De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei trekt Mate 20 Pro terug uit Android Q-bètaprogramma

Rens Blom
22 mei 2019, 13:37
2 min leestijd
Huawei trekt Mate 20 Pro terug uit Android Q-bètaprogramma

De Huawei Mate 20 Pro is verdwenen uit het bètaprogramma van Android 10.0 (Q). Het besluit lijkt te maken te hebben met het handelsverbod, waardoor Huawei straks niet meer samen mag werken met Google. Het is daarom nog de vraag of Huawei een Android Q-update kan uitbrengen. 

Lees verder na de advertentie.

Huawei stopt abrupt met Android Q-bèta

Het bètaprogramma stelt app-ontwikkelaars en reguliere gebruikers in staat om een vroege versie van Android Q uit te proberen. Aan de derde bèta doen 21 smartphones mee, waaronder één Huawei-toestel. Het gaat om de Mate 20 Pro, die vorig najaar uitkwam en op de lijst staat voor een definitieve Q-update.

Huawei heeft de smartphone echter teruggetrokken uit het bètaprogramma, zo merkte onder andere GSMArena op. De Mate 20 Pro staat niet meer in Googles overzicht met Android Q-bètatoestellen. Het is niet meer mogelijk om de software te installeren op de smartphone. Onduidelijk is of de testversie nog wel werkt op Mate 20 Pro’s die al Android Q draaien.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei’s beslissing om zich terug te trekken uit het bètaprogramma komt onverwachts. Nog geen twee weken geleden maakte de fabrikant trots bekend mee te doen met aan de Android Q-bèta. In eerste instantie alleen met de Mate 20 Pro, maar de Mate 20, Mate 20X en Mate 20 Lite zouden volgen. Of dat nog gaat gebeuren, is nu volstrekt onzeker.

Amerikaans handelsverbod

Het stilleggen van de bètadeelname hangt waarschijnlijk samen met Google’s besluit om Huawei’s Android-licentie in te nemen. Google moet dit doen omdat de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst heeft gezet, wat betekent dat Amerikaanse bedrijven als Google vanaf augustus niet meer zonder toestemming mogen samenwerken met Huawei.

Huawei en Google werkten intensief samen om beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies als Q geschikt te maken voor Huawei-toestellen. Deze samenwerking is volgens de meest recente informatie vanaf 16 augustus verboden, want dan gaat de Huawei-blokkade in.

Komt Huawei nog wel met een Android Q-update?

De grote vraag is dan ook of Huawei-smartphones wel geüpdatet kunnen worden naar Android Q. Google brengt de definitieve software naar verwachting in augustus of september uit, waardoor Huawei de update mogelijk misloopt.

Als de fabrikant niet (vroegtijdig) toegang krijgt tot de uiteindelijke Android Q-versie, kunnen smartphones niet geüpdatet worden. Dat zou een ramp zijn voor Google, Huawei én gebruikers van bijvoorbeeld de Mate 20 Pro, P30 Pro en P Smart (2018). Deze nieuwe toestellen zouden dan geen enkele grote software-update ontvangen.

huawei p30 pro review

Lees meer over de laatste Huawei-problemen en Huawei’s ondersteuning in de vorm van Android-updates en de gevolgen voor bestaande en nieuwe smartphones. Met de Android Planet-app krijg je direct een melding bij belangrijk nieuws over de situatie rondom Huawei.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu