De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

7 zaken die we nu al weten over de Huawei P10

Thomas Haenen
14 februari 2017, 20:55
4 min leestijd
7 zaken die we nu al weten over de Huawei P10

Over minder dan twee weken wordt de Huawei P10 al officieel onthuld. Wat kunnen we precies verwachten van het volgende vlaggenschip van Huawei? Tijd voor een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Huawei P10 geruchten

De opvolger van de Huawei P9 is in aantocht. Het Chinese bedrijf maakte vannacht bekend dat het later deze maand de Huawei P10 gaat presenteren. Hoewel de aankondiging nog even op zich laat wachten, ligt veel informatie nu al op straat. Wij blikken daarom vast vooruit op de specificaties, het design en andere geruchten.

1. Aankondiging op 26 februari

Eén ding staat vast: de Huawei P10 wordt aangekondigd op zondagmiddag 26 februari, vlak voor de start van het Mobile World Congress. Dat deelde het bedrijf maandag via social media.

Dat Huawei zijn vlaggenschip eind februari al aankondigt, is overigens al opmerkelijk te noemen. De afgelopen jaren koos de fabrikant ervoor om zijn eigen evenementen te organiseren in april of mei, ver weg van de concurrentie. Mogelijk heeft Huawei de aankondiging naar voren verplaatst om grote concurrent Samsung te snel af te zijn. De aankondiging van de Galaxy S8 is pas eind maart, waardoor Huawei nu al aandacht kan pakken.

2. Verkrijgbaar in (minimaal) drie kleuren

De Huawei P10 wordt verkrijgbaar in de kleuren goud, blauw en groen. Daarin wordt een kleurrijke smartphone voor een kleurrijke levensstijl beloofd. Op drie felgekleurde afbeeldingen is het silhouet van de P10 te zien.

Het is nog niet helemaal duidelijk of dit ook gelijk alle Huawei P10 kleuren zijn. De Huawei P9 was bijvoorbeeld ook nog verkrijgbaar in het zilver en zwart. Gaat de P10 ons meer kleur brengen?

3. Weinig verrassingen voor design

Die nieuwe kleuren zijn waarschijnlijk gelijk de enige designinnovatie die we van Huawei kunnen verwachten. Renders van het toestel gebaseerd op geruchten tonen een Huawei P10 die sterke gelijkenissen heeft met de P9. Dat betekent een metalen achterkant en relatief grote randen rond het scherm.

Stiekem hopen we dat Huawei ons toch nog weet te verrassen op dit gebied. De concurrentie gaat namelijk flinke stappen zetten dit jaar. Zowel de Samsung Galaxy S8 als de LG G6 krijgen een voorkantvullend scherm mee. Dat zorgt voor smartphones met grotere schermen in kleinere behuizingen. Als Huawei niet oppast kan de P10 al snel verouderd ogen.

4. Huawei P10 camera: dubbele lens van Leica

Huawei kondigde vorig jaar een samenwerking aan met Leica, de bekende cameramaker. Het Duitse bedrijf zou de lenzen in Huawei’s vlaggenschepen ontwerpen. Hoewel we het oorspronkelijk vooral zagen als een vage marketingbelofte, ging de camerakwaliteit al snel omhoog. Vooral de zwart-wit-lens van de Huawei Mate 9 weet soms ongekend kunstzinnige kiekjes te schieten.

huawei p9 vs huawei p8

Daardoor hebben we vrij hoge verwachtingen voor de camera. We verwachten dat de fabrikant wederom samenwerkt met Leica en dat er dus weer een dubbele camera achterop zit. Uitgelekte benchmarks spreken over twee lenzen van 12 megapixel, maar wij verwachten dat één van de lenzen een upgrade krijgt naar 20 megapixel. Dat komt dan overeen met de Mate 9-camera.

5. Eigen, maar onbekende hardware

Over de overige Huawei P10-hardware tasten we nog een beetje in het duister. Hoewel de specificaties nog niet op straat liggen, hebben we op basis van vorige modellen wel een aardig idee van wat we kunnen verwachten. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten produceert Huawei namelijk zijn eigen chipsets. Het grote voordeel daarvan is dat Huawei zijn hardware kan optimaliseren voor zijn software en andersom. Merken als LG en HTC hebben veel minder inspraak in de hardware die ze bij bedrijven als Qualcomm en MediaTek bestellen.

De Huawei P10 wordt vermoedelijk uitgerust met de Kirin 960, die bestaat uit acht cores. Daarvan zijn er vier geklokt op 1,8GHz, en vier op 2,4GHz. Er is 4GB werkgeheugen aanwezig en 32 of 64GB opslagruimte. Daarnaast is er plek voor een geheugenkaart. Uitgelekte afbeeldingen laten een koptelefoonaansluiting zien; die heeft Huawei gelukkig nog niet geschrapt.

Huawei P10 geruchten

6. Huawei P10 Plus en P10 Lite?

Net als voorgaande jaren heeft Huawei waarschijnlijke verschillende varianten op de planning staan. Zo lijkt een Huawei P10 Plus zeer waarschijnlijk, voorzien van een groter scherm en meer opslagruimte. Een veel goedkopere Huawei P10 Lite voorlopig niet, daarentegen. Huawei introduceerde onlangs al de P8 Lite (2017) en heeft dus nog een prima middenklasser in zijn assortiment. Wellicht laat die variant dus nog even op zich wachten.

7. Huawei P10 releasedatum en adviesprijs

Klinkt het allemaal goed en heb je nú al zin om de Huawei P10 in huis te halen? Nog even geduld. We verwachten dat het toestel enkele weken na de aankondiging in de winkels ligt. Eind maart of uiterlijk begin april ligt voor de hand. De adviesprijs van de P10 komt waarschijnlijk neer op 599 euro. Dat is dezelfde prijs als eerdere toestellen in de P-reeks.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P10
Huawei P10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu