De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Dit kan de Huawei P20 mogelijk met drie camera’s

Erwin Vogelaar
13 februari 2018, 19:32
2 min leestijd
Dit kan de Huawei P20 mogelijk met drie camera’s

Wat moeten we met drie camera’s op de Huawei P20? We kijken naar de verschillende mogelijkheden en de toekomst van smartphonefotografie.

Lees verder na de advertentie.

Drie Huawei P20-camera’s: de mogelijkheden

Na alle geruchten en renders is één ding wel duidelijk: de Huawei P20 krijgt drie camera’s aan de achterkant en mogelijk nog twee aan de voorkant. Dat is veel. We zijn namelijk nog maar net gewend aan het idee dat twee camera’s de nieuwe smartphonestandaard is. Is een derde camera puur een marketingtruc, of kan het ook echt iets toevoegen? We kijken naar de mogelijkheden.

1. Het voordeel van een monochroomsensor

De meeste fabrikanten die twee camera’s achterop hun toestel plaatsen, kiezen voor een normale camera en een telelenscamera. Huawei gaf de tweede camera in de P9 en P10 echter een monochroomsensor. Een monochroomsensor zorgt ervoor dat die camera foto’s in zwartwit maakt. Dat heeft een groot voordeel, want een monochroomsensor kan ongeveer drie keer zoveel licht vastleggen als een kleurensensor.

huawei p20-camera's

Door deze monochroomsensor met de andere camera te combineren, is het mogelijk om betere foto’s te maken in slechte lichtomstandigheden met minder ruis. We gaat er vanuit dat één van de drie camera’s in de P20 weer een monochroomsensor krijgt. In gelekte advertenties wordt er tevens gesproken over een ‘Pro Night Mode’.

2. Zoom

Het volgende logische voordeel door het gebruik van drie camera’s, is verbeterde zoommogelijkheid. Op dit moment levert Huawei op zijn vlaggenschip twee maal zoom zonder kwaliteitsverlies, maar door een telelenscamera toe te voegen kan dat flink oplopen. Verwacht wordt dat de Huawei P20 vijf keer kan zoomen zonder kwaliteitsverlies.

3. Diepte en augmented reality

Met drie camera’s is het mogelijk om beter diepte te zien. Project Tango, Googles voorganger van ARCore, had ook drie camera’s nodig. Hierdoor konden augmented reality-objecten beter in de omgeving worden geplaatst. De P20 is met drie camera’s dus niet alleen klaar voor geavanceerde augmented reality, maar ook voor betere foto’s. Aangezien het toestel beter diepte kan zien, is het in theorie ook makkelijker om het object waar je een foto van maakt, eruit te lichten en de rest van de omgeving wazig te maken. Het ultieme bokeh-effect.

Huawei P10 Lite review

4. Betere beeldkwaliteit

Huawei kan ervoor kiezen om verschillende lenzen en sensoren te plaatsen, zoals hierboven beschreven. Denk aan een normale camera, telelenscamera en monochroomsensor. Dat hoeft echter niet. Het bedrijf kan er namelijk ook voor kiezen om met identieke camera’s puur de beeldkwaliteit te verbeteren.

Meer over de Huawei P20

Het duurt nog even totdat de P20 wordt onthuld en we weten waar de drie camera’s nou echt voor worden gebruikt. Waarschijnlijk gebeurt dat pas op 27 maart tijdens een presentatie in Parijs. Mogelijk brengt Huawei drie edities van de smartphone uit: de P20, P20 Lite en P20 Plus. Door een gelekte P20-render zijn de verschillende toestellen van alle kanten te bekijken.

Blijf op de hoogte over de Huawei P20 via de Android Planet-app en onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20
Huawei P20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu