Nadat Huawei op haar vingers werd getikt rondom het benchmark-schandaal sprak de smartphone-industrie schande over het Chinese bedrijf. Huawei is echter zeker niet de eerste, waardoor je benchmarkuitslagen niet te serieus moet nemen.
Lees verder na de advertentie.
Huawei benchmark-schandaal: uitslagen foppen is van alle tijden
Begin september 2018 werd Huawei op het matje geroepen omdat het bedrijf vals speelde in benchmarks. Hierdoor behaalden de P20, P20 Pro en Honor Play veel hogere scores dan gebruikelijk, en dat mag niet. De toestellen werden daarom geschrapt door 3DMark, een van de populairste benchmark-websites.
Consumenten en fabrikanten gebruiken benchmarks om te kijken hoe krachtig een telefoon is. Dankzij de scores kunnen ze onderling vergeleken worden op basis van snelheid en grafische kracht. Veel mensen kiezen smartphones uit op basis van power, waardoor fabrikanten natuurlijk goed voor de dag willen komen.

Zonder het gedrag goed te praten, is Huawei bij lange na niet de eerste fabrikant die valsspeelt. Ook OnePlus, HTC en Samsung hebben toegegeven in het verleden scores te hebben gemanipuleerd. Dit is dan ook de reden dat ik van mening ben dat je benchmark-uitslagen altijd met een korreltje zout moet nemen.
1. Gevoelig voor valsspelen
Ten eerste komt dit door de fraudegevoeligheid van de databases. Zo schakelden de Huawei-telefoons automatisch een ‘high performance’-modus in zodra ze merkten dat ze getest werden. Hierdoor leverden de toestellen veel betere resultaten af dan wanneer je ze op een willekeurig moment zou proberen. Sterker nog: ze presteerden tussen de 10 en 90 procent beter dan onder normale omstandigheden.
Dit is dan ook direct een groot probleem van de benchmarks: ze zijn makkelijk te foppen. Ironisch genoeg reageerde Huawei ook zo toen het nieuws uitkwam. De smartphonemaker zei dat veel Chinese concurrenten de benchmark-databases manipuleren, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt voelde om hieraan mee te doen.
Lees ook: Meet de prestaties van je Android met deze 5 benchmark-apps
2. De McDonald’s-hamburger
Daarnaast worden de testen door fabrikanten vaak uitgevoerd in een klinische omgeving onder perfecte omstandigheden. Op deze manier probeert men het maximale uit de processor, grafische kaart en opslag te halen. Uiteraard wil iedereen goed voor de dag komen, maar het levert geen betrouwbaar resultaat op.
In het alledaagse leven hebben namelijk veel meer factoren invloed op de prestaties van je smartphone. Denk hierbij aan het aantal geopende apps, de temperatuur van je processor en welke Android-versie je draait. Ik vergelijk benchmarks daarom met reclames: het echte product ziet er vrijwel nooit zo mooi uit als op het plaatje. Denk maar aan een McDonald’s-hamburger.

3. Meer is niet per se beter
Tot slot zeggen benchmarkscores niets over hoe goed een telefoon daadwerkelijk functioneert. Het is leuk dat een processor een bijna perfecte score in AnTuTu, GFXBench of 3DMark haalt, maar hoe snel worden apps geopend? Met andere woorden: hoge scores staan niet gelijk aan een fijne gebruikerservaring.
Om daadwerkelijk een goede telefoon af te leveren, moet je immers net zoveel aandacht besteden aan de software. Het levend bewijs dat je hierdoor bij consumenten in de smaak valt is Nokia. Sinds haar terugkeer focust het iconische merk van weleer zich op maandelijkse software-updates en een schone Android-versie. Het resultaat? Nokia is terug van weggeweest.
Conclusie: neem de scores met een korreltje zout
Benchmarks kunnen absoluut nuttig zijn. Het is fijn om smartphones onderling te vergelijken zodat je weet welke in theorie sneller is. Met name power-users zijn dan ook verzot op de scores en proberen hiermee te bewijzen dat hun lievelingstelefoon de snelste van allemaal is.
De scores zijn echter gemakkelijk te foppen en worden bovenal door fabrikanten vaak op een klinische manier berekend. Ook zeggen ze weinig over de gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor hebben ze voor de meeste smartphonebezitters maar weinig waarde.
Lees het laatste nieuws over Huawei
- Cyber Monday 2023: Google Pixel 8, Samsung S23 en meer met hoge korting (gesponsord) (21-11)
- Smartwatch kopen met Cyber Monday: hier vind je de beste deals (17-11)
- ‘Deze oude Huawei-smartphones krijgen update naar HarmonyOS’ (6-11)
- Huawei waarschuwt: Google-app is malware, maar hoe zit dat? – update (31-10)
- Huawei Watch GT 4 review: plussen en minnen op een rij (17-10)