Huawei Mate 30 (Pro) kan niet meer via een omweg Google-apps installeren

Rens Blom
2 oktober 2019, 11:51
2 min leestijd
Huawei Mate 30 (Pro) kan niet meer via een omweg Google-apps installeren

De Huawei Mate 30 (Pro) verschijnt vanwege een handelsverbod zonder Google-apps. Een twijfelachtige app loste dit probleem deels op door via een omweg Google-apps te installeren. Na onderzoek van Google is de app verdwenen, waardoor de omweg niet meer werkt.

Lees verder na de advertentie.

Dubieuze LZPlay-app werkt niet meer

Met de app LZPlay kon je eenvoudig Google-apps als Gmail, Maps en YouTube installeren op de nieuwe Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro. Dat is noodzakelijk, omdat de telefoons niet door Google gecertificeerd zijn en daarom zonder de welbekende Google-apps komen.

Na iets meer dan een week is LZPlay van het internet verdwenen en kunnen nieuwe Mate 30 (Pro)-bezitters de app niet meer gebruiken. Bestaande gebruikers ondervinden sindsdien ook problemen met Google-apps. Een paar uur voordat de site (met app) offline ging, publiceerde de bekende Android-beveiligingsonderzoeker John Wu een onderzoek waarin hij uitlegt hoe LZPlay Google-apps kan installeren op de Mate 30-serie. Uit zijn bevindingen blijkt dat LZPlay een twijfelachtige app is.

huawei mate 30 pro preview

De app gebruikte namelijk speciale Android-permissies op Huawei-telefoons om Google-apps te installeren als systeem-apps. Dat is nodig omdat een Google-app alleen werkt als systeem-app. Normaliter wordt een app als ‘normale app’ geïnstalleerd.

Die speciale permissies zijn erg technisch en belangrijk, en daarom mag een app ze pas gebruiken na toestemming van Huawei. Het lijkt erop dat LZPlay niet of niet goed is goedgekeurd, en dat is opvallend. Ook vreemd is dat twee van de speciale permissies niet uitgelegd worden, waardoor het niet duidelijk is wat ze doen.

LZPlay zomaar offline

Beveiligingsonderzoeker Wu en andere kenners plaatsen daarom vraagtekens bij de betrouwbaarheid van LZPlay. De app is inmiddels niet meer beschikbaar. Mogelijk houdt dit verband met het kritische onderzoek van Wu. Het kan zijn dat de ontwikkelaar zijn app heeft teruggetrokken, al speculeren diverse bronnen dat Huawei er ook iets mee te maken heeft.

Misschien heeft het bedrijf de licentie van LZPlay ingetrokken, waardoor de app niet meer werkt en de ontwikkelaar gestopt is. Er wordt ook gesuggereerd dat Google op de een of andere manier heeft ingegrepen. Hier is echter geen concreet bewijs voor.

huawei mate 30 pro preview

Mate 30-serie zonder Google

Het verdwijnen van LZPlay betekent dat er op dit moment geen onofficiële manier meer is om Google-apps te installeren op de Mate 30 (Pro). Een officiële methode lijkt ook nog ver weg. Huawei staat sinds mei op een sanctielijst van de Amerikaanse overheid, waardoor Google geen nieuwe Huawei-telefoons mag certificeren. Zonder die certificering krijgt een toestel geen Google-apps, geen Play Services en kan Huawei niet met Google samenwerken aan updates. Er zijn geen aanwijzingen dat de sancties (snel) van tafel verdwijnen.

De gevolgen voor de Mate 30-serie zijn zo groot dat Huawei nog niet weet wanneer en voor welke prijs de Mate 30 Pro in Nederland uitkomt. De Mate 30 verschijnt hier mogelijk helemaal niet. In onze Huawei Mate 30 Pro preview schrijven we dat het simpelweg onverstandig is om een smartphone zonder Google-certificering te kopen.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 30
Huawei Mate 30

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu