De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Opinie: 4 redenen waarom de HTC U-serie geen succes wordt

Thomas Haenen
10 maart 2017, 21:12
4 min leestijd
Opinie: 4 redenen waarom de HTC U-serie geen succes wordt

De HTC U Ultra en U Play liggen sinds deze week in de winkels. Het Taiwanese bedrijf hoopt met de U-serie weer succes op de smartphonemarkt te pakken, maar wij hebben er weinig vertrouwen in.

Lees verder na de advertentie.

HTC U Ultra teleurstelling: waarom we meer verwachten

HTC was er dit jaar vroeg bij, en presenteerde begin januari al zijn belangrijkste smartphones voor dit voorjaar. Grote concurrenten LG, Huawei en Sony lieten hun toptoestellen tijdens het Mobile World Congress zien, terwijl Samsung zelfs tot eind deze maand wacht met de Galaxy S8. Daardoor is HTC ook als eerste op de markt met zijn nieuwe toestellen. De U Ultra en U Play zijn sinds deze week te koop. Daarmee hoopt HTC het tij van de afgelopen jaren te keren: na alsmaar dalende verkopen moet er weer winst geboekt worden. Wij betwijfelen of dat gaat lukken. Dit zijn vier redenen waarom de HTC U-serie gaat teleurstellen.

1. Verouderde hardware

Het is HTC gelukt om vóór de concurrentie in de winkels te liggen, maar daardoor hebben ze er wel de kantjes vanaf moeten lopen. Hoewel dit het eerste vlaggenschip is van 2017, loopt het op de hardware van de vlaggenschepen van 2016. De HTC U Ultra beschikt over een Snapdragon 821-chip, 4GB werkgeheugen en een 12 megapixel-camera. Inderdaad, grotendeels dezelfde hardware als de OnePlus 3T en Google Pixel, die enkele maanden geleden verschenen.

HTC U Ultra teleurstelling

De nieuwe generatie hardware laat namelijk nog iets langer op zich wachten. Qualcomms nieuwe Snapdragon 835-chip is krachtiger en energiezuiniger, maar verschijnt pas vanaf eind april in smartphones als de Samsung Galaxy S8 en de Sony Xperia XZ Premium. Met als gevolg dat de U Ultra dan direct verouderd is.

2. …voor een absurd hoge adviesprijs

Natuurlijk is de nieuwste hardware geen vereiste voor een goede smartphone. De apps die je dagelijks het meest gebruikt, zoals WhatsApp en Chrome, zullen ook op een minder krachtig toestel prima lopen. De situatie verandert echter bij een hogere adviesprijs. Vraagt een fabrikant het maximale van je portemonnee, dan is het niet onredelijk om ook het maximale van de fabrikant te verwachten.

Dat is dan ook waar HTC de mist in gaat: de adviesprijs bedraagt 799 euro, wat het één van de duurste Android-smartphones van het moment maakt. Het toestel is bijvoorbeeld net zo duur als een Google Pixel, bijna tweehonderd euro duurder dan de Huawei P10 en ruim driehonderd euro duurder dan de OnePlus 3T. Qua prijs steekt HTC dus ver boven andere vlaggenschepen uit, terwijl dat met deze hardware maar moeilijk te verantwoorden valt.

De HTC U Play is met een adviesprijs van 449 euro goedkoper, maar ook hier is het prijsverschil met de alternatieven schrijnend. Het toestel is een tientje duurder dan de OnePlus 3T, die de Play op hardwaregebied ruimschoots passeert. Ook met de Honor 6X, Huawei P10 Lite en Samsung Galaxy A5 (2017) haal je voor tientallen of zelfs honderden euro’s even of zelfs krachtigere toestellen in huis.

Android in 2015

3. Verouderde software

Als het dan toch over de HTC U Play hebben: hoe kan het dat deze smartphone nú nog gelanceerd wordt met Android 6.0 Marshmallow? Deze versie van Android is inmiddels ruim anderhalf jaar oud. Google lanceerde de meest recente versie, Android 7.0 Nougat, in augustus 2016, ook alweer meer dan een half jaar geleden. Vrijwel alle smartphones die nu verschijnen zijn van de software voorzien, en ook bestaande toestellen krijgen updates. Dat HTC nu nog met Marshmallow komt aanzetten, is beschamend.

Vermoedelijk krijgt het toestel later dit jaar wel een update, maar zelfs die belofte durft HTC nog niet te maken. Het is nog onbekend wanneer die update precies verschijnt. Daardoor ontbreekt ondersteuning voor Nougat-features als een splitscreenmodus. Overigens loopt de U Ultra gelukkig wél op Android 7.0, dus HTC gaat niet volledig de mist in. Gelukkig maar.

HTC U Ultra teleurstelling

4. …zonder de beloofde Sense Companion

De basis van beide smartphones is dus al niet aardig solide. HTC heeft echter wat troeven aan de hand, enkele opvallende features waarmee het de aandacht hoopt te trekken. De belangrijkste: de Sense Companion, een virtuele assistent die met je meedenkt. Volgens HTC is deze geavanceerder dan andere assistent, omdat hij beter omgaat met context. Als het koud is waarschuwt Sense Companion je een dikke trui aan te doen, vlak voor een vakantie krijg je niet alleen de vluchtinformatie maar ook een reminder om een powerbank mee te nemen. Sense Companion kan goede restaurants in de buurt vinden én een tafel voor je reserveren.

Het is niet bekend wanneer de Sense Companion beschikbaar is

Althans, dat is wat HTC belooft. Want vooralsnog is de dienst helemaal niet beschikbaar. Je leest het goed: de Sense Companion, dé feature die ervoor moet zorgen dat deze dure smartphones opvallen, is een week na de release van beide toestellen nog niet beschikbaar. Sterker nog: HTC kon ons ook niet vertellen wanneer deze wél beschikbaar wordt. Specifieker dan ‘later dit jaar’ wordt het niet, dus in theorie kan het tot nog wel negen maanden duren.

Wat resteert zijn twee peperdure smartphones, de één voorzien van verouderde hardware, de ander van verouderde software. Het is de vraag of de opvallende glazen behuizing en de volgens HTC indrukwekkende camera’s genoeg zijn om deze twee toestellen te redden. Wij betwijfelen het.

Wat vind jij van de HTC U Ultra en U Play? Laat het ons weten in de reacties!

Lees het laatste nieuws over HTC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U Play
HTC U Play

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu