‘Huawei Mate 30-serie komt niet in Nederland uit: dit is waarom’
Michel van 't Klaphek

Morgen presenteert Huawei de Mate 30-serie. Jammer genoeg komen de toestellen mogelijk niet in Nederland uit. Huawei zou het niet zien zitten om de telefoons zonder Google-diensten hier aan te bieden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Gerucht: Huawei Mate 30 komt niet in Nederland uit

Dat claimt LetsGoDigital. De site zegt gesproken te hebben met twee bronnen die op de hoogte zijn van Huawei’s plannen. De release zou in heel Centraal-Europa niet doorgaan. Daardoor verschijnt de Mate 30-serie ook niet in België, Duitsland en Frankrijk. De rigoreuze beslissing is volgens de Nederlandse website op het laatste moment gemaakt.

Het Chinese bedrijf bevestigde al eerder dat er geen Google-apps en -diensten op de telefoons worden geïnstalleerd. Huawei mag dankzij het handelsverbod van de Amerikaanse regering geen zaken doen met Google, de eigenaar van het Android-besturingssysteem. Dit betekent dat de Mate 30, Mate 30 Lite en Mate 30 Pro het zonder de officiële versie van Android moeten doen. Deze wordt namelijk via een Google-licentie uitgegeven.

Lees ook: ‘Renders Huawei Mate 30-serie gelekt: zo zien de telefoons eruit’

Geen Gmail en Maps

De telefoons draaien daarom waarschijnlijk op een open source versie van het besturingssysteem. Hierdoor ontbreken enkele populaire apps zoals Google Maps en Gmail. Ook kun je niet langer applicaties downloaden uit de Play Store. Het is nog onduidelijk hoe Huawei ervoor gaat zorgen dat gebruikers van de Mate 30 straks alsnog nieuwe apps kunnen installeren.

Morgen om 14:00 uur is het zover. Dan wordt de Huawei Mate 30 onthuld in München. De presentatie is live te volgen via YouTube. Android Planet is morgen bij de onthulling aanwezig om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, houd de site in de gaten of download de gratis Android Planet-app!

Lees het laatste nieuws over Huawei

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.