Huawei krijgt drie maanden uitstel, Android-updates zeker tot augustus door

Thomas Haenen
21 mei 2019, 8:21
2 min leestijd
Huawei krijgt drie maanden uitstel, Android-updates zeker tot augustus door

Amerikaanse bedrijven krijgen drie maanden langer de tijd om zich voor te bereiden op een blokkade van Huawei. Dat geeft de fabrikant én gebruikers iets meer ademruimte en garandeert waarschijnlijk updates tot en met augustus.

Lees verder na de advertentie.

Huawei-blokkade uitgesteld tot augustus

Huawei stond sinds vorige week op een zwarte handelslijst, wat betekende dat Amerikaanse bedrijven verplicht waren om alle contact met Huawei volledig te verbreken. Dat besluit wordt nu deels teruggedraaid, zo meldt Reuters.

De Amerikaanse regering, onder leiding van President Trump, heeft het volledige handelsverbod drie maanden gepauzeerd. Lopende zaken mogen nog tot eind augustus geregeld worden, maar Huawei mag geen nieuwe producten produceren.

Huawei Mate 20 pre-order

Met het aangepaste besluit komt de Amerikaanse regering bedrijven en overheidsinstellingen tegemoet. Niet alleen Google, Intel en Qualcomm, maar ook staten als Wyoming en Oregon doen namelijk zaken met Huawei.

In het dunbevolkte Wyoming staat bijvoorbeeld veel netwerkapparatuur van Huawei. Veel bewoners daar zouden in één keer hun internettoegang verliezen als die apparatuur wordt uitgeschakeld. Nu hebben bedrijven en instanties drie maanden langer om daarvoor een oplossing te zoeken.

Tijdelijke maatregel geeft ademruimte

Huawei heeft nu een ‘algemene tijdelijke licentie’ gekregen, die het bedrijf tot 19 augustus 2019 ademruimte geeft. Daarmee kan Huawei acties nemen om “alle diensten en ondersteuning te bieden die op of voor 16 mei 2019 [de dag van dat het handelsverbod inging – red.] beschikbaar waren, inclusief software-updates en patches”.

De regering benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat: na 19 augustus gaat het verbod in zoals oorspronkelijk gepland was. Vanaf eind augustus is Google dus alsnog verplicht alle banden met Huawei te verbreken. Bestaande Android-smartphones van Huawei zoals de P30 Pro blijven dan waarschijnlijk wel beveiligingsupdates ontvangen, maar het bedrijf mag geen nieuwe smartphones meer introduceren met de apps van Google. Het gerucht gaat dat Huawei aan een eigen besturingssysteem werkt voor toekomstige toestellen.

→ Lees ook: waarom Google zijn Huawei-ondersteuning mogelijk stopt

Het laatste nieuws over Samsung

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu