‘Huawei Mate 30 mag niet met Android of Google-diensten verkocht worden’

Lars Paymans
28 augustus 2019, 20:27
2 min leestijd
‘Huawei Mate 30 mag niet met Android of Google-diensten verkocht worden’

Volgens Google mag de nieuwe Huawei Mate 30 niet met de normale versie van Android, Google-apps of één van Googles diensten verkocht worden. Huawei zou nu van plan zijn om het toestel zonder Google-software uit te brengen.

Lees verder na de advertentie.

‘Huawei Mate 30 verschijnt zonder Android’

Het nieuws is afkomstig van Reuters, dat een Google-woordvoerder gesproken zegt te hebben. Ook Nikkei Asian Review heeft het nieuws bevestigd. Google wil zich met de maatregel aan de regels van de Verenigde Staten houden, die dreigen met een verbod op Huawei. Voorlopig is dit verbod met 90 dagen uitgesteld, maar nieuwe producten zijn uitgezonderd van deze uitstelperiode, waaronder dus de Mate 30-lijn van Huawei.

De Mate 30 is het eerste nieuwe vlaggenschip van het bedrijf dat uitgebracht wordt na het verbod dat president Donald Trump heeft ingesteld. Het Amerikaanse departement van commercie zou inmiddels meer dan 130 verzoeken van Amerikaanse bedrijven hebben gekregen om hun goederen en diensten aan Huawei te mogen verkopen, maar deze zijn allemaal afgekeurd. Het is onduidelijk of Google ook een dergelijk verzoek heeft ingediend.

Huawei Mate 30 zonder Android

Dat betekent in de praktijk dat de Huawei Mate 30 het dus zonder de reguliere versie van Android en de Play Store moet doen. Als reactie op deze beslissing overweegt Huawei om het toestel op HarmonyOS te laten draaien, het zelfgemaakte Android-alternatief en besturingssysteem van Huawei. Het bedrijf lijkt dus van plan om het toestel gewoon uit te brengen en het zonder Google te doen.

Een andere optie is dat de Mate 30 op een open-source versie van Android draait, om op die manier de maatregelen van de VS te omzeilen. Dat is echter geen oplossing voor de diensten van Google, die alleen met een betaalde licentie gebruikt mogen worden.

Een smartphone zonder Android of Google-diensten

Dat neemt echter niet weg dat het wegvallen van Android en Google een grote klap zal zijn voor de Mate 30-toestellen. Gebruikers kunnen hierdoor ineens geen apps meer downloaden uit de Play Store en geen gebruik meer maken van populaire diensten als Google Maps.

Huawei zou nog steeds van plan zijn om de Mate 30-lijn op 18 september te onthullen in München, al zou deze presentatie na dit nieuws nog uitgesteld kunnen worden. Mogelijk wacht Huawei nog even af in de hoop dat het verbod op het bedrijf volledig van de baan is.

Lees ook: 7 vragen en antwoorden over HarmonyOS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu