Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Huawei kan Android blijven updaten door verlenging vrijstelling VS’

Dennis de Vries
15 november 2019, 13:08
2 min leestijd
‘Huawei kan Android blijven updaten door verlenging vrijstelling VS’

Huawei-smartphones kunnen nog een halfjaar lang Android-updates ontvangen. Door het handelsverbod tussen de VS en China dreigde hier een eind aan te komen, maar volgens bronnen wordt de tijdelijke vrijstelling voor Huawei verlengd.

Lees verder na de advertentie.

Huawei’s Android-updates en Google-diensten

De vrijstelling betekent dat Amerikaanse bedrijven tijdelijk nog zaken kunnen doen met Huawei. Het is Google dus toegestaan om software te leveren aan de Chinese smartphonefabrikant. Daardoor kunnen Huawei en dochterbedrijf Honor de komende zes maanden nog Android-updates beschikbaar stellen, zo melden bronnen aan Politico.

Uiteraard heeft Android Planet navraag gedaan bij Huawei met de vraag of dit klopt. Als we hierover antwoord krijgen, zullen we dit artikel voorzien van een update.

Huawei Hongmeng android alternatief

Er werd al eerder een tijdelijke vrijstelling gegeven door het handelsdepartement van de Verenigde Staten. Die loopt aankomende maandag af. Met de verlenging kunnen de smartphones van Huawei dus alsnog Android-updates ontvangen. Al bestaande toestellen blijven geleverd met Google-diensten als de Play Store en Google apps zoals Gmail, Youtube en Google Maps.

Geen Google-diensten voor Huawei Mate 30

De vrijstelling geldt alleen voor toestellen die door Google gecertificeerd zijn voordat de VS Huawei in de ban deed. Nieuwere toestellen, zoals de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro, vallen daar niet onder. Die zullen het nog altijd zonder Google-diensten moeten stellen.

AppGallery Huawei Mate 30

Dat betekent dat ze draaien op een open-source versie van besturingssysteem Android, waar geen Play Store voor is en geen Google-apps voor zijn. Ook kan Huawei Android-updates pas heel laat beschikbaar maken voor deze versie. Ondanks deze beperkingen wil Huawei de Mate 30 in Europa uitbrengen. Wanneer de telefoon in Nederland verkrijgbaar wordt, is niet bekend.

Huawei en het handelsverbod

Huawei is de dupe geworden van een handelsgeschil tussen twee economische grootmachten VS en China. Dit had afgelopen zomer tot gevolg dat het Amerikaanse bedrijven verboden werd om zaken te doen met zo’n 70 Chinese bedrijven. Google mocht daardoor geen software meer leveren aan Huawei, dat beticht werd van spionage in de VS.

Lees ook: 11 vragen over Huawei, updates, Trump en meer

Ondanks de huidige vrijstelling is het geschil nog niet opgelost en is een definitieve oplossing nog niet echt in zicht. Beide landen geven aan te werken aan een akkoord, maar details zijn daarover nog niet bekend. Huawei heeft aangegeven Android smartphones te blijven maken, maar mocht het nodig zijn dat het ook een alternatief beschikbaar heeft met het eigen besturingssysteem HarmonyOS.

Lees meer over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu