De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Huawei brengt deze herfst haar eigen Android-alternatief uit’

Michel van 't Klaphek
21 mei 2019, 19:07
2 min leestijd
‘Huawei brengt deze herfst haar eigen Android-alternatief uit’

Huawei brengt deze herfst een Android-alternatief uit onder de naam HongMeng. Dit besturingssysteem kan overweg met apps uit de Google Play Store, maar er zit een addertje onder het gras.

Lees verder na de advertentie.

‘Huawei Android-alternatief HongMeng komt deze herfst uit’

Huawei werkt al sinds 2012 aan een Android-alternatief en dat komt gezien alle recente ontwikkelingen goed van pas. Het nieuwe besturingssysteem, dat HongMeng heet, zou deze herfst uitkomen als vervanger van Googles platform.

Huawei-directeur Richard Yu heeft dit gezegd in een chatgesprek dat onbedoeld in handen is gekomen van Caijing, een Chinese nieuwswebsite. HongMeng komt volgens het gerucht naast smartphones ook naar computers, tablets, wearables (zoals slimme horloges), tv’s en zelfs auto’s.

Huawei Assistant emoties

Huawei’s besturingssysteem steekt volgens het bericht technisch helemaal anders in elkaar dan de software van Google. Toch kan HongMeng wel overweg met Android-apps. Dit betekent dat alle apps die momenteel in Google Play staan ook werken op het nog uit te komen Android-alternatief van Huawei.

‘Geen Amerikaanse apps’

De grote uitzondering zijn natuurlijk programma’s van Amerikaanse makelij, zoals Facebook, Instagram, YouTube en WhatsApp. Wel maakt Yu in het gesprek bekend dat HongMeng in theorie 60 procent sneller is dan Android. Hoe deze snelheidswinst wordt behaald is onduidelijk.

Huawei wil HongMeng deze herfst op de eerste smartphones zetten. In theorie zou het besturingssysteem kunnen debuteren op de Mate 30 Pro, die over een paar maanden verwacht wordt. Wanneer dit niet lukt gaat men HongMeng in de lente van 2020 lanceren op de Huawei P40. Caijing meldt verder dat het besturingssysteem momenteel getest wordt door een select groepje Chinese gebruikers.

Huawei P30 Lite video review

‘Huawei niet klaar voor lancering’

Volgens The Information, doorgaans een betrouwbare bron, is Huawei echter helemaal niet klaar om het nieuwe besturingssysteem al over een paar maanden aan de wereld te presenteren. Project Z, zoals het project intern genoemd wordt, is volgens insiders “nog lang niet klaar”.

Dit heeft er vooral mee te maken dat HongMeng eigenlijk bedoeld is als besturingssysteem voor Chinese gebruikers en niet klaar is voor een wereldwijde release. Ook geeft Yu in een reactie aan “ineens” gedwongen te worden om een eigen besturingssysteem te lanceren. Het besluit van de Amerikaanse regering kwam dan ook “als een verrassing”.

Huawei in de problemen

Het Chinese bedrijf kwam deze week in opspraak vanwege een Amerikaanse handelsblokkade waardoor Google de ondersteuning van Huawei-smartphones moet stoppen. Hierdoor worden toekomstige telefoons misschien zonder toegang tot de Play Store en Google-apps geleverd, al is er nog een hoop onduidelijkheid.

Voorlopig is de Huawei-blokkade uitgesteld, maar na 19 augustus 2019 gaat de Amerikaanse maatregel in. Wil je weten wat dit voor jouw toestel betekent? Lees dan ons artikel over de problemen bij Huawei, waarin we antwoord geven op al jouw vragen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Huawei? Download dan onze gratis app, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu