Waarom de Huawei Mate 20 Pro Thomas’ favoriete smartphone van 2018 is

Thomas Haenen
31 december 2018, 12:26
5 min leestijd
Waarom de Huawei Mate 20 Pro Thomas’ favoriete smartphone van 2018 is

De redacteuren van Android Planet kiezen ook dit jaar hun favoriete smartphone, en Thomas sluit af. Hij kiest voor de Huawei Mate 20 Pro. Een peperdure smartphone die pijnpunten perfect aanpakt.

Lees verder na de advertentie.

De favoriete smartphone van Thomas

Vorig jaar kroonde ik de Nokia 5 nog tot mijn favoriete toestel, een betaalbare smartphone die je voor hooguit tweehonderd euro in huis haalde. En als je me begin dit jaar had gevraagd wat voor toestel ik zou kiezen, dan had ik waarschijnlijk ook een goedkopere keuze verwacht. Ik hou wel van een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, een smartphone die laat zien dat je ook voor een habbekrats nog veel in huis haalt.

Toch is mijn keuze uiteindelijk gevallen op de Huawei Mate 20 Pro. En ja, die is met een adviesprijs van 999 euro vijf keer zo duur als de Nokia en één van de duurste Android-smartphones van 2018. Toegegeven, ik gebruik een reviewexemplaar van de fabrikant, maar als ik had moeten betalen had ik nog voor de Huawei gekozen.

Huawei Mate 20 Pro beste smartphone 2018

Slimste camera met de mooiste foto’s

Dat is voor een groot deel aan de camera te danken. Huawei heeft in het afgelopen jaar enorme sprongen gemaakt op cameragebied. Nog niet zo lang geleden waren Huawei’s smartphones voorzien van degelijke, maar hooguit middelmatige camera’s. Met de Mate 20 Pro behoren ze echter tot de beste in hun klasse.

Ik kan hier uitgebreid uitweiden over hoe het beeld van de drie lenzen gecombineerd wordt voor mooiere foto’s, of hoe Huawei’s beeldherkenning zorgt voor slimme kiekjes in elke situaties. Dat heb ik echter al genoeg gedaan in mijn review van de Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20 Pro review: wat kun je met 3 camera's?!

In de twee maanden dat ik het toestel nu gebruik, weet ik de ene na de andere mooie foto uit m’n mouw te schudden. Ik hoef niet te klooien met de Pro-modus, of te zoeken naar goede lichtbronnen als het donker is. De Mate 20 Pro weet van elke situatie hele mooie foto’s en video’s te schieten.

In het hectische, drukke jaar dat 2018 voor mij was, ben ik dankbaar dat ik een goede smartphone op zak hebt die de belangrijkste herinneringen mooi op beeld vast legt. Sommige momenten wil je bij je houden, en dan volstaat een kleurloze foto vol ruis niet. Dan wil je alleen het beste, en daarom is de Mate 20 Pro mijn favoriet.

Accu van jewelste

Nog een ontzettend groot pluspunt: de accu. Ik zit al gauw de hele dag op m’n smartphone, zoals je misschien zou verwachten, en bij de meeste toestellen weet ik onderhand dat ik gedurende dag moet opladen. Bij de Mate 20 Pro niet: de 4200 mAh-accu haalt het moeiteloos een volle dag. En laat ik, lekker gezond, m’n smartphone iets vaker links liggen, dan houdt ie het ook makkelijk twee dagen zonder opladen.

Huawei Mate 20 Pro beste smartphone 2018

Maar zelfs als m’n accu wel erg snel leeg loopt, dan nog maak ik me geen zorgen. De Mate 20 Pro kan namelijk zó snel weer opladen. Huawei levert een 40 watt-oplader mee. Na een half uur zit de accu alweer voor 70 procent vol, na tien minuten heb ik al twintig procent. Op een drukke dag met veel gereis en weinig stopcontacten heb ik aan een korte pauze al genoeg om de Mate 20 Pro vol te krijgen. Geef maar toe: de accu is al gauw de grootste kopzorg bij je smartphone.

Totdat we nieuwe batterijtechnologie vinden, lukt het fabrikanten gewoon niet om een accu te maken die groot genoeg is voor hele lange dagen. Maar door het opladen zó snel te maken, is die ‘kopzorg’ van de accu volledig verdwenen. Dat had ik zelf vooraf ook niet verwacht, maar is stiekem één van mijn favoriete features in een smartphone van dit jaar.

Kleine imperfecties irriteren nauwelijks

Kleine irritaties heeft de Mate 20 Pro zeker. Huawei was de een van de eerste met een vingerafdrukscanner in het scherm, maar van mij had ‘ie gewoon achterop mogen zitten. Ik moet al gauw drie of vier keer drukken voor mijn vinger herkend wordt, en het duurt stukken langer dan die ‘ouderwetse’ scanner aan de achterzijde. Gelukkig werkt de gezichtsherkenning wel snel.

Huawei Mate 20 Pro beste smartphone 2018

Ook software blijft een zwak punt van Huawei. Ze zijn tegenwoordig redelijk snel met updates, dat wel. Huaweis EMUI-interface blijft echter stukken minder dan die van Samsung, OnePlus, Motorola en natuurlijk stock-Android. Het maakt me echter allemaal niet uit: Huawei heeft de zwakste punten van andere smartphones zo sterk verbeterd, dat die kleine minpuntjes al gauw in het niet vallen voor mij.

Dat neemt niet weg dat de adviesprijs van 999 euro echt ontzettend hoog is. Inmiddels is die prijs al iets gezakt, maar je betaalt nog altijd ruim 850 euro voor de Mate 20 Pro. Ik kan heel goed begrijpen dat dat voor sommige mensen (veel) teveel geld is. En goede budgetsmartphones zijn er nog altijd genoeg: dit jaar wisten onder andere de Nokia 7 Plus, Huawei P Smart en Xiaomi Mi A2 me ontzettend te charmeren. Toch is het gemak, de kracht en de camerakwaliteit die de Mate 20 Pro biedt zo hoog, dat ik me dit jaar lekker laat inpakken door de luxe van een vlaggenschip.

Teleurstelling van het jaar: oude concurrenten vallen weg

Eén van mijn favoriete aspecten van Android is de grote concurrenten tussen verschillende fabrikanten. Concurrentie is goed voor de consument: ligt één smartphone je niet, dan kies je toch gewoon voor een toestel van de andere fabrikant? De concurrentie leek dit jaar alleen maar groter te worden, nu ook bedrijven als Xiaomi en Oppo plannen voor de Nederlandse markt hebben.

Sony Xperia XZ3 review

Helaas worden sommige ‘oude’ namen met al die concurrentie een beetje weggedrukt. Neem LG, Sony en HTC. Ooit waren ze ‘hofleveranciers’ van Android, en maakte ze vlaggenschepen met vernieuwende hardware en opvallende features. In 2018 brachten ze ons respectievelijk de LG G7 ThinQ, Sony Xperia XZ3 en HTC U12 Plus. Prima toestellen, daar niet van, maar ook een beetje saai.

Ook door jullie werden deze toestellen al gauw vergeten. In ons lezersonderzoek naar de beste smartphones van 2018 vergaarden ze nauwelijks stemmen. Mijn hoop is dan ook dat deze fabrikanten ons vanaf volgend jaar toch weer weten te verrassen. Want hoe sterker de concurrentie, des te gezonder de Android-wereld.

Wat was jouw favoriete smartphone van 2018? En van welke fabrikant had je juist meer verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu