5 zaken die we weten over de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro

Wouter Nijsen
2 september 2019, 16:45
3 min leestijd
5 zaken die we weten over de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro

Nu Huawei heeft aangekondigd dat de Mate 30-serie op 19 september wordt aangekondigd, is het tijd om op een rijtje te zetten wat we van de telefoons weten. Dit zijn onze verwachtingen van de nieuwe Huawei-vlaggenschepen.

Lees verder na de advertentie.

1. Randloos design met grote notch

Net als vorig jaar bestaat de Mate 30-reeks waarschijnlijk uit drie toestellen: de Mate 30 Pro, Mate 30 en Mate 30 Lite. In dit artikel focussen we ons op de duurdere Mate 30 en Mate 30 Pro. De verwachting is dat Huawei de Lite-versie eerder aankondigt, mogelijk al komende week tijdens de IFA 2019-technologiebeurs.

De Mate 30 en Mate 30 Pro hebben waarschijnlijk een voorkantvullend scherm met zeer dunne randen. Op gelekte foto’s van de Mate 30 Pro is een brede notch te zien, waarbij de inkeping wordt gebruikt voor 3D-gezichtsherkenning.

Huawei Mate 30 Pro scherm gelekt

De Mate 20 Pro had deze feature ook en het zorgt ervoor dat je de telefoon op een veilige manier met je gezicht kunt ontgrendelen. Veel Android-smartphones hebben gezichtsherkenning, maar dit gaat vaak via de selfiecamera en dat is een stuk minder veilig dan wanneer er een 3D-scan van je gezicht wordt gemaakt.

Het scherm van de Mate 30 heeft waarschijnlijk een oled-paneel en QHD-resolutie. Het scherm van de Pro-versie zou 6,71 inch groot zijn, maar verder is hier weinig over bekend. Onder de motorkap zit waarschijnlijk de nieuwe Kirin 990-chip, die weer een stukje sneller is dan de Kirin 980-chip van de Huawei P30 en P30 Pro.

2. Met of zonder Google-diensten?

Op basis van geruchten lijken de Mate 30 en Mate 30 Pro indrukwekkende smartphones te worden, maar het is de vraag hoe het straks met de software zit. De smartphone mag namelijk niet met Google-diensten verkocht worden vanwege een verbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd. Dit handelsverbod werd onlangs met 90 dagen uitgesteld, maar deze uitstelperiode geldt niet voor nieuwe producten als de Mate 30 en Mate 30 Pro.

Het is daarom zeer de vraag of Huawei Google-diensten mag gebruiken op de telefoons. Het bedrijf kan de Mate 30 en Mate 30 Pro leveren met een opensource-versie van Android, maar diensten als de Play Store, Gmail en Google Maps ontbreken dan. Dat zou een groot probleem zijn, want de Play Store is een essentieel onderdeel van Android.

3. Verbeterde camera’s

De Mate 30 krijgt waarschijnlijk vier camera’s, waarbij twee 40 megapixel-lenzen aanwezig zouden zijn. Eén daarvan is de primaire camera, de ander is vermoedelijk een groothoeklens. Ook is mogelijk een lens voor periscopische zoom aanwezig, wat we kennen van de P30 Pro.

Hiermee kun je tot 5x optisch zoomen zonder kwaliteitsverlies. Het is onduidelijk waar de vierde camera voor gaat dienen, maar mogelijk is dit een Time of Flight-sensor die helpt bij diepteherkenning. Dit is handig bij portretfoto’s en augmented reality-toepassingen.

4. Grotere accu’s en sneller opladen

De Mate 20 en Mate 20 Pro van vorig jaar wisten zich te onderscheiden door de grote accu’s, en dat is bij de Mate 30-reeks waarschijnlijk niet anders. Volgens geruchten zou Huawei bij de Mate 30 kiezen voor een 4200 mAh-accu, terwijl de batterijcapaciteit van de Mate 30 Pro 4500 mAh bedraagt. Dit is nog iets meer dan bij hun voorgangers (4000 en 4200 mAh).

Verder verwachten we dat Huawei zijn nieuwe toptoestellen met dezelfde 40 Watt-oplader levert als vorig jaar, waarmee de telefoons in rap tempo weer vol zitten. Een opvallend gerucht is dat de Chinese fabrikant de draadloze oplaadsnelheid wil verbeteren. Volgens informatie afkomstig van het Chinese Weibo ondersteunen de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro draadloos opladen met een maximale snelheid van 25 of 30 Watt.

5. Aankondiging op 19 september

Huawei onthult de Mate 30 en Mate 30 Pro tijdens een event in München, dat op donderdag 19 september plaatsvindt. Dan maakt het bedrijf ook bekend wanneer de toestellen in de winkels liggen en wat ze gaan kosten. De Mate 20 en Mate 20 Pro hadden een adviesprijs van respectievelijk 799 en 999 euro. Het is onduidelijk of de Mate 30 (Pro) nog iets duurder wordt.

Tot die tijd houden we je natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom de Mate 30-telefoons. Volg ons via de website, officiële Android Planet-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volg het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu