De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei Mate 10 foto uitgelekt: dit moet je verder nog weten

Thomas Haenen
19 september 2017, 10:43
5 min leestijd
Huawei Mate 10 foto uitgelekt: dit moet je verder nog weten

Hoewel de onthulling van de Huawei Mate 10 nog een maand op zich laat wachten, zijn veel details over de forse phablet al uitgelekt. Dit is wat er nu al bekend is.

Lees verder na de advertentie.

Hoe ziet de Huawei Mate 10 er uit?

Bijna precies een maand voor het toestel officieel onthuld wordt, zijn foto’s van de smartphone al uitgelekt. Evan Blass, een doorgaans betrouwbare telefooninsider, deelde de eerste foto’s van het toestel via Twitter. De Mate 10 lijkt op de beelden een redelijk randloos scherm te hebben, met beeld dat doorloopt tot aan de zijkant. Zowel aan boven- als onderkant is echter nog een relatief grote zwarte balk te vinden.

Daarmee oogt het voorkantvullende scherm net iets minder indrukwekkend dan bij bijvoorbeeld de LG V30 en Samsung Galaxy Note 8. Aan de andere kant is er daardoor wel ruimte voor een fysieke homeknop met vingerafdrukscanner onder het scherm. Andere fabrikanten zagen zich dit jaar genoodzaakt die scanner naar de achterkant te verplaatsen. In dit artikel praten we je bij over wat we nu al weten over de Mate 10.

Wanneer is de Huawei Mate 10 onthulling?

Doorgaans doen fabrikanten er alles aan om hun toekomstplannen geheim te houden. Maar waar de meesten de kaken stijf op elkaar houden, doet Huawei er niet zo moeilijk over. De fabrikant kondigde onlangs een evenement in München aan, op 16 oktober. Voordat het speculeren überhaupt kon beginnen, bevestigde Huawei dat het daar de Mate 10 gaat presenteren.

Huawei Mate 10 release

Wat is de Huawei Mate 10?

De Huawei Mate-serie gaat alweer bijna vijf jaar mee. Al sinds de eerste Mate, die begin 2013 verscheen, draait de reeks om grote schermen en krachtige hardware. Waar de Huawei P10 en zijn voorgangers vaak design boven hardware plaatsten, is het bij Mate-toestellen vaak pure kracht. Van de Huawei Mate 10 verwachten we dan ook de beste hardware die Huawei op dit moment kan produceren.

Wel lijkt Huawei het dit jaar over een iets andere boeg te gooien. Het bedrijf heeft namelijk niet één, maar drie modellen in ontwikkeling, zo wist VentureBeat onlangs te melden. Naast een gewone Mate 10 (met codenaam ‘Marcel’) is er ook een Huawei Mate 10 Pro (‘Blanc’) en een Mate 10 Lite (‘Alps’) in ontwikkeling.

Wat voor hardware heeft de Huawei Mate 10-reeks?

Over de Huawei Mate 10 Pro weten we vooralsnog het meeste. Deze wordt waarschijnlijk uitgerust met een voorkantvullend 6 inch-scherm, met een resolutie van 2880 bij 1440 pixels. Het zou Huawei’s eerste smartphone zijn met een randloos scherm. Het bedrijf volgt daarmee wel in de voetsporen van onder andere de LG V30, Samsung Galaxy Note 8 en Xiaomi Mi Mix 2.

Het toestel is met een dikte van 7,5 millimeter relatief compact, maar heeft een forse accucapaciteit van 4000 mAh. Qua hardware kun je op veel pure kracht rekenen, inclusief een Kirin 970-chipset met 8 cores, 6GB werkgeheugen en 64 of 128GB opslagruimte. Het toestel is stof- en waterdicht en loopt op Android 8.0 (Oreo).

Huawei Mate 10-scherm

De gewone Huawei Mate 10 wordt waarschijnlijk sterk vergelijkbaar. Nog altijd een voorkantvullend scherm, maar mogelijk met een iets lagere resolutie. De Kirin 970-chip wordt vergezeld met slechts 64GB opslagruimte en 4GB werkgeheugen. Ook de camera krijgt mogelijk een kleine downgrade. De Huawei Mate 10 Lite moet het doen met een kleiner 5,9 inch dat níet voorkantvullend is, maar heeft wel dezelfde chipset. Ook is deze variant mogelijk ietsje dikker.

Verschijnen ze allemaal in Nederland?

Waarschijnlijk niet. Vorig jaar kondigde Huawei ook al een Mate 9 Lite aan, maar die verscheen uiteindelijk enkel in thuisland China. De kans is groot dat de Lite-variant ook dit jaar Nederland overslaat. Huawei heeft hier al genoeg goedkopere smartphones, zoals de Huawei P10 en de P8 Lite (2017).

De Huawei Mate 10 en Mate 10 Pro krijgen wel beide een Nederlandse release, zo is onze verwachting. Waarschijnlijk zijn ze vanaf november verkrijgbaar, al gaat het gerucht dat de Mate 10 Pro pas in december komt. Afgaande op voorgaande jaren is de Huawei Mate 10 adviesprijs 699 euro, terwijl je voor de Mate 10 Pro zo’n 800 tot 900 euro moet neerleggen.

Maar wat is er nou beter aan de Huawei Mate 10?

Huawei kondigde zo’n twee jaar geleden een samenwerking aan met Leica. De Duitse lenzenkenner zou de Chinezen helpen met het produceren van betere smartphonecamera’s. Dat was wel nodig ook: zelfs de duurste Huawei-smartphones hadden hooguit middelmatige camera’s. Sinds de samenwerking met Leica gaat het stukken beter. De dubbele camera achterop de Mate 9 schiet scherpe, kleurrijke kiekjes.

Met de Mate 10 wordt die camera verder verbeterd, zo claimen verschillende bronnen. VentureBeat meldt dat het toestel een dubbele camera krijgt, met lenzen van 20 en 12 megapixel. Beide beschikken over optische beeldstabilisatie, wat voor minder trillende beelden zorgt. Ook zouden ze een diafragma van f/1.6 hebben, net zo laag als recordhouder LG V30. Hoe lager het diafragmacijfer, hoe meer licht een camera binnenlaat en hoe beter foto’s er in situaties met weinig licht eruit zien. Daarnaast hoopt Huawei met het scherm en dunnere design te imponeren.

Hoorde ik nou iets over een chip met kunstmatige intelligentie?

Klopt! Huawei kondigde onlangs al de Kirin 970 aan, de chipset die in de Mate 10 komt te zitten. Volgens de fabrikant is het de eerste met een ingebouwde AI-chip. Door de kunstmatige intelligentie in te bouwen in de hardware, en niet via de cloud te laten gaan, heb je niet alleen snelle maar ook persoonlijkere antwoorden. Althans, dat claimt topman Richard Yu. Tot nu toe is software op z’n zachtst gezegd niet het sterkste punt van Huawei, dus de vraag is of het de belofte dit keer wel weet waar te maken.

Huawei Mate 10 release Kirin 970

Volgens Huawei kan de chip worden ingezet voor stembesturing, razendsnelle vertalingen in real-time en zelfs augmented reality. Ook leert de hardware van hoe je het toestel gebruikt, zodat deze beter op je anticipeert. Een mogelijk praktijkvoorbeeld: als de Mate 10 merkt dat je altijd tussen middernacht en 7 uur ‘s nachts slaapt, wordt de processor op dat moment flink teruggeklokt. Daardoor gaat je accu langer mee. En waar andere smartphones na een jaar stukken minder snel zijn, belooft Huawei sinds kort dat de hardware veel langer dezelfde kracht blijft bieden.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Bronnen: VentureBeat, Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 10
Huawei Mate 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu