Huawei Mate X onthuld: eerste opvouwbare smartphone met 5G

Thomas Haenen
24 februari 2019, 14:45
3 min leestijd
Huawei Mate X onthuld: eerste opvouwbare smartphone met 5G

Ook Huawei brengt later dit jaar een opvouwbare Android-smartphone uit. De zojuist gepresenteerde Mate X is het eerste opvouwbare toestel met 5G-ondersteuning. Later dit jaar verschijnt de telefoon voor 2299 euro.

Lees verder na de advertentie.

Huawei Mate X officieel: opvouwbare 5G-smartphone

Huawei onthulde het toestel op een persconferentie in Barcelona, aan de vooravond van het Mobile World Congress. Het nieuwe toestel volgt vlak nadat Samsung eerder deze week al de Galaxy Fold presenteerde. Waar de Galaxy Fold een openklapbaar toestel is met groot scherm aan de binnenkant, zit het scherm op de Mate X aan de ‘voorkant’. Een exacte releasedatum en adviesprijs van de Mate X zijn nog onbekend.

De ‘voorkant’ van de Mate X lijkt op een traditionele smartphone als de Mate 20 Pro, met een flink 6,6 inch-scherm dat vrijwel randloos is. Het beeld loopt door in de zijkant, en gaat over in de achterkant. Het scherm is aan die kant 6,4 inch groot, maar wel iets smaller. Aan de zijkant zit namelijk een zwarte rand voor de vier Leica-camera’s op het toestel.

Vouw je het toestel uit, dan krijg je één groot scherm van 8 inch met een resolutie van 2480 bij 2200. Dit scherm van tabletformaat heeft wel een haast vierkante beeldverhouding. Kijk je bijvoorbeeld video, dan zitten er flinke zwarte randen boven en onderin. Wel kun je twee apps naast elkaar gebruiken. Uitgeklapt steken de camera’s aan de achterkant licht uit, met een ‘ergonomische rand’ die volgens Huawei extra grip biedt. De vingerafdrukscanner is verwerkt in de powerknop die op die rand zit.

5G-ondersteuning

De Mate X is tevens de eerste Huawei-smartphone met 5G-ondersteuning. Het toestel heeft een door Huawei zelf ontwikkelde Balong 5000-netwerkchip. Daarmee zijn volgens de fabrikant downloadsnelheden tot wel 4,6GBps mogelijk, ongeveer tien keer zo snel als de maximale 4G-snelheid. In Nederland heb je daar voorlopig weinig aan: pas vanaf 2020 is het snellere mobiele internet hier beschikbaar.

Dubbelgeklapt is de Mate X 11 millimeter dik, zo’n drie millimeter meer dan de meeste andere smartphones. De individuele schermhelften zijn ieder slechts 5,5 millimeter dik. Toch heeft Huawei er een relatief grote accu in weten te proppen van 4500 mAh. Ook wordt de Mate X geleverd met een zeer krachtige 55 Watt-oplader. Dat is drie keer meer Watt dan bijvoorbeeld de Galaxy S10-oplader. Volgens Huawei zit de accu na 30 minuten weer voor 85 procent vol.

Release en prijs

De Huawei Mate X moet halverwege 2019 op de markt verschijnen. Het toestel, dat beschikt over 8GB RAM en 512GB opslag beschikt, kost maar liefst 2299 euro. Nederland werd niet genoemd bij de landen waarin de opvouwbare telefoon wordt uitgebracht.

‘Hands-on’ met de Huawei Mate X

Over veel details houdt Huawei de kaken vooralsnog stijf op elkaar. Niet alleen de adviesprijs en releasedatum zijn onbekend, ook details over de camera’s en sommige andere specificaties ontbreken nog. Android Planet woonde eerder een presentatie van de Mate X bij, maar daarbij mocht het toestel niet aangeraakt worden. Huawei had slechts een enkel prototype dat van een afstandje bewonderd kon worden.

Dit exemplaar lijkt ook nog een echt een prototype te zijn. Toen een Huawei-medewerker het toestel kantelde, viel op dat het scherm niet consistente kleuren heeft. In het midden waar de naad zit lijkt het beeld soms wat minder helder te zijn. Zodra het scherm werd gebogen, begon Android wispelturig te verschuiven. Dat zijn bugs die vermoedelijk wel opgelost worden in een definitief toestel. Dat Huawei vooralsnog echter alleen dit prototype kan tonen, suggereert dat een definitieve versie nog wel even op zich laat wachten.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate X
Huawei Mate X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu