HTC verliest in patentzaak tegen Apple

Redactie
16 juli 2011, 11:02
1 min leestijd
HTC verliest in patentzaak tegen Apple
apple htc

HTC heeft een flinke nederlaag geleden in een rechtszaak die bij de International Trade Commission (ITC) liep. Volgens de ITC-rechter heeft HTC inbreuk gemaakt op twee patenten van Apple. Het gaat om technieken die fundamentele functionaliteit beschrijven, waardoor HTC er moeilijk onderuit komt. HTC gaat in beroep en beweert methoden te hebben om de schending te omzeilen. De patentzaak toont wel aan, dat het tegenwoordig lastig is om nog een nieuw besturingssysteem op de markt te brengen, zonder de patenten van allerlei eerdere spelers te overtreden.

De patenten met nummers 5.946.647 en 6.343.263 beschrijven een techniek om acties uit te voeren op een datastructuur die door computers is gegenereerd en een manier om realtime serieel verstuurde data te verwerken. Mogelijk schenden alle Android-toestellen deze patenten, maar Apple heeft alleen HTC en Motorola erover aangeklaagd.

Lees verder na de advertentie.

HTC was ook met Microsoft verwikkeld in een patentenstrijd, waarbij kortgeleden bleek dat HTC per toestel 5 dollar aan Microsoft moet afdragen voor gebruik van bepaalde patenten. Microsoft wil van toestelmaker Samsung zelfs 15 dollar per toestel ontvangen. Het heeft in de meeste gevallen te maken met Android en het feit dat Google z’n intellectuele eigendommen onvoldoende heeft veiliggesteld. Google had meerdere kansen om de positie kunnen versterken, bijvoorbeeld door de aankoop van Palm (een oudgediende en daardoor in bezit van veel fundamentele patenten) of door de aankoop van Nortel-patenten. Beide aankopen liepen echter mis.

De patentzaken zijn ongunstig voor de positie van Android. Android is nu aantrekkelijk omdat toestelmakers het besturingssysteem gratis kunnen gebruiken. Maar als ze vervolgens worden belaagd met patentzaken en hoge vergoedingen per toestel moeten betalen, wordt Android opeens een stuk minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld Windows Phone, waar je met een eenmalig licentiebedrag aan Microsoft al je ‘problemen’ kunt afkopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu