De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei blokkeert alternatieve launchers voor je Android-telefoon (in China)

Thomas Haenen
15 januari 2019, 9:29
2 min leestijd
Huawei blokkeert alternatieve launchers voor je Android-telefoon (in China)

Huawei gaat Smart Launcher, Action Launcher en andere launchers blokkeren in China. Gebruikers daar kunnen de standaardinterface van hun Android-smartphone niet meer aanpassen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Huawei Android-launchers blokkeert in China

Veel Chinese Huawei-gebruikers liepen al langer tegen problemen aan met hun launchers. Nu heeft Huawei toegegeven de alternatieve interfaces bewust te blokkeren. In Nederland hoeven we voorlopig geen problemen te verwachten: Huawei zegt geen plannen te hebben om de launchers buiten China op slot te gooien.

Volgens Huawei is de stap vereist door unieke problemen op de Chinese markt. Veel smartphonefabrikanten installeren daar hun eigen launchers voor ze een toestel als de Huawei P30 of P Smart verkopen. Die launchers zitten vaak vol met bugs, maar ook advertenties die de verkopers extra geld opleveren.

Huawei Android-launchers

Geïrriteerde gebruikers nemen echter al gauw contact op met Huawei’s klantenservice, die klachten moeten oplossen over software waar de fabrikant niks te maken mee heeft. Hoeveel klachten over problematische launchers Huawei precies binnen krijgt, laat de fabrikant niet weten.

Door homescreenvervangers volledig te blokkeren, voorkomt Huawei geïrriteerde gebruikers in de toekomst. In Nederland komt dit probleem eigenlijk nooit voor. Koop je een nieuwe smartphone, dan maakt de webwinkel of provider daar weinig tot geen aanpassingen aan. Daarom is de kans klein dat Huawei besluit launchers ook in andere landen te blokkeren.

Dit kun je met een Android-launcher

Met launchers pas je de interface van je Android-smartphone aan. Ben je niet tevreden met de menu’s en icoontjes van je Huawei-smartphone, dan kies je voor een alternatieve app, zoals Nova Launcher. Vaak bieden deze apps ook nog onderscheidende features en zijn ze gemakkelijk aanpasbaar. Zo zijn er launchers met slimmere zoekfuncties die ook apps doorzoeken, apps waarbij je snelkoppelingen kunt toevoegen voor specifieke acties en meer.

Doorgaans kun je launchers gratis downloaden, maar betaal je een paar euro extra dan krijg je toegang tot meer features. Ben je later toch ontevreden met je aanpassingen, dan kun je de launcher altijd weer verwijderen om de standaardinterface terug te krijgen.

→ Check ook onze lijst met de vijf beste launchers voor Android

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu