De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Huawei kiest Russisch alternatief voor Android: dit is waarom’

Michel van 't Klaphek
23 juni 2019, 10:44
2 min leestijd
‘Huawei kiest Russisch alternatief voor Android: dit is waarom’

De toekomst van Android en Huawei staat op losse schroeven en daarom is het Chinese bedrijf naarstig op zoek naar een vervanger. Een mogelijke kanshebber is Aurora, een Russisch besturingssysteem. De onderhandelingen zijn inmiddels begonnen.

Lees verder na de advertentie.

‘Huawei kiest voor Aurora als vervanger van Android’

Dat schrijft The Bell, een Russische website die gesproken heeft met twee bronnen die op de hoogte zijn van Huawei’s plannen. De eerste verkennende gesprekken zouden inmiddels zijn begonnen, en deze zomer gaan de echte onderhandelingen van start.

Aurora is gebaseerd op Sailfish, een open source besturingssysteem dat sinds 2012 wordt ontwikkeld, onder meer door ex-medewerkers van Nokia. In 2014 kocht de miljardair Grigory Berezkin zich in en sloot hij een deal met de Russische overheid om Sailfish te ontwikkelen als Russisch besturingssysteem onder de naam Aurora.

huawei p30 review

Volgens de bronnen test Huawei het systeem momenteel al op enkele toestellen. Aurora is gebaseerd op de derde generatie van Sailfish, net zoals we inmiddels bij Android 10.0 (Q) zijn aangekomen. Eerstgenoemde richt zich met name op privacy van gebruikers. Zo wordt alle data versleuteld opgeslagen en heeft het besturingssysteem een ingebouwde vpn. Aurora is vooral bedoeld als zakelijk besturingssysteem.

Aurora kan Android-apps draaien

Een ander belangrijk voordeel is dat het Russische alternatief overweg kan met Android-apps. Dit zou weleens het doorslaggevende punt kunnen zijn voor Huawei om voor Aurora te kiezen, aldus The Bell. Het Chinese bedrijf zou namelijk ook aan een eigen besturingssysteem werken, HongMeng, maar deze is niet compatibel met Google Play. Dit is vervelend, want zo kun je geen Android-apps op je telefoon installeren.

De situatie rondom Huawei en Android is onduidelijk. Wegens een handelsblokkade van de Amerikaanse regering mag Google, eigenaar van het besturingssysteem, niet meer samenwerking met het Chinese bedrijf. Alhoewel huidige Huawei-toestellen updates blijven ontvangen, is de toekomst een stuk onzekerder. Er gaan de afgelopen tijd dan ook veel berichten rond dat Huawei op zoek is naar een Android-alternatief.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu