De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei bezig met nog een Android-vervanger: de toekomst van het bedrijf in 4 scenario’s

Michel van 't Klaphek
14 juli 2019, 10:14
3 min leestijd
Huawei bezig met nog een Android-vervanger: de toekomst van het bedrijf in 4 scenario’s

Na HongMeng, Ark OS en Aurora is Huawei bezig met nog een besturingssysteem: Harmony. Het platform werkt zowel op smartphones als computers. In dit artikel leggen we uit hoe de toekomst van Huawei en Android er misschien uitziet aan de hand van vier toekomstscenario’s.

Lees verder na de advertentie.

Huawei Harmony: een nieuw Android-alternatief

Huawei heeft op 12 juli een nieuw besturingssysteem geregistreerd bij de EUIPO, het Europese bureau voor de bescherming van intellectueel eigendom. De mogelijke Android-vervanger heet Harmony en is in Duitsland ingediend door een bedrijf dat vaker vanuit Huawei handelt.

De inschrijving is behoorlijk schaars qua details. Het enige wat we kunnen opmaken is dat het besturingssysteem werkt op “mobiele apparaten” – zoals smartphones – en “computer besturingssystemen”. Wellicht is Harmony dus ook een Windows-vervanger. Bovendien wordt vermeld dat het besturingssysteem downloadbaar is, wat mogelijk betekent dat gebruikers software-updates kunnen binnenhalen.

Huawei verbod gestopt

Huawei en Android: hoe zit het nou?

Snap je niet meer hoe het nou zit met Huawei en Android? Dat is heel begrijpelijk. Het enige zekere is dat het bedrijf bezig is met een Android-vervanger, maar of die ooit officieel uitkomt is nog maar de vraag. Aan de hand van vier scenario’s laten we zien hoe de toekomst van Huawei en Android mogelijk gaat verlopen.

Toekomstscenario 1: HongMeng

Huawei is op de achtergrond druk bezig met een vervanger voor Android, dat staat vast. Momenteel wordt HongMeng daarom alvast getest door enkele gebruikers in China. Dit besturingssysteem is volgens Huawei-topmensen sneller en completer dan Android.

Volgens geruchten is HongMeng bovendien meer dan alleen een platform voor telefoons en tablets, maar ook geschikt voor auto’s en slimme apparaten. Om de verwarring nog groter te maken, wordt HongMeng ook regelmatig aangeduid als Ark OS. Volgens Ming-Chi Kuo, een bekende techanalist, wordt HongMeng/Ark OS later dit jaar in ieder geval in China uitgerold.

Toekomstscenario 2: Aurora

De tweede mogelijke Android-vervanger die Huawei heeft is Aurora, dat gebaseerd is op open source-systeem Sailfish. Dit besturingssysteem wordt ontwikkeld door de Russische regering en onderscheidt zich qua privacyopties. De gesprekken tussen Huawei en de makers van Aurora gaan deze zomer van start, aldus The Bell, een Russische krant.

huawei p30 pro review

Toekomstscenario 3: toch Android?

Het is ook goed mogelijk dat alles bij het oude blijft en Huawei-telefoons blijven draaien op Android. Enkele weken geleden werd het Chinese bedrijf van de zwarte lijst gehaald en lijkt de relatie met de Trump-regering te verbeteren. Bovendien heeft Huawei aangegeven geen nieuw besturingssysteem uit te brengen zolang Android-updates voor haar telefoons gegarandeerd zijn.

Toekomstscenario 4: synoniemen

Het is echter opvallend dat Huawei Harmony heeft ingeschreven na het gestopte handelsverbod. Dit hint erop dat de ontwikkeling van het Android-alternatief doorgaat. Misschien zijn HongMeng, Ark OS en Harmony wel gewoon verschillende namen voor hetzelfde systeem. In dit scenario is Huawei er nog niet over uit en registreert men meerdere namen om niet achter het net te vissen.

Meer over Huawei

Het blijft onrustig bij Huawei. De sancties zijn deels geschrapt, maar er zijn de nodige mitsen en maren. Ondertussen zijn de prijzen van Huawei-smartphones harder gedaald dan voorgaande jaren. Vermoedelijk heeft dit te maken met de onrust. Meer weten? Lees dan de meestgestelde vragen over de Huawei-situatie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu