral geheel naar eigen wens aan te passen. Het blijft een enorm moeilijke keuze, dus probeer beide besturingssystemen vooral even voordat je een keuze maakt.

Vanaf april is het HTC-toestel verkrijgbaar in Nederland en België voor een adviesprijs van 699 euro. De iPhone 5S werd op 25 oktober 2013 geïntroduceerd voor 699 euro, maar is in combinatie met uitgebreide 2-jarige abonnementen – net als de HTC One – gratis te bestellen.

iPhone 5S of HTC One kopen

Wil je een nieuwe iPhone kopen, maar weet je niet waar je terecht kunt voor de beste toestellen en aanbiedingen? iPhoned.nl (onze zustersite) heeft alle opties en prijzen om een iPhone 5S met abonnement te kopen op rij gezet, check:

Ben je overtuigd van de HTC One, check dan hieronder de meest actuele HTC One aanbiedingen en mogelijkheden om het toestel te reserveren.

HTC One M8 videoreview

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M8
HTC One M8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu