5 zaken die we nu al weten over de Huawei Mate 9

Thomas Haenen
31 oktober 2016, 12:17
4 min leestijd
5 zaken die we nu al weten over de Huawei Mate 9

Donderdag 3 november wordt de Huawei Mate 9 officieel gepresenteerd. Voor het zover is, nemen we onze verwachtingen voor Huawei’s volgende vlaggenschip met je door: wat gaat deze phablet bieden?

Lees verder na de advertentie.

Huawei Mate 9 verwachtingen

Ben je dit najaar op zoek naar een grotere Android-smartphone, dan is je keuze in Nederland verrassend (en teleurstellend) klein. De LG V20 en Google Pixel XL zijn voorlopig niet in Nederland te koop, terwijl de release van de Samsung Galaxy Note 7 zelfs volledig geschrapt is.

Gelukkig komt er binnenkort hulp uit Chinese hoek. Aanstaande donderdag wordt de Huawei Mate 9 onthuld, een smartphone die over een fors scherm en minstens net zo imponerende hardware beschikt. We hebben de laatste geruchten even voor je verzameld.

1. Keuze tussen gebogen en ongebogen scherm

Dat de Huawei Mate 9 een groot scherm krijgt, staat inmiddels vrijwel vast. Eerdere toestellen in de reeks behoorden allemaal tot de grootste smartphones van het moment. Volgens de laatste geruchten is de smartphone voorzien van een 5,9 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Huawei Mate 9 design

Diezelfde bronnen beweren ook dat Huawei dit jaar twee varianten van zijn vlaggenschip in ontwikkeling heeft. Intern zouden de codenamen ‘Manhattan’ en ‘Long Island’ gebruikt worden. De Manhattan beschikt over een traditioneel, plat scherm. Voor de ‘Long Island’-variant heeft Huawei gekeken naar de Galaxy S7 Edge.  Dit model zou over hetzelfde schermformaat beschikken, maar dan verpakt in een gebogen scherm dat doorloopt in de randen. Deze variant zou ook wel de Huawei Mate 9 Pro genoemd worden.

2. Ondersteuning voor Google Daydream

Huawei heeft mogelijk nog een extra verrassing achter de hand voor de gebogen variant. De Mate 9 Pro heeft een scherm met amoled-technologie, wat energiezuiniger en kleurechter beeld produceert. Ook zou deze versie over een hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels beschikken.

google daydream vergelijking

Als die geruchten kloppen, is de Huawei Mate 9 Pro geschikt voor Daydream, Googles virtual reality-platform. Huawei heeft al eerder aangegeven mee te willen doen aan dat platform. Aangezien in november de Daydream View verschijnt, de eerste headset voor het nieuwe platform, lijkt de aankondiging van de Mate 9 op een perfect moment te komen.

Met Daydream kun je populaire Android-apps in virtual reality beleven. Zo heeft Google al vr-versies van YouTube en Street View in de maak. Ook Netflix wordt voorzien van een vr-functie, zodat je films en series in een virtuele huiskamer kunt kijken. Ook verschillende games zijn in ontwikkeling voor Daydream, waaronder een spel dat zich afspeelt in de wereld van Harry Potter. Er zijn nog vrijwel geen smartphones geschikt voor Daydream, maar de Mate 9 Pro loopt dus mogelijk voorop.

3. Verbeterde dubbele camera achterop

Het toestel wordt waarschijnlijk ook voorzien van een dubbele camera achterop. Huawei’s andere vlaggenschip van dit jaar, de P9, beschikt ook al over een extra camera. Deze zou voorzien zijn van de cameratechnologie van Leica om hele mooie zwart-witfoto’s te schieten. De extra lens wordt bovendien ingezet om voor scherper beeld te zorgen.

huawei p9 vs huawei p8

Waar de P9 echter twee camera’s van 12 megapixel heeft, zou de Mate 9 minstens één 20 megapixel-camera hebben. Wat voor effect dat heeft op de beeldkwaliteit is nog even afwachten.

4. Eigen chipset van Huawei

Zo hebben we dus al een aardig idee van de specificaties: een groot 5,9 inch-scherm, met een dubbele camera achterop. Maar hoe ziet de overige hardware er uit? We verwachten dat Huawei zijn volgende vlaggenschip van een eigen chip voorziet, waarschijnlijk de Kirin 960. De Mate 8 werd vorig jaar gelanceerd met de Kirin 950 en we verwachten dit jaar een flinke upgrade. De chip zou bestaan uit acht cores die op maximaal 2,7 GHz geklokt kunnen worden.

Huawei’s chips zetten vaak uitstekende scores neer in benchmarks, al lijken ze wat te haperen bij grafisch intensieve apps. Het valt te hopen dat Huawei op dit gebied wat weet te verbeteren. De eerste tekenen zijn veelbelovend: volgens bronnen is de grafische chip een Mali-G71. Laat dat nou net dezelfde grafische chip zijn die Samsung ook voor de Galaxy S8 wil gebruiken. Dat klinkt goed.

5. Aankondiging op 3 november

Eén ding staat inmiddels vast: de Huawei Mate 9 wordt op 3 november officieel onthuld. De fabrikant organiseert die dag een evenement voor de pers in München. Hoewel het officieel nog niet laat weten wat er die dag gepresenteerd gaat worden, kan het haast niet anders dan dat het om de onthulling van de Mate 9 gaat.

Onze verwachting is dat het toestel vervolgens eind november of begin december in de winkels ligt. Een adviesprijs is nog onbekend, maar zal gezien Huawei’s eerdere smartphones en de specificaties vermoedelijk zo rond de 600 tot 700 euro liggen.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu