De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei brengt eerste smartphone zonder Android in 2021 uit – Update

Michel van 't Klaphek
7 september 2020, 10:54
2 min leestijd
Huawei brengt eerste smartphone zonder Android in 2021 uit – Update

De eerste Huawei-telefoon zonder Android komt volgend jaar uit. Het Chinese bedrijf sleutelt momenteel hard verder aan HarmonyOS, het eigen besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Update 10 september 11:01 uur:

Huawei heeft zojuist naar buiten gebracht dat de eerste testversie van HarmonyOS 2.0 voor smartphones in december 2020 wordt uitgebracht. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde (app-)ontwikkelaars aan de slag met de Google-concurrent van het bedrijf.

In de loop van 2021 brengt het bedrijf vervolgens de eerste Huawei-telefoon zonder Android aan boord uit. Dit toestel draait in plaats daarvan volledig op HarmonyOS. Wil je verder lezen over alle aankondigingen die het bedrijf tijdens Huawei Developer Conference 2020 heeft gedaan? Check dan het artikel hieronder.

Initieel bericht van 7 september 10:54 uur:

Eerste Huawei zonder Android in 2021

Dat heeft topman Richard Yu in een interview met de Chinese website IT Home gezegd. HarmonyOS 2.0, de nieuwste versie van het besturingssysteem, wordt deze donderdag (10 september) tijdens Huawei Developer Conference (HDC) 2020 gepresenteerd. Vorig jaar werd de eerste versie van Huawei’s besturingssysteem ook tijdens deze conferentie voor ontwikkelaars (van bijvoorbeeld apps) onthuld.

De huidige versie van HarmonyOS is volgens Yu bedoeld voor computers, smartwatches, tv’s en auto’s. De eerste telefoon komt volgens de topman daarom in 2021 uit. Indirect geeft Yu hiermee dus aan dat de eerste Huawei-smartphone zonder Android dus volgend jaar verschijnt.

HarmonyOS Huawei Honor Vision Pro

Verder claimt de Huawei-topman dat HarmonyOS al langere tijd klaarstaat om uit te rollen. De enige reden dat het platform niet eerder wordt uitgebracht is vanwege contractuele verplichtingen met Google, de maker van Android.

Impact van het Amerikaanse handelsverbod

Daarnaast ging Yu in het vraaggesprek in op het door de Verenigde Staten opgelegde handelsverbod en de impact daarvan. Het Chinese bedrijf mag tot en met 14 september zaken doen met Amerikaanse bedrijven, waarna het verbod van start gaat. Dit heeft grote gevolgen voor de productie van Huawei-onderdelen.

Huawei Mate 40

Volgens de topman zoekt het bedrijf momenteel naar alternatieven. “Vanaf 15 september mag TSMC (een chipfabrikant) geen onderdelen meer aan ons leveren. Misschien is de Kirin 9000 dan ook de laatste krachtige door Huawei zelf ontwikkelde processor”, aldus Yu. De Mate 40, Huawei’s nieuwe telefoon die later dit jaar uitkomt, beschikt vermoedelijk over de Kirin 9000-chip.

Meer over Huawei en Android

Het is al ruim een jaar erg onrustig rondom Huawei en Android. De fabrikant staat sinds vorig jaar op een zwarte handelslijst van de Amerikaanse overheid. Huawei mag daardoor onder meer geen zaken meer doen met Google. Het verbod werd meerdere malen uitgesteld, maar gaat vanaf 15 september écht in.

In de tussentijd ontwikkelde Huawei HarmonyOS, een eigen besturingssysteem. Het Chinese bedrijf gaf in eerdere interviews meerdere malen aan telefoons met Android te willen blijven uitbrengen, maar krabbelt nu dus (lichtelijk) terug.

Wil je verder lezen over de situatie? Lees dan onze reconstructie waarin duidelijk wordt hoe Huawei het onderwerp van wereldpolitiek werd. Wie meer wil weten over de alternatieven van het bedrijf checkt ons artikel over de Android-vervangers van Huawei.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu