‘Huawei in gesprek met Aptoide als alternatief voor Play Store’

Thomas Haenen
23 mei 2019, 9:13
2 min leestijd
‘Huawei in gesprek met Aptoide als alternatief voor Play Store’

Huawei heeft mogelijk een alternatief voor de Play Store gevonden. Toekomstige smartphones van het bedrijf worden wellicht geleverd met Aptoide, een onafhankelijke winkel voor Android-apps.

Lees verder na de advertentie.

‘Aptoide is Huawei Google Play Store-alternatief’

Aptoide is in gesprek met Huawei, zo hebben de ontwikkelaars bevestigd tegenover Dinheiro Vivo. “Ik heb één van de topmannen van Huawei al ontmoet en we hebben contact met het team in China,” aldus directeur Paulo Trezentos. Huawei zelf heeft de gesprekken nog niet bevestigd.

Huawei lijkt in ieder geval hard op zoek naar een alternatief voor de Play Store. Het Chinese bedrijf ligt hevig onder vuur, nadat de Amerikaanse regering vorige week een blokkade aankondigde. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven, waaronder Google, Qualcomm en app-makers, onder geen beding zaken meer doen met Huawei. Het verbod ging oorspronkelijk per direct in, maar werd later uitgesteld naar eind augustus.

Huawei Google Play Store-alternatief aptoide

Als het verbod stand houdt, betekent dit dat Huawei vanaf eind augustus geen Android-updates van Google meer ontvangt. Google mag nieuwe Huawei-smartphones niet meer certificeren en goedkeuren, waardoor toekomstige toestellen het zonder de Play Store en Google-apps moeten doen. Bestaande gebruikers van bijvoorbeeld de Huawei P30 behouden hun toegang, maar voor nieuwe toestellen als de Huawei Mate 30 moet de fabrikant op zoek naar een andere oplossing.

→ Lees ook: dit zijn de gevolgen van de Huawei-blokkade voor jou

Aptoide populair Play Store-alternatief

Langzaam maar zeker krijgen we een idee van hoe die oplossing eruit ziet. Zo zegt Huawei te werken aan een eigen besturingssysteem, Hongmeng OS. Dat is gebaseerd op Android en ondersteunt dus in theorie vrijwel alle bestaande Android-apps. Aptoide dient mogelijk als alternatief voor de Play Store.

Omdat Aptoide een Portugees bedrijf is, wordt het niet geraakt door de Amerikaanse blokkade. Deze open source-winkel heeft wereldwijd al meer dan 100 miljoen gebruikers en biedt ruim 900.000 apps aan. Zo zijn populaire apps als Spotify, Instagram en zelfs de DigiD-app al in Aptoide te vinden.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu