De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opmerkelijk: Huawei schakelt slimme AI-functies uit met P20 Pro-update

Thomas Haenen
26 september 2018, 13:51
2 min leestijd
Exclusief
Opmerkelijk: Huawei schakelt slimme AI-functies uit met P20 Pro-update

De Huawei P20 Pro werd eerder dit jaar zeer positief ontvangen, mede door de uitstekende camera. De nieuwste update schakelt de kunstmatige intelligentie achter de camera echter standaard uit. De beweegredenen van het bedrijf zijn onduidelijk.

Lees verder na de advertentie.

Huawei P20 Pro camera-update schakelt Master AI uit

De wijziging is onderdeel van update CLT-L29 8.1.0.156(C432), die vanaf deze week wordt uitgerold voor alle Nederlandse Huawei P20 Pro-gebruikers. In de changelog van deze update staat vermeld dat de Master AI-modus standaard is uitgeschakeld, zo ontdekte Android Planet. Verdere uitleg wordt niet gegeven.

Master AI is een functie die objectherkenning toepast om automatisch de instellingen van de camera aan te passen, op basis van wat er in beeld is. Zo houdt de P20 Pro-camera bijvoorbeeld rekening met portretfoto’s, groene landschappen, een kat of hond en eetfoto’s. Staat Master AI uit, dan moeten gebruikers de instellingen handmatig aanpassen.

Reactie van Huawei

Waarom de functie plots is uitgeschakeld, is onduidelijk. “Bij het ontwikkelen van Huawei-producten en de software staat de gebruikservaring voorop en letten we ook op signalen en feedback van onze gebruikers,” zo liet een woordvoerder van Huawei Nederland ons weten. “De feedback op dit soort zaken leert ons hoe gebruikers hierop reageren en of het het gebruiksgemak van de P20 Pro verhoogt. “

Het is een opmerkelijke stap, omdat kunstmatige intelligentie de laatste maanden een speerpunt is van de marketing van Huawei. Zo worden de termen ‘artificial intelligence’ en ‘ai’ liefst zeven keer genoemd op Huawei’s productpagina van de P20 Pro. Vrijwel alle fabrikanten zetten kunstmatige intelligentie in om foto’s te verbeteren, maar Huawei was één van de eerste met dergelijke uitgebreide objectherkenning.

Zo schakel je de AI zelf weer in

Gebruikers die de feature missen, kunnen hem desgewenst handmatig weer inschakelen. Daarover druk je in de camera-app op het tandwiel om de instellingen te openen. Vervolgens zorg je dat de ‘Master AI’-optie ingeschakeld is.

Voor zover bekend zijn er geen problemen met de Master AI-functie. Op sommige fora duiken wel eens klachten op als de kunstmatige intelligentie enkele overijverige verbeteringen doorvoert, maar echt grootschalig zijn ze niet. Gebruikers kunnen immers zelf op elk moment de suggesties van de AI voor een foto uitschakelen, door slechts op een kruisje te drukken. Dat maakt het des te raadselachtiger dat Huawei de functie voor veel P20 Pro-gebruikers nu heeft verstopt in de instellingen.

Opvallend genoeg staat de functie nog wel standaard aan op de Huawei P20. De goedkopere variant heeft twee camera’s achterop: een primaire lens van 12 megapixel, die wordt gecombineerd met een monochrome lens van 20 megapixel. De Huawei P20 Pro heeft drie lenzen van 40, 20 en 8 megapixel.

Op 16 oktober organiseert Huawei een evenement in Londen. Daar onthult het bedrijf de Huawei Mate 20 Pro, een toestel dat volgens bronnen ook drie camera’s krijgt. Kunstmatige intelligentie lijkt ook daarbij een belangrijke rol te spelen. Zo is de slogan ‘A higher intelligence is coming’ prominent te vinden op de eerste teasers voor de nieuwe smartphone.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20
Huawei P20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu