De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei rolt Android Pie-update uit naar P Smart (2018) en P20 Lite

Wouter Nijsen
11 juni 2019, 12:04
2 min leestijd
Huawei rolt Android Pie-update uit naar P Smart (2018) en P20 Lite

Huawei heeft een Android Pie-update uitgebracht voor twee populaire budgetsmartphones, de P Smart (2018) en P20 Lite. De telefoons krijgen daarmee een boel nieuwe features en draaien nu op de meest recente Android-versie.

Lees verder na de advertentie.

Pie voor Huawei P Smart en P20 Lite

Voor zowel de Huawei P Smart als P20 Lite is een Android Pie-update beschikbaar. Het gaat om versie 9.1 van EMUI, de Android-skin van de Chinese fabrikant. De update introduceert een aantal belangrijke verbeteringen, zoals Adaptive Battery en Adaptive Brightness.

Ook nieuw is Digitaal Welzijn, waarmee je inzicht krijgt in je smartphonegebruik. Verder zit de Android-beveiligingspatch van mei 2019 in de update verwerkt.

Huawei P Smart Plus officieel

Het gaat om een software-upgrade voor de originele Huawei P Smart uit 2018. Dit toestel verscheen in maart vorig jaar en draaide uit de doos op Android Oreo. Hetzelfde geldt voor de P20 Lite, die ook een tijdje op de Android Pie-update moest wachten. Het is onduidelijk of de telefoons in de toekomst ook een Android Q-update krijgen, al worden ze voorlopig wel voorzien van beveiligingsupdates.

Huawei liet eerder weten dat er nog veel meer smartphones deze maand een Android 9.0 (Pie)-update krijgen, zoals de Mate 20 Lite en Mate 9. De nieuwste P Smart, die begin dit jaar op de markt verscheen, draait standaard op Pie. Ook de opvolger van de P20 Lite, de P30 Lite, heeft al de nieuwste software. De P30 Lite is sinds vorige maand te koop en kost op het moment van schrijven zo’n 330 euro.

Lees ook: het grote Android Pie update-overzicht

Huawei en updates

Het is enigszins opvallend dat Huawei de genoemde toestellen bijwerkt, zeker na het nieuws dat Google de banden met het Chinese bedrijf gaat verbreken. Door een besluit van de Amerikaanse regering mag Google niet meer met de Chinese smartphonemaker samenwerken. Als fabrikanten een nieuwe smartphone uitbrengen of een bestaand toestel updaten, moeten ze daarvoor een licentie aanvragen bij Google. Doet een fabrikant dat niet, dan mogen er geen Google-apps zoals de Play Store, Gmail, YouTube en Chrome op het toestel staan.

Zodra de blokkade ingaat, zit Huawei in een lastig parket. Het is nog maar de vraag of het bedrijf dit najaar de Android Q-update kan uitbrengen voor bestaande toestellen. Overigens belooft het Chinese bedrijf wel dat alle huidige smartphones ook na augustus beveiligingsupdates blijven ontvangen, en dus in ieder geval beschermd blijven tegen kwetsbaarheden in het mobiele besturingssysteem.

Huawei onder vuur: krijg jij nog updates, en is een Huawei-smartphone kopen slim?

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P Smart (2018)
Huawei P Smart (2018)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu